Erdoğan İlk Turda Seçilirse İstifa Etmeyecek - Son Dakika
Güncel

Erdoğan İlk Turda Seçilirse İstifa Etmeyecek

Erdoğan İlk Turda Seçilirse İstifa Etmeyecek

Başbakan ilk turda seçilirse, Abdullah Gül'ün görev süresinin dolacağı gün olan 28 Ağustos'a kadar AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak kalacak.

24.07.2014 08:37  Güncelleme: 11:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı seçimine günler kala, AK Parti'de yeni bir gündem konusu oluştu. "Başbakan Erdoğan ilk turda seçilirse ne yapacak? Başbakan Erdoğan'ın 10 Ağustos yani birinci turda seçilmesi halinde ne olacak?" soruları ile Özal ve Demirel modelleri AK Parti'de tartışılıyor. Turgut Özal Cumhurbaşkanı seçildiği an başbakanlığı düştü. Cumhurbaşkanı Kenan Evren vekaleten başbakan olarak Ali Bozer'i atadı. Özal 9 gün sonra Köşk'e çıktı. Süleyman Demirel de seçildiği an yerine vekaleten başka bir isim getirildi. Özal hayatını kaybettikten sonra Mevcut Cumhurbaşkanı olmadığı için, Demirel seçildikten hemen sonra Köşke çıktı. Hükümeti kurma görevini ise hemen vermedi ve DYP'yi kongreye götürdü.

ÖZAL İSTİFA ETTİ, KENAN EVREN VEKALETEN BAŞBAKAN ATADI

ANKA'nın edindiği bilgilere göre; AK Parti yeni bir araştırma konusu başlattı. " Başbakan ilk turda seçilirse ne yapacak?" sorusuna yanıt arayan partili kurmaylar hem Turgut Özal hem de Demirel modellerini araştırdı.

Turgut Özal, Cumhurbaşkanı seçilince Danıştay'ın bildirdiği görüş üzerine istifa etti. O dönem Cumhurbaşkanı olan Kenan Evren, vekaleten Ali Bozer'i başbakan olarak atadı. Özal hem milletvekilliğinden hem de başbakanlıktan ayrıldı ve 9 gün sivil vatandaş olarak bekledi. Bu süre dolunca görevi Kenan Evren'den devraldı. Özal Köşke çıktıktan sonra hükümeti kurma görevini Yıldırım Akbulut'a verdi. Ancak, o dönem Danıştay'a "Başbakan Turgut Özal Cumhurbaşkanı seçildiği an hükümet düşer mi düşmez mi?" diye soruldu. Danıştay Hükümet düşmez" yanıtını verdi. Erdoğan'ın 10 veya 24 Ağustosta seçilmesi halinde bugün yaşanacak durum, aslında en çok Turgut Özal'ın 31 Ekim 1989'da Cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle yaşananlara benziyor. O dönem; Cumhurbaşkanı seçiminin 3. tur oylaması yapıldı. Oylamada Özal'ın seçildiği kesinleşti; Meclis Başkanlığı bu durumu kendisine bir tutanakla (oylama tutanağı) bildirdi ve o anda Özal'ın başbakanlık ve Anavatan Partisi Genel Başkanlığı sıfatları kendiliğinden sona erdi; çünkü Anayasa böyle emrediyordu. Özal, seçildiği 31 Ekimden Cumhurbaşkanı yemini edip devir teslimle görevi devralacağı 9 Kasıma kadar 'Seçilmiş Cumhurbaşkanı' sıfatını taşıdı. Özal'dan boşalan Başbakanlığa Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Ali Bozer'i 'vekaleten' atadı. Özal Cumhurbaşkanı olunca Yıldırım Akbulut'u başbakan olarak görevlendirdi.

DEMİREL MODELİ

Süleyman Demirel de seçildiği an yerine vekaleten başka bir isim getirildi. Özal hayatını kaybettikten sonra Mevcut Cumhurbaşkanı olmadığı için, Demirel Köşke seçildikten hemen sonra çıktı. Demirel Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü'yü vekaleten Başbakan olarak atadı. Demirel, Hükümeti kurma görevini hemen vermedi ve DYP'yi kongreye götürdü. Kongreden sonra genel başkan seçilen Tansu Çiller'i hükümeti kurmakla görevlendirdi. Turgut Özal'ın ölümü üzerine Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel, "Ben bir koltukta iki karpuz taşımam" diyerek partisine hiç değilse kamuoyunun gözü önünde açıktan müdahale etmeyeceğini söyledi. Bu sözünü tutmak için de, kendisinden boşalan parti genel başkanı koltuğu, Doğru Yol Partisi kongresince dolduruluncaya kadar başbakanlığa kimseyi atamadı, makam vekaleten yürütüldü.

NE ÖZAL, NE DEMİREL... ERDOĞAN MODELİ

ANKA'nın edindiği bilgilere göre; AK partili hukukçu kurmaylar ise "Başbakan istifa ederse o zaman bir mevcut bir de seçilmiş cumhurbaşkanı olur" görüşünü taşıyorlar. Anayasa'da ve yasalarda da "istifa eder" diye bir hüküm bulunmuyor. Yasalarda karşılığı olmadığı için AK Partili hukukçu kurmaylara göre Erdoğan'ın ilk turda seçilmesi halinde Abdullah Gül'ün görev süresinin dolacağı gün olan 28 Ağustos'a kadar AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan olarak kalacak. AK Partililere göre o zaman "Ne Özal, ne de Demirel modeli, Erdoğan modeli uygulanacak" diyor. Çünkü; Demirel de Özal da cumhurbaşkanı seçilince vekaleten başbakan atanmıştı. Başbakan'da ise 28 Ağustos'a kadar yerine başbakan atanmayacak.

MECLİS BAŞKANLIĞI DA RAPOR HAZIRLADI

AK Partililere, Turgut Özal ve Süleyman Demirel dönemi incelenerek, o dönemlerde görev değişimi sırasında izlenen yol anlatıldı. "Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı Seçilmeleri Sonrası Başbakanlığa Vekalet ve Yeni Hükümetin Kurulması" başlıklı hazırlanan bir çalışmada Anayasada başbakanın cumhurbaşkanı seçilmesi halinde izlenmesi gereken yol hükümleri olmadığı hatırlatılarak 101. maddeye göre cumhurbaşkanı seçilen kişinin milletvekilliğinin düşmesi hükmü olduğu belirtildi. Turgut Özal ve Süleyman Demirel örneği üzerine yoğunlaşan raporda her iki örnekte de başbakanlığa cumhurbaşkanlarınca atanan kişilerin vekalet etmesine dikkat çekildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Erdoğan İlk Turda Seçilirse İstifa Etmeyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • SONUN ÇOK KÖTÜ SENİN: bu kadar insanın ahını aldın senin sonun nasıl olur bilmiyorum ama sanırım kaddafi vede saddamdan daha kötü olucak çünki bu ülkeyi çok kötü durumlara getirdiniz ülkeyi böldünüz insanlar aç susuz ekonumisi bozuk siz paşalar gibi yaşayın hak hukuk adalet diyerek yiyeceklerinizi yiyin sonrada çıkın biz müslümanız diyin bu nasıl müslümanlık kızına 52. 000 tl maaş veriyor oğlunun dernekleri ve gemileri ulan bunu birde şu eski bakan erdoğan bayraktar çıktı heryerde araziler almış arsalar almış bunları kurtarıcı diye oy veren zavallılar acaba daha n düşünüyor koyunluktan bunlar n zaman kurtulacaklar acaba. 9 7 Yanıtla
  • Selda: RTE nasıl cesaret edebilir istifayaa yaa o koltuksuz yaşayamazzzz. . . 10 4 Yanıtla
  • Selda: inş onlardan daha beter olur bu adamın sonu. . . 8 3 Yanıtla
  • seçim: ak partinin 20 milyon oyu var , muhalefet partilerininde 20 milyon civarı oyu var . baş başa geçecek bir seçim olacak . recep tayyip erdoğanı sevenler ya da onu sevmeyip bir kez olsun onun yenildiğini görme zevkini tatmak isteyenlerin seçimi olacak bu seçim . 6 4 Yanıtla
  • KOYLU: Allahın cahilleri istifa derken cumburbaşkanı seçilirse 28 ağustosa kadar göreve başlayamaz o yüzden 28 ağustosa kadar istifa edemez başbakan olarak devam eder. 0 0 Yanıtla
  • Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi
    18:16 Bingöl'de çocuklar ve aileleri Gazze'ye destek yürüyüşü gerçekleştirdi

    Bingöl'ün Solhan ilçesinde çocuklar ve aileleri, İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Gazze'ye destek yürüyüşü düzenledi. Yürüyüşte çocuklar İsrail'e tepkilerini pankartlarla gösterdi. Katılımcılar, Gazze'nin Filistin'in insanlık meselesi olduğunu vurgulayarak İsrail'in binlerce insanı katletmesine tepki gösterdi.

  • İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi
    18:15 İstanbul'da Kaçak Yolla Getirilen 100 Bin Adet Tıbbi Sülük Ele Geçirildi

    İstanbul'da kaçakçılık suçlarıyla mücadele ekipleri ve Arnavutköy İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından bir otelde yapılan operasyonda, Türkiye'ye kaçak yolla getirilen 28 kilogram ağırlığında ve yaklaşık 100 bin adet tıbbi sülük ele geçirildi. Operasyon sonucunda yakalanan 2 şahsa 2 milyon lira ceza kesildi.

  • Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)
    18:13 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan partisinin Sancaktepe mitinginde konuştu: (2)

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazar günü sandığa gidileceğini belirterek, "Bu sefer şehrimize ve ilçemize hizmet edecek, eser üretecek, 7 gün 24 saat hizmetimizde olacak yerel yöneticileri belirleyeceğiz.

  • AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'de esnaf ziyaretinde bulundu
    18:11 AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'de esnaf ziyaretinde bulundu

    AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, Niğde'ye çeşitli programlara katılmak için geldi. Elitaş, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ettikten sonra Yeni Çarşı'da esnafla sohbet etti ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir'e destek istedi. Elitaş'a AK Parti Niğde Milletvekili Cevahir Uzkurt, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Özegen ile partililer eşlik etti.

  • Eskişehir'de Uyuşturucu Bulunan Şüpheli Tutuklandı
    18:07 Eskişehir'de Uyuşturucu Bulunan Şüpheli Tutuklandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, aracında uyuşturucu madde bulunan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Odunpazarı ilçesinde yapılan çalışmalarda durumundan şüphelenilen bir araç durduruldu ve yapılan kontrollerde 558 gram bonzai ve 4 sentetik ecza ele geçirildi. Tutuklanan şüpheli, adli makamlar tarafından cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı
    18:06 Samsun'da Polis Ekipleri Trafik Bilgilendirme Çalışması Yaptı

    Samsun'da polis ekipleri, trafik kuralları konusunda bilgilendirme çalışması yaparak, trafik kazalarının önlenmesi ve yaya önceliği bilincinin oluşturulması için çaba sarf etti. İl merkezinde 204 araç sürücüsü ve 281 yayaya el broşürleri dağıtılarak bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirildi. Denetim ve bilgilendirme faaliyetlerinin sürekli olarak devam edeceği belirtildi.

  • Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek
    18:05 Marmaris'teki 2 Bin 500 Yıllık Kaya Mezarı Düzenlenecek

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan Karya dönemine ait 2 bin 500 yıllık kaya mezarının çevresi düzenlenecek. Mezarın çevresi temizlenecek, yürüyüş güzergahı gibi çalışmalar yapılacak ve turizme kazandırılacak. Mezarın Lykia tipi olduğu ve milattan önce 4. yüzyılda yaşamış önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor.

  • Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı
    18:02 Ekrem İmamoğlu mu, Murat Kurum mu? Seçime saatler kala İstanbul'daki son anket sonucu ortaya çıktı

    ORC Araştırma'nın yayınladığı son anket sonuçlarına göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yapılan ankete katılanların yüzde 42,4'ü Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini belirtirken, yüzde 41,3'ü Murat Kurum'u tercih etti. Diğer adayların destek oranları ise daha düşük seviyelerde kaldı.


Advertisement