Nil Kaplumbağalarına Özel Koruma - Son Dakika
Güncel

Nil Kaplumbağalarına Özel Koruma

Nil Kaplumbağalarına Özel Koruma

Doğal Hayatı Koruma Vakfı ekipleri, Seyhan Nehri kıyılarındaki Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası yumurtalarını, tahrip edilmemesi için sahil kenarındaki güvenli bölgelere getiriyor Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda korunan yumurtalardan çıkan yavrular, nehrin güvenli yerlerine bırakılıyor Akyatan.

03.09.2014 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VOLKAN KAŞİK - Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ekipleri, Seyhan Nehri kıyılarındaki Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası yumurtalarını, yavruların tahribata uğramadan daha sağlıklı şekilde hayata başlaması amacıyla sahil kenarındaki güvenli bölgelere getiriyor.

Dalyan, Dalaman ve Çukurova Deltası başta olmak üzere, nehir ve kanalların denizle birleştiği yerlerde rastlanan Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası (Trionyx triunguis) nesli tehlike altında olan türler arasında yer alıyor. WWF-Türkiye ekipleri, deniz kaplumbağası ile Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası popülasyonlarının araştırılması ve korunmasına yönelik Adana'nın Karataş ilçesindeki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda çalışma yürütüyor.

Ekipler, yaptıkları araştırmada Seyhan Nehri kıyılarında Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası popülasyonu tespit etti. Buradaki yetişkin bireylerin yuvalarını belirleyen ekipler, tahrip edilmemesi için yumurtaları, koruma altındaki Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'na taşıdı. Nehirdeki 50 yuvadaki tüm yumurtaları korunan alana getiren ekipler, yumurtalardan çıkan yavruları nehrin güvenli yerlerine bıraktı.

WWF-Türkiye Akyatan deniz kaplumbağası ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası koruma ekip lideri Can Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, WWF-Türkiye ile Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje kapsamında deniz kaplumbağası ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası popülasyonlarının araştırılması ve korunması amacıyla yaklaşık 9 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yılmaz, Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağaları'nın Adana'da Seyhan ve Ceyhan nehirlerindeki popülasyonunun bilindiğini ancak sadece Seyhan Nehri'nde birey tespiti yaptıklarını anlatarak, buradaki yuvaların tahribata uğradığını ifade etti.

700 yavru kaplumbağa Seyhan Nehri'ne bırakıldı

Tahribatı önlemek amacıyla Seyhan Nehri'nden 50 yuvayı alarak Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki kamp alanına getirdiklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Seyhan Nehri'nde tahribat çok fazlaydı. Küçük bir alanda üreme yapıldığı için çakallar tarafından yuvalar tahrip edilmişti. Bunu engellemek için yuvaları buraya getirdik. Doğal ortamında yuva nasılsa aynısını burada oluşturduk. Yaklaşık 50 gün yuva içerisinde kalan yumurtalar yavru olarak dışarı çıkıyor. Yuvadan çıkan yavruları tekrar yumurtaları aldığımız yere bırakıyoruz. Şuana kadar 25 yuvadan 700 yavru kaplumbağayı Seyhan Nehri'ne bıraktık." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Nil Kaplumbağalarına Özel Koruma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement