Mursi'ye 20 Yıl Hapis Cezası Verilmesi - Son Dakika
Güncel

Mursi'ye 20 Yıl Hapis Cezası Verilmesi

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasından kaygı duyduklarını belirterek, "Siyasi bağlantılarına bakılmaksızın tüm Mısırlıların, yargı sürecindeki tüm haklarına saygı gösterilmesi dahil kanunlar önünde eşit ve adil muamele hakkı var" dedi.

21.04.2015 23:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 20 yıl hapis cezasına çarptırılmasından kaygı duyduklarını belirterek, "Siyasi bağlantılarına bakılmaksızın tüm Mısırlıların, yargı sürecindeki tüm haklarına saygı gösterilmesi dahil kanunlar önünde eşit ve adil muamele hakkı var" dedi.

Harf, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, Mursi ile ilgili mahkemenin gerekçeli kararını gördükten sonra daha fazla açıklama yapabileceğini kaydetti.

Harf, "Bu ceza (kararından) kaygı duyuyoruz. Siyasi bağlantılarına bakılmaksızın tüm Mısırlıların, yargı sürecindeki tüm haklarına saygı gösterilmesi dahil, kanunlar önünde eşit ve adil muamele hakkı var" diye konuştu.

"Mursi'nin adil bir yargılama süreci geçirdiğine inanıyor musunuz?" sorusu üzerine Harf, "Daha fazla açıklama yapmadan önce mahkemenin gerekçesini incelememiz lazım. Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Harf, "önceki yönetimin yetkilileri ve destekçilerine yönelik yargılama sürecinin siyasi güdümlü olup olmadığına" yönelik soru üzerine, "Hepsi için bir genelleme yapmak istemiyorum ama genel olarak siyasi güdümlü gözaltı, tutuklama ve kovuşturmalara karşı olduğumuzu daha önce de söyledik. Bunları çok gördük" ifadesini kullandı.

Harf, bazı kitlesel dava ve idam cezalarına bakıldığında, bu davaların olması gerektiği şekilde yürütülmediğinin görüldüğünü söyledi.

ABD'nin geçtiğimiz haftalarda Mısır'a yönelik askıya aldığı askeri yardımları serbest bırakmasından sonra da bu tür kararların devam ettiğine yönelik soru üzerine Harf, Mısır'daki davalar ve diğer insan hakları konusundaki kaygılarını her zaman ifade ettiklerini hatırlatarak, "Yardımlara dair açıklamamızı yaptığımızda, bunun nedenini de söylemiştik ki, bunun da ulusal güvenlik çıkarımıza uygun olduğuydu" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın toplantısında, "Diğer sanıklar gibi Mursi'ye de yargı sürecindeki temel hakları verilmeli. ABD, siyasi tutuklama ve gözaltılara güçlü biçimde karşı durmaya devam ediyor" demişti.

Mısır'da 14 sanığın yargılandığı, kamuoyunda "İttihadiyye olayları" olarak bilinen davanın bugün açıklanan kararında, "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan Mursi ve bazı yardımcılarıyla Müslüman Kardeşler hareketinin bazı liderleri dahil 12 sanığa 20 yıl, diğer iki sanığa 10 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mursi'ye 20 Yıl Hapis Cezası Verilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement