NATO'dan Türkiye Vurgusu - Son Dakika
Güncel

NATO'dan Türkiye Vurgusu

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye’nin İttifak’ta çok önemli rol oynadığını belirtti.

15.09.2014 17:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin güçlü bir müttefik olduğunu belirterek, "Türkiye, İttifak'ta çok önemli rol oynadı ve oynamaya devam ediyor" dedi.

Düşünce kuruluşu Carnegie Europe tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Rasmussen, Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik mücadeleyle ilgili bir soru üzerine, görevi süresince kişisel olarak Türk yöneticilerle mükemmel bir işbirliği yürüttüğünü kaydederek, "İhtiyaç duyduğumuz her an Türkiye devreye girdi ve katkıda bulundu" diye konuştu. Rasmussen, "Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli bir müttefik olduğunu" söyledi.

Irak'ta IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede NATO operasyonunun değil, gönüllüler koalisyonunun söz konusu olduğunu hatırlatan Rasmussen, konunun NATO'yu aşan bir boyutu bulunduğunun ve oluşturulmaya çalışılan koalisyona bölge ülkelerinin katılmasının önemli olduğunun altını çizerek, "NATO'nun müdahil olmasına yönelik bir talep yok" ifadelerini kullandı.

Rasmussen, IŞİD'in devlet değil terör örgütü olduğunu, bölgedeki mezhepçiliği alevlendirdiğini ve terörizm ihraç ettiğini söyledi.

NATO müttefiklerinin terörizmle mücadelede birleşmiş ve omuz omuza mücadele etmesinin önemine dikkat çeken Rasmussen, IŞİD'in kin dolu, şiddete dayalı ve Batı karşıtı olduğunu kaydederek mevcut tabloyu, "hoşgörüye karşı fanatizm, demokrasiye karşı totalitarizm, açık topluma karşı kapalı toplum" sözleriyle özetledi.

Rasmussen, IŞİD'e karşı askeri cevabın gerekli olduğunu vurguladı.

Rusya'nın tavrı

Rusya ile ortaklık oluşturulması için çok uğraştıklarını hatta NATO Genel Sekreteri olarak ilk konuşmasını NATO ile Rusya arasındaki işbirliği üzerine yaptığını söyleyen Rasmussen, Rusya'nın, NATO'yu ve Batı'yı düşman olarak gördüğünü belirterek, "Rusya, Soğuk Savaş'ın sonundan bu yana barışı koruyan tüm kuralları ve taahhütleri çiğnedi" dedi.

Rasmussen, doğu ve güneydeki krizlere atfen, NATO'yu güçlü tutmanın hiç bu kadar önemli olmadığını söyledi.

İskoçya vurgusu

İskoçya'da düzenlenecek bağımsızlık referandumuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Rasmussen, bağımsız olacak bir ülkenin üye olmayı istemesi halinde NATO'ya yeniden başvuru yapması gerektiğini, üyeliğin kabul edilmesi için de tüm üye ülkelerin onayının gerekli olduğunu belirtti.

Rasmussen, İskoçya'daki referandumdan çıkacak sonuç ne olursa olsun bunun İngiltere'nin NATO'ya yönelik katkısı üzerinde etki yaratmayacağını ifade etti. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO'dan Türkiye Vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement