Niğdeli Et Üreticileri Birliği Donmuş Et İstemiyor - Son Dakika
Ekonomi

Niğdeli Et Üreticileri Birliği Donmuş Et İstemiyor

Niğdeli Et Üreticileri Birliği Donmuş Et İstemiyor

Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Uruguay’dan getirilen 900 adet ithal hayvanın 16 üreticiye dağıtıldığını söyledi.

01.09.2015 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Niğde Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Aliyye Yılmaz, Uruguay'dan getirilen 900 adet ithal hayvanın 16 üreticiye dağıtıldığını söyledi.

Hayvan üreticileri, donmuş etten ziyade devlettin canlı hayvan ithalatına teşvik vermesi gerektiğini belirttiler.

Angus ve Hereford ırklarının Niğde'ye getirilmesi için 8 ay emek harcadığını ifade eden Yılmaz, "İthal hayvanlar Kırmızı Et Üreticileri Birliği merkez birliği aracılığı ile bütün illerimize dağıldı. 8 aylık bir çalışmanın ürünü. Güney Amerika ülkesi Uruguay'dan Angus ve Hereford ırkları geldi. Türkiye'ye gelmek için 40 gündür gemide yolculuk yaptılar. Hayvanlarımızın sağlık durumları gayet iyi. Gelen toplam 900 hayvan 16 üyemize dağıldı" dedi.

Niğde'nin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Niğde'de hayvancılık coğrafi konumumuzdan bir takım girdi maliyetlerinden dolayı besiciliğimiz biraz daha sıkıntı içerisindeydi. Bunları çok daha uygun fiyata alındı. Çok sağlıklı çok dayanıklı hayvanlar. İlimizde ilk defa ithal besi girmiş bulunuyor. Et fiyatları çok çok yukarıdaydı bunlar hem üreticiye zarardı hem tüketiciye zarardı. Çok ciddi bir tehlike vardı ortada. Ham maddeyi de pahalıya alıyordu üretici. Et olarak değil de besi olarak üreticilerimize hitaben getirdik bu hayvanları. Getirmeye de devam ediyoruz. Donmuş etten ziyade besi getiriyoruz biz. Üreticilerimize yönelik çalışıyoruz" diye konuştu.

İthal hayvanın tanesinin ortalama 3 bin 700 TL'ye mal olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "250-260 ortalama ağırlıktan baz alırsak 3 bin 700 TL'ye mal oldu. Ülkemizdeki yerli hayvanlar ise 4 bin 500 ila 5 bin civarıdır hayvan pazarlarında. Beslenme süreleri ile kesime hazır süreleri daha azdır normal ırklara göre. Çünkü tamamen kombin et ırklarıdır bunlar. Bizim amacımız hem üreticilerimizi hem de tüketicilerimizi korumaktır. Donmuş etin girmesine tamamen karşıyız" dedi.

Hayvan üreticisi Ramazan Özçelik ise, "Şu anda mallardan çok memnunuz. Daha önce besleyen arkadaşlarımız bu ırkların verimimin çok güzel olduğunu söylüyor. Biz ilk defa getiriyoruz. Devlet bu tür danalara teşvik vermesi lazım. Et ithalatını kesinlikle kabul etmiyoruz. Ama dana olarak devamlı gelmesini istiyoruz. Dana olarak getirirsek daha karlı olur daha yararlı olur üretici olur. Kesinlikle de dondurulmuş et istemiyoruz" diye konuştu.

Diğer bir üreteci Ramazan Üçler ise, "Yerliye göre çok daha iyi, bunlar etçi ırk. Kombine ırk. Donmuş et istemiyoruz. Böyle canlı dana ithalatı istiyoruz" diye konuştu. - NİĞDE

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Niğdeli Et Üreticileri Birliği Donmuş Et İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • SEZAİ: BUSENE KURBANLIKLAR ÇOK PAKALI HAYDİ ZENGİN ALIRDA FAKİRNAPSIN DURUMLAR VAHİM ÇOKZOR 0 0 Yanıtla
  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement