Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani Türkiye'de - Son Dakika
Güncel

Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani Türkiye'de

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani, temaslarda bulunmak için Türkiye'ye geldi.

18.12.2014 16:24  Güncelleme: 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile temaslarda bulunmak için bugün Türkiye'ye geldi.

ZİYARET KAPSAMINDA ELE ALINACAK KONULAR ARASINDA PETROL DE VAR

IKBY hükümet kaynaklarından alınan bilgiye göre Barzani ve beraberindeki heyet, Türkiye temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer yetkililerle bir araya gelecek.

Ziyaret kapsamında Türkiye-IKBY ilişkileri, petrol ihracı, Peşmerge güçlerine destek, Irak'taki sığınmacılara yardım ve IŞİD'le mücadelenin ele alınacak konular arasında olduğu öğrenildi.

KATAR AMİRİ EL TANİ TÜRKİYE'DE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayındaki ziyaretinden sonra Katar Emiri El Tani, beraberinde bakanlarla Ankara'ya iki günlük ziyaret gerçekleştiriyor. Görüşmelerin gündemi Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile enerji olacak.

Katarlı bakanların eşlik edeceği Emir, Ankara'daki iki günlük ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. İki lider, Katar ve Türkiye arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi anlaşması imzalayacak. Beraberindeki bakanların da Türk mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

ENERJİ EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ

Katar Emiri'nin ziyaretinde bölgesel konuların yanında enerji de önemli gündem maddesi. İki ülke arasında Eylül ayında bir doğalgaz anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre Türkiye, Katar'dan 2014-2015 kış sezonu için dokuz tankerde toplam 1,2 milyar metreküp gaz alacak.

Türkiye'nin yıllık gaz tüketimi yaklaşık yaklaşık 45 milyar metreküp. Yaklaşık 885 trilyon metreküp doğalgaz rezervine sahip Katar, dünyadaki en büyük LNG (sıvı doğalgaz) ihracatçısı.

Afşin- Elbistan'da kurulacak en az 10 milyar dolar değerindeki termik santrallere de Katar Devlet Enerji Şirketi talip olmuş, Erdoğan'ın Başbakan olarak Katar'a Aralık 2013'te yaptığı ziyarette de bununla ilgili bir mutabakat zaptı imzalanmıştı.

"BÖLGESEL MESELELERE BAKIŞIMIZ ÖRTÜŞÜYOR"

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından geleneği bozmadı ve ilk iki yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'a yaptı; ardından resmi ziyaret gerçekleştirdiği ilk ülke Katar oldu.

Erdoğan Katar ziyareti sırasında ekonomik ilişkilerin artacağını, Başbakan olduğu son 11 yıllık dönemde Katar'la kurulan olumlu ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi:

"Katar'la bölgesel meselelere bakışımız büyük ölçüde örtüşüyor. Bölgedeki kaygı verici gelişmelere gelince, bunların aşılması noktasında da barış ve istikrarın korunması hususunda yine Katar'la konulara yaklaşımımız aynı. Katar ve diğer Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizi stratejik açıdan da değerlendiriyoruz. Bu konularda hassasiyetlerimiz var. Körfez'in güvenliği ve istikrarı ülkemizin güvenliği ve istikrarı kadar önem arz ediyor."

İKİ ÜLKENİN TUTUMU AYNI

Katar ve Türkiye, bölgesel sorunlarda çoğunlukla aynı politikayı benimseyen bir tutum izliyor. Suriye konusunda iki ülke de Esed rejiminin devrilmesi ve IŞİD ile savaşırken de Esed'in meşrulaştırılmaması görüşünde. İki ülke, Suriye'de rejimle savaşan muhalifleri destekliyor.

Mısır'da Temmuz 2013'te yaşanan darbeyle Mursi yönetiminin devrilmesinin ardından gelen askeri yönetime iki ülkenin tepkileri de ortak oldu. Ancak Mısır'da darbeden sonra Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi'ye yönelik tepkisi, ekonomisi ve dış politikası çoğunlukla Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerine bağlı olan Katar'ı zor duruma soktu.

KATAR'DAKİ MÜSLÜMAN KARDEŞLER ÜYELERİ TÜRKİYE'YE GELDİ

Eylül ayında Katar, ülkeye sığınan Müslüman Kardeşler liderlerinin ülkeyi terk etmesini istedi. Ülkeyi terk eden yöneticilerden bir kısmı Türkiye'ye geldi. Al Jazeera'ye konuşan İhvan lideri, "Katar'ın böyle bir karar almasında bölge ve Körfez ülkelerinden yapılan baskı etkili oldu." dedi.

Katar'ın çağrısı üzerine körfez ülkeleriyle ilişkiler yumuşadı ve 16 Kasım'da da üç ülkenin büyükelçilerinin Katar'a geri gönderilmesine karar verildi.

İlişkilerin düzelmesiyle birlikte Katar ve Körfez ülkeleri arasındaki ekonomik ve siyasi işbirliği de kaldığı yerden devam ediyor.

Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani Türkiye\'de
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Neçirvan Barzani ve Katar Emiri El Tani Türkiye'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • sinan: niye zırt pırt geliyor bu dangalak ben memlekitime bile bu kadar gitmiyorum 13 13 Yanıtla
  • APOCULAR BARZANİCİLERİ SEVMEZ.: APOCULAR BARZANİCİLERİ SEVMEZ. . APOCULAR BARZANİCİLERE HAYIN DER. NİYE NİYEE 13 7 Yanıtla Kandildekiler zattirik zuttirik adam da: Kandildekiler zattirik zuttirik adam da ondan 3 3
  • Dersim : İşide yardım eden bir numara. Katar ve Türkiye İkiside Kürt düşmanı 8 8 Yanıtla
  • petrol fiatlarının düşmesine karşıyımdır: perol fiatlarını düşürmeyin. . . önemli olan kürt petrolleri. PETROL FİATLARININ DÜŞMESİNE KARŞIYIMDIR: DÜNYA NIN EN KALİTELİ PETROLLERİ KÜRTLERİN ELİNDE. . . PETROL ÇIKARMAK O KADAR KOLAY MI. KÜRT EKONOMİSİNİ BOZMAK İÇİN DÜŞÜRÜYORLAR. . . SONRA KÜRT PETROLLERİ MOTORUN ÖMRÜNÜ UZATIR. PAHALI BİLE OLSA KÜRT PETROLÜ ALMAK LAZIM GELİR. . BAŞKA PEROLLER MOTORU BOZAR. KULLANMAYIN KULLANMAYINÇ KÜRT PETROLÜ KULLANIN. MORORUN ÖMRÜ UZASIN. petrol fiatlarının düşmesine karşıyımdır perol fiatlarını düşürmeyin. 5 8 Yanıtla
  • pkk kürt kanı içmeye doymuyor: . peşmerge gelince işıd darmadağın oldu. . peşmerge 2000 kişi gelelim dedi ypg kabul etmedi. bencil ypg otoriteyi kaptırırım diye korktu. ypg nin derdi horoz olmak kürtleri düşünmek deiil. daha apo dünyaya gelmeden önce barzaniler özgürlük mücadelesi veriyordu. daha düne kadar da hepiniz barzani hayranıydınız. rojova da barzani sizin emrinize girsin size iteat etsin istediniz. size iteat edermi akıl var mantık var. daha fazla yazmak istemiyorum. . sizler zaten siz gibi düşünmeyenlere hemen hain sen tırşıkcısın sen asimilesin cevap hazır. sonra da demokratız sosyalistiz dersiniz. basbaya bağnaz ve bencilsiniz. . . . sonra esir adamdan lider olmaz. . . şimdiye kadar hayın ajan diye on binlerce kürt ü hatta pkk lı kürdü pkk kesti. kawa denge kawv rizgari ddkd ve kdp li binlerce kürt gencini kim öldürdü. pkk. pkk kürt davasına ihanet etti. . . namkör olmayın. hayın olmayın. . gerçekleri niye saklıyoruz. herkes bilmeli. , 6 4 Yanıtla
  • Cemo: birazda onlar gezsinler sarayi, maksat bu. 7 3 Yanıtla
  • ergun sp MG: aşırı dinci siyonist yahudiler yol etti oksarayı 2 5 Yanıtla
  • ergün sp MG: pkk = aşırı dinci yahudiler = abd=siyonist kafir israil = yerli kafir iş birlikçiler ' hepsini lanetliyorum 3 4 Yanıtla
  • Tr: Siz çok gezizekalısın israil amerika uşakları. RTE yıkılsında ülke ne olursa olsun diyen zavallılar 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement