Niğde Patatesini Hastalık Vurdu! Vatandaşın Cebi Yanacak - Son Dakika
Ekonomi

Niğde Patatesini Hastalık Vurdu! Vatandaşın Cebi Yanacak

Niğde Patatesini Hastalık Vurdu! Vatandaşın Cebi Yanacak

Türkiye'nin patates ambarı olarak gösterilen Niğde'de teşhiste geç kalındığı için 'Mildiyö' hastalığına karşı başlatılan ilaçlı mücadele sonuçsuz kaldı.

31.08.2015 12:03  Güncelleme: 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin patates üretiminin 5'te birinin karşılandığı Niğde'de patates üreticilerini, halk arasında geç yanıklık hastalığı olarak bilinen 'Mildiyö' vurdu. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, hastalık nedeniyle rekoltenin düşeceğini, buna bağlı olarak da patates fiyatlarının yükselebileceğini söyledi.

İLAÇLI MÜCADELE SONUÇSUZ KALDI

Geçen yıl yaşanan sorunlar nedeniyle ekim alanı azalması, buna ek olarak İzmir'in Ödemiş ilçesinde yaşanan don olayı nedeniyle 300 bin ton ürünün tarlada kalması nedeniyle kilosu marketlerde 5 TL'ye kadar çıkan patates yine cep yakacak. Veli Kenar, mildiyö hastalığının geçen temmuz ayında fark edildiğini belirtirken, teşhiste geç kalındığı için hastalığa karşı başlatılan ilaçlı mücadelenin sonuçsuz kaldığını söyledi.

"REKOLTE DÜŞECEK"

20 bin dekarlık bir alanda ekimi yapılan patatesin eylül ayının ortalarında hasat edileceğini ve hastalıktan önce beklenen rekoltenin yaklaşık 1 milyon ton olduğunu belirten Kenar, şunları söyledi: "Aşırı yağışlar ve gece sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi nedeniyle ortaya çıkan mildiyö hastalığı, yaptığımız tespitlerde ekili alanların yarısına yakın bir alanda etkili olmuş. Geçen sene ekim alanı düşük olmasına rağmen 620 bin tonluk bir hasat yapılan Niğde'de bu sene ekim alanı arttı ve buna bağlı olarak da rekolteyi 1 milyon ton civarında bekliyorduk. Ancak mildiyö hastalığı nedeniyle 600 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz."

"FİYATI YÜKSELİR"

Rekolte düşüklüğünün fiyatlara da yansıyacağını kaydeden Kenar sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda bazı tarlalarda hasat başladı ve kilosu 60 ile 65 kuruşa satılıyor. Eylül ayının ortalarına doğru hasadın tam başlamasıyla birlikte patatesin fiyatının tarlada 1 ile 1.5 liraya kadar çıkması bekleniyor. Bunun anlamı, patatesin pazarlarda ve marketlerdeki fiyatı yine yüksek olacak. Ayrıca bu mildiyö Niğde dışında da görülmüş. Bize gelen bilgilere göre mildiyö, Nevşehir ve İzmir'in Ödemiş ilçesinde de etkili olmuş. Bu hastalık nedeniyle patates üreticisi de ektiğinin karşılığını alamayacak ve bırakın kâr etmeyi birçok çiftçimiz maalesef zarar edecek."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Niğde Patatesini Hastalık Vurdu! Vatandaşın Cebi Yanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • mhp: LAN NE PATATES MİŞ HER SENE AYNI TEZGAH,EY MİLLET Bİ SENE ŞU PATATESİ KİLOSU 3 LİRADAN YEMEYİN,GİDİN MAKARNA ,BULGUR YEYİN O DA KARBONHİTRAT BUNLARDA,ŞU NİĞ DELİLERİN PATATES ELİNDE PATLASINDA HER SENE AYNI MANÜPLASYONU YAPAMASINLAR. 22 2 Yanıtla
  • mewjet: kıbrısta çok var gelin burdan alin kilosu 1.25. ama işlerine gelmez. yoksa millete kilosunu 5 tl den nasil itekleyecekler 19 1 Yanıtla
  • selam : gene basladi kara borsacilar devlet forever 14 0 Yanıtla
  • plates patesi: Zam için bahane üretiyor.Şimdi tarlada 60-65 kuruş olan kilosu eylülde tam hasat başlayınca 1-1.5 olacakmış.Şimdi ucuz olan ürün daha da bollaşınca neden zamlansın.şimdi herkes hasat yapamadı ürün az buna rağmen 65 kuruşa giderken 15 gün sonra niye 1.50 olsun.karaborsasıcalar bahane çıkarıyorlar. 14 0 Yanıtla
  • AHA AHA: Bizimde fındıgımıza mavi küf hastalıgı vurdu.O zaman şu an 11.50 krş olan fiyatını 20-30 tl yapalım.Zaten marketlerde satılan patatese benzeyen Hilkat Garibesi gibi bir şey .Her tarafı ur yamuk yumuk neredeyse çocuk kafası kadar olanlari var.Madem zarar ediyorsunuz ekmeyin ve benim hem cebimi hemde canımı yakmayín.TARÍM BAKANLÍGINA duyurulur 9 4 Yanıtla mehmetçik: Aha aha kardeş sen niye ekiyosun insanlar onunla geçimini yapıyo ekmegini onunla çıkartıyo dönümünden 10 ton çıkacak yerde beş ton çıkıyo o hastalıktan sen o fındıgından 3 ögün yemek yapsana sonrada tadına bak bi 0 0
  • asi: isteyen yemesin, hastalıktan rekolte azalacak eğer diğer büyük patates yetişen yerlerdede olduysa fiyat artabilir Burada eleştiri yorumu yazanlar asıl fiyat artışını yapan tüccar ve hal esnafı neden bunu eleştirip siyasilere baskı yapmıyor sunuz 1tl nasıl 5tl olur demiyorsunuz bizimde akrabalar ekiyor ve köylerde kredi gübre tohum vs maddi sıkıntılardan az ekiliyor eskiye göre gerçekten çiftçi burnundan soluyor etmeyin diyen mal sende çalışma yada çalışırken kolun kırılsa ne olacak burdada hastalık çıkmış gerçekten insanımız cins 13 0 Yanıtla
  • derya: alistik artik aylardir patates yemiyorum bi kac ay daha yemem olur biter firsatcilara firsat vermiyorum ne ucuzsa hesapliysa onu aliyorum :) sizde oyle yapin arkadaslar 12 0 Yanıtla
  • Yörük 33: Her ürün de aynı bahane zamlar şahane 6 0 Yanıtla
  • ülkü: ben kayseriliyim tomarza pınarbaşı arası 100 km bu ara alabildigine patetes 4 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement