Mühendisler 6 Yıl Önce Uyardı - Son Dakika
Güncel

Mühendisler 6 Yıl Önce Uyardı

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'nın, 6 yıl önce hazırladığı raporda 'riskli' denilen Zonguldak, Soma ve Ermenek'teki madenlerde peş peşe facialar yaşandı

01.11.2014 08:27  Güncelleme: 08:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'da yaşanan maden faciasının acısı henüz dinmemişken karaman'dan gelen facia haberi Türkiye'yi derinden sarstı. Ancak, TMMOB Maden Mühendisleri Odası faciaların 'geliyorum' dediği uyarısında bulunmuştu. Odanın 6 yıl önce Türkiye haritası üzerinde "riskli" olarak işaretlediği kömür havzalarının tümünde analar ağladı, çocuklar yetim kaldı. Raporu hazırlayan ekipte yer alan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, "Raporu ilgili bakanlıklarla paylaşmıştık ama dikkate alınmadı" dedi.

HAVZALAR 'ÇOK RİSKLİ' OLARAK NİTELENDİRİLDİ

En tehlikeli iş kolları arasında gösterilen yeraltı madencilik sektörü için TMMOB Maden Mühendisleri Odası 2008 yılında 'Yeraltı Yöntemiyle Maden İşletmeciliği Yapılan Riskli Bölgeler' adlı bir rapor hazırladı. Türkiye'deki 9 maden havzasını mercek altına alan raporda, bugün adı facialarla anılan Zonguldak, Soma ve Ermenek'in da arasında olduğu havzalar "çok riskli" olarak nitelendirildi. Raporda 9 maden havzası için, patlama, yangın, göçük, boğulma ve zehirlenme uyarısı yapılarak olası bir faciada çok sayıda ölü ve yaralının oluşacağına dikkat çekildi. Raporda riski bölgelerde çalışan 30 bin işçinin hayatının tehdit altında olduğuna işaret edildi.

FACİALAR PEŞ PEŞE GELDİ

* Raporda yer alan "riskli bölge"lerden kamuoyunu derinden sarsan ilk facia haberi 2 yıl sonra Balıkesir'in Dursunbey ilçesinden geldi. İlçede 47 kişinin çalıştığı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 17 işçi öldü, 30 işçi yaralandı.
* "Riskli bölge" Zonguldak'ta ise 2010 yılında yine grizu patlaması sonucu 30 madenci öldü. Aynı yıl Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca köyündeki madende çıkan yangın da 3 işçiyi hayattan kopardı.
* Kütahya'nın Gökler beldesi ise Temmuz 2010'da bir madencisini toprağa verdi.
* Riskli bölge uyarısı yapılan ocaklar arasında en çok can yakanı ise 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'daki faciaydı. Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağının bulunduğu havza raporda yangın riskiyle anılmış, ocakta meydana gelen yangın ve göçük havzadaki birçok eve ateş düşürmüştü.
* Son olarak "riskli bölge" uyarısı yapılan Karaman'ın Ermenek havzası da Soma'dakine benzer bir acıyı yaşadı.

"30 BİN İŞÇİ TEHLİKEDE"

O dönem Maden Mühendisleri Odası'nda başkanlık görevini yürüten aynı zamanda raporu kaleme alan heyette de yer alan Mehmet Torun, potansiyel tehlikeleri öne çıkardıklarını belirterek, "Raporu siyasi partiler başta olmak üzere ilgili bakanlıkların da arasında olduğu pek çok kişi ve kuruma gönderdik. Alınacak önlemlerle faciaların engelleyebileceğini söyledik. 17 sene yeraltında çalışmış bir mühendisim aynı zamanda. Tüm bunlar deneyimler sonucu ortaya çıkartıldı. Ancak kimse dikkate almadı. Raporu paylaştığımız hiçbir kurum bize geri dönüş yapmadı. Öylece rafa kaldırıldı, gitti. Bu zihniyet devam ettiği sürece 6 ay, 1 yıl sonra bunları yine konuşacağız" ifadelerini kullandı. Torun, 6 yıl önceki gibi bugün de yaklaşık 30 bin işçinin hayati tehlike altında çalıştığını söyledi.

Mühendisler 6 Yıl Önce Uyardı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Mühendisler 6 Yıl Önce Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Ern: soru:uyarip riskli deyip daha sonra hicbirsey yapmayan, bunu unutup kesesini doldurup keyfine bakan, cok okumus muhendisler nerede dir? cevap: tabiki Turkey 6 4 Yanıtla
  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement