Netekim Karakolu 13 Şubatta Sinemalarda Seyircisiyle Buluşuyor - Son Dakika
Yerel

Netekim Karakolu 13 Şubatta Sinemalarda Seyircisiyle Buluşuyor

Netekim Karakolu 13 Şubatta Sinemalarda Seyircisiyle Buluşuyor

12 Eylül Döneminin karakollarını temsilen Netekim Karakolu adı verilen kara mizah film 13 Şubat'ta sinemalarda seyircisiyle buluşuyor.

28.01.2015 09:23  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

12 Eylül Döneminin karakollarını temsilen Netekim Karakolu adı verilen kara mizah film 13 Şubatta sinemalarda.

Gerçek bir olaydan yola çıkılarak senaryosu yazılan Netekim Karakolu adlı filmde, 1970 yılında çekmeye çalıştıkları amatör film dolayısıyla, 10 yıl sonra 12 Eylül Darbesiyle başları derde giren köylülerin trajikomik serüvenleri anlatılıyor.

Sinema meraklısı bir genç olan Zeynel (Şamil Mehmet Korkmaz) bir Almancıdan emanet aldığı amatör kamera ile bir aksiyon filmi çekmeye kalkışır. Ama karşısına çıkan güçlükleri yenmeye arkadaşlarının ve köylülerinin verdiği destek de yetmez. Film yarım kalır.

Aradan 10 yıl geçmiştir. Zeynel gecikmeli de olsa üniversiteye başlamıştır. Ancak ilçedeki bir yerel gazetede çalışmasını da sürdürmektedir. Ülke 12 Eylül darbesine maruz kaldığı günlerde Zeynel gazetecilik işine devam ettiği için ilçedeki sıkı uygulamalara yakından tanık olur.

Zeynel bir yandan da Ankara'daki okuduğu Fakülteye gidip gelmektedir.

12 Eylül ilçedeki hayatı derinden etkilemiştir. Karakolda komutanlık yapan Durmuş Dadak (Deniz Sandalcı) ilçede hayatın her safhasına el koymuştur. Köy muhtarının işkence altındayken kurtulmak için anlattığı bir silah hikayesinin ardından koşan komutan her yerde ne olduğu belirsiz silahı aramaktadır. Yaptığı bitmez tükenmez operasyonlardan birinde Zeynel'in evinde çok sayıda kitap ve on yıl önce çekilen filme ait fotoğraflar ve film şeritleri ele geçirir.

Zeynel'in üniversite öğrencisi olması da örgütçü olma ihtimalini güçlendirmiştir.

Komutan filmle ilgili yaşlı ve genç herkesi gözaltına alıp fotoğraflarda görülen silahları ister. Çatışma sahnelerinde senaryo gereği ölen oyuncuları, öldürülmüş insanlar olarak değerlendirip, Zeynel ve diğer kasabalıları adam öldürmekle ve örgüt kurmakla suçlar. Bu komik durum günlerce sürer…

12 Eylül 2013 tarihinde çekimine başlanan Netekim Karakolu filmi, filme konu olan gerçek mekanlarda çekildi. Filmde 12 Eylülde sorgulanan köylülerden bir kısmı da rol aldı. Diğer oyuncular üç defa yapılan oyuncu seçimleri ile 500 civarında talibin arasından seçildi. 200 kişinin rol aldığı Filmin çekimi Eylül 2014 tarihinde tamamlandı. Başta 6 Şubat 2015 tarihinde gösterime girmesi düşünülen Netekim Karakolu çekim sonrası çalışmaların uzaması nedeniyle 13 Şubat tarihinde izleyici ile buluşacak.

Netekim Karakolu Altın Limon Film festivalinde, kullanılan mekanlar, oyuncuların seçimi, konusunun özgünlüğü ve anlatım tarzıyla büyük ödül olan "en organik film" ödülünü kazandı. Malatya uluslar arası film festivalinde finale kalan 9 film arasına girmeyi başarırken yine Malatya'da festival süresince en fazla izlenen film oldu.

Filmin Yönetmenliğini Yasin Korkmaz, görüntü yönetmenliğini de yine Kadir Baziki yaptı. Süresi 90 dakika olan sinema filmi Netekim Karakolu filmi tamamen Mersin'de çekildi. Filmin lojistik desteği, Toroslar Belediyesi, Erdemli Belediyesi, Limonlu Belediyesi ve Erdemli Ziraat Odası tarafından sağlandı.

Netekim Karakolu Filmi ile açıklama yapan yönetmen Yasin Korkmaz, "Netekim Karakolu, 12 Eylül döneminde bir birini aratmayan karakollarımızın ortak adıdır ve isim babası da Kenan Evren'dir. Senaryo öncesinde ciddi bir saha araştırması yaptık ve çok sayıda canlı tanık dinledik. Kimseye haksızlık yapmak istemedik. Bu tanıkların anlattıkları da kayıt altındadır. Çıkardığımız sonuç filmimizin de ana fikrini oluşturdu: 'darbeler insan karakterine ve insan onuruna hakarettir. Darbeler nerden gelirse gelsin ve türü ne olursa olsun mutlaka engellenmelidir. İnsan onuru için bu çok önemlidir.'

Filmin dili kara mizahtır diyen yönetmen Yasin Korkmaz, "İlçede kendini tüm otoritelerin üzerinde gören bir yerel diktatör heveslisinin sergilediği komiklikler ve gülünçlükler izleyenleri mutlaka güldürecek" dedi.

Netekim Karakolu filminin senaryo yazarı Zeynel Korkmaz, filmde kesinlikle ordunun hedef alınmadığını, darbe ortamının hukuku işlemez hale getirmesiyle keyfiliklerin yasa haline gelmesine yol açtığını ifade etti. Korkmaz, Filmin asıl hedefi, yaşadığımız tecrübelerden yola çıkarak darbelere karşı toplumsal bilincin oluşmasına katkıda bulunmaktır." dedi. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Netekim Karakolu 13 Şubatta Sinemalarda Seyircisiyle Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün
    10 Nis YSK'ya yerel seçim itirazları için son başvuru bugün

    31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerle ilgili il seçim kurullarının kararlarına itiraz için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bugün saat 17.00'ye kadar başvuru yapılabilecek. İl seçim kurullarının kararlarına olağanüstü itiraz için ise son tarih 14 Nisan Pazar günü saat 17.00'ye kadar.

  • Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket
    10 Nis Çin Jiamusi Hanjiang Festivali: Nehre Dua ve Bereket

    Çin'in kuzeydoğusundaki Heilongjiang eyaletinin Jiamusi kentinde, 2024 Çin Jiamusi Hanjiang Festivali başladı. Festivalde, yerel halkın nehre bağırarak yeni yılın bereketi ve iyi balık hasadı için dua ettiği eski bir gelenek olan 'Hanjiang' ritüeli gerçekleştiriliyor. Ayrıca festivalde Şaman dansları, hikaye anlatıcılığı ve diğer performanslar da sergileniyor. Hanjiang Festivali, balıkçı ve avcı toplulukları tarafından kutlanan geleneksel bir kutsama törenidir.

  • DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il
    10 Nis DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il

    CHP'nin yıllar sonra birinci parti olarak sandıktan çıktığı 31 Mart yerel seçimlerinin yankıları sürüyor. Haritanın kırmızıya boyandığı seçimde DEM Parti'nin en düşük oy aldığı iller de belli oldu. DEM Parti'nin 2024 seçimlerinde en düşük oy aldığı 10 il: Yozgat, Sivas, Tokat, Gümüşhane, Ordu, Samsun, Kütahya, Amasya, Sinop ve Kırıkkale.

  • Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı
    10 Nis Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hatay'a ziyaret gerçekleştirerek Hatay Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının bayramını kutladı. Bakan Bayraktar, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü tebrik etti ve Hatay'ın hızlı bir şekilde yaralarını saracağını söyledi.

  • Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor
    10 Nis Düzce'de 4. dönemini kazanan Hanife Gür, mahalle sakinlerinin takdirini kazanıyor

    Düzce'de yaşadığı mahalle sakinlerinin ısrarlarıyla 15 yıl önce adaylığını koyduğu muhtarlığı 4. döneminde de kazanan 63 yaşındaki Hanife Gür, hizmet azmi ve her yaştan insanla kurduğu muhabbetle örnek yöneticilik sergiliyor. Gür, semt pazarı ve kadınlar için el emeği pazarının kurulması, lise ve üniversite öğrencileri için kursların açılması, oyun parkı ve spor sahalarının yapımı gibi sosyal, ekonomik, sağlık ve eğitim alanlarında hizmetlerin getirilmesi çabalarıyla mahalle sakinlerinin takdirini ve sevgisini kazandı.

  • CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu
    10 Nis CHP Çanakkale İl Teşkilatı Bayramlaşma Programında Buluştu

    CHP Çanakkale İl Teşkilatı, Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlediği bayramlaşma programında partililer ve vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, tüm vatandaşların bayramını kutladı ve değişimin gücüyle ayağa kalkan CHP'nin Türkiye'de de ayağa kalkacağını belirtti. Programa CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, Çanakkale Milletvekilleri İsmet Güneşhan ve Özgür Ceylan, Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ve Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da katıldı.

  • Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak
    10 Nis Çin, turizmi teşvik etmek için kampanya başlatacak

    Çin Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmi teşvik etmek amacıyla Mayıs ayında ülke genelinde bir ay sürecek bir kampanya başlatacağını duyurdu. Kampanya, turizm sektörünün gelişimini artırmayı, çevre dostu turizmi yaygınlaştırmayı ve kültürel gelişimi turizmle bütünleştirmeyi hedefliyor. Bakanlık, altı şehri turistik niteliklerini vurgulamak için seçecek ve yerel yönetimlere tercihli uygulamalar benimsemeleri çağrısında bulunacak. Ayrıca, yerel turizm departmanları turistik cazibe merkezlerini tanıtmak ve canlı yayın gösterileri düzenlemek için sosyal medya platformlarıyla işbirliği yapacak.

  • Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek
    10 Nis Emekliye neden zam yapılmadı? Bakan Şimşek "İzin veremezdik" diyerek nedenini anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MYK'sında emeklilere neden zam yapılmadığını anlattı. Şimşek "Bunu yapmak için Türkiye'nin yurtdışından yüzde 50'den fazla faizle borçlanması gerekecekti" dedi.

  • Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti
    10 Nis Yargıtay, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul etti

    Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kendisini 'Kamu Güvenliği Teşkilatı İstihbarat Daire Başkanı' olarak tanıtan kişiden birden fazla kez para alan sanığa verilen 5 ay hapis cezasını, zincirleme dolandırıcılık suçunu kabul ederek bozdu. Daire, aynı suçun farklı gerekçelerle ve farklı zamanlarda birden fazla kez işlendiğini belirterek daha ağır cezanın uygulanması gerektiğine hükmetti.

  • Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak:
    10 Nis Özgür Özel'in Yurt Dışı Temasları... Şule Erten Bucak: "Seçimlerden Sonra Genel Başkan'a Büyük Bir İlgi Olduğunu Gördük"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yurt dışı temaslarında yer alan eski CHP Genel Sekreter Yardımcısı Şule Erten Bucak, Özel’in Romanya programına ilişkin, “PES Genel Sekreteri Filibeck açılış konuşmasında, ‘Aramızda Almanya Şansölyesi Scholz ve seçimlerden zaferle çıkmış olan CHP Genel Başkanı Özel de var’ dediği anda -sanıyorum 5 bin kişilik bir salondu- büyük bir alkış koptu. Genel Başkan ayağa kalktı, hepsini selamladı. Bunun üzerine Scholz da ayağa kalkıp Genel Başkanın yanına gelip öperek onu kutladı. Bu toplantı çok başarılı bir şekilde geçti. Seçimlerden sonra Genel Başkana büyük bir ilgi olduğunu gördük” dedi. Erten Bucak, ayrıca Sosyalist Enternasyonal’ın ilk Yerel Yönetimler Komitesi Toplantısı’nın Türkiye'de yapılacağını bildirdi.

  • İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı
    10 Nis İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Ramazan Bayramı'nı kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı'nı kutlayarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik
    10 Nis Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer: Halkın düzeni değiştirmek istediğini gösterdik

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yerel seçimlerde halkın düzeni değiştirmek istediğini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Seçer, toplumun farklı kesimlerinin sorunlarının hesabının sandıkta görüldüğünü ifade etti.


Advertisement