Muğla'nın Kırsal Potansiyeli Araştırılıyor - Son Dakika
Yerel

Muğla'nın Kırsal Potansiyeli Araştırılıyor

Muğla\'nın Kırsal Potansiyeli Araştırılıyor

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna’nın yürütücülüğünde 8 ilçede üç ay sürecek ‘Muğla’nın Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi’ projesinin saha çalışmaları devam ediyor.

12.01.2016 00:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna'nın yürütücülüğünde 8 ilçede üç ay sürecek 'Muğla'nın Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi' projesinin saha çalışmaları devam ediyor. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteğinde 3 ay sürecek projenin paydaşları arasında Muğla Büyükşehir Belediyesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bulunurken, projenin yürütücülüğünü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi adına Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna yapıyor.

Proje kapsamında Milas, Yatağan, Kavaklıdere ve Menteşe ilçelerindeki pilot mahallelerde halkın da katılımı ile toplantılar yapıldı. Menteşe ilçesinde Göktepe ve Kozağaç mahallerinde proje vatandaşlara anlatılırken, Kozağaç mahallesindeki toplantıya Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Murat Gökalp, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici de katıldı. Proje ile 2014-2020 Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisinde belirlenen ihtiyaçlar arasında yer alan, aynı il içerisindeki gelişmişlik düzeyi farkının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak kırsal kalkınma planının ortaya konması hedefleniyor.

Kozağaç Mahallesi kahvesinde gerçekleştirilen proje toplantısına mahalle sakinleri büyük ilgi gösterirken, projenin amacı hakkında proje yürütücüsü Prof. Dr. Muammer Tuna bilgi verdi. Tuna, "Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Dalaman, Ortaca, Fethiye ve Datça gibi ilçelerinde turizm var. Bu ilçelerimiz sosyo ekonomik anlamda kalkınmış ilçelerimiz. Proje merkezi Menteşe olmak üzere Seydikemer, Milas, Köyceğiz, Yatağan, Kavaklıdere ve Ula ilçeleri içeride yer alan ve turizmden yararlanamayan ilçelerimiz. Biz bu ilçelerimizin sosyo ekonomik olarak kalkınmasını nasıl sağlayabiliriz diyerek bir proje hazırladık. Bizim hareket noktamız, kalkınmamış bölgelerimizin ekonomik olarak daha kalkınmış bir seviyeye getirmek için bu çalışmayı başlattık. Belirlediğimiz ilçelerimizden en az iki pilot mahalle belirledik. Belirlenen bu pilot mahallelerde toplantılar yapıyoruz. Milas, Yatağan ve Kavaklıdere'de bu toplantılar yapıldı. Menteşe ilçesinde de Göktepe ve Kozağaç mahalleleri pilot mahalle olarak belirlendi. Bu toplantılarda kısal mahallelerde neler yapabiliriz, neler yapılması gerekiyor bunları konuşacağız. Kırsal kalkınma konusunda Ankara Nallıhan'da yapılmış bir çalışma var. Nallıhan'da yapılan çalışma nedir, nasıl yapılmış bu konuda Nallıhan projesinde grev alan Mustafa Bektaş projenin nasıl başarıya ulaştığını açıklayacak. Bu proje nedir, ne getirecek, kırsal kalkınmayı nasıl yapacağız, hedefimiz ne olacak bunları konuşacağız" dedi.

'Muğla'nın Kırsal Kalkınma Potansiyelinin Belirlenmesi' projesi kapsamında belirlenen ilçelerdeki pilot mahallelerde nitel ve nicel araştırmanın (anket çalışması, görüşme ve gözlem yöntemi) kullanıldığı sosyolojik bir araştırma yapılması hedefleniyor. Turizm faaliyetleri ile refah düzeyi artan kıyı şeridinin iç bölgelerde de kırsal turizm payını alması ve kırsal turizm aracılığı ile kırsal kalkınmanın sağlanması ana alternatif yol olarak belirlenirken, araştırma kapsamında özellikle bu bölgelerin kırsal kalkınma faaliyetleri altında yer alan kırsal turizm faaliyetlerine nasıl dahil olabilecekleri ortaya konulacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muammer Tuna yürütücülüğünde gerçekleştirilecek olan kapsamlı araştırmadan elde edilen veriler analiz edilerek 'Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyeli Raporu' düzenlenecek. Rapor, belirlenen ilçelerde uygulanabilecek kırsal kalkınma uygulamaları, öne çıkabilecek sektörleri ortaya koyarak Türkiye'de özellikle AB uyum süreci ile artan kırsal kalkınma uygulamalarında devlet kurumlarına ve özellikle özel teşebbüslere rehber niteliğinde olması hedefleniyor.

Menteşe Kozağaç Mahallesinde gerçekleştirilen 'Muğla İlinin Kırsal Kalkınma Potansiyeli' toplantısında Ankara Nallıhan'da gerçekleştirilen kırsal kalkınma modeli hakkında projede yer alan Mustafa Bektaş, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla'nın Kırsal Potansiyeli Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement