Müdür Erdoğan Mesleki Yeterlilik Belgesi Konusunda Uyardı - Son Dakika
Yerel

Müdür Erdoğan Mesleki Yeterlilik Belgesi Konusunda Uyardı

Müdür Erdoğan Mesleki Yeterlilik Belgesi Konusunda Uyardı

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen 40 meslek ile ilgili geri sayım süreci başladı.

05.02.2016 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen 40 meslek ile ilgili geri sayım süreci başladı.

Konu hakkınca açıklamada bulunan İş-Kur Iğdır Müdürü Halis Edoğan, 'Mesleki Yeterlilik Kurumu' tarafından 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlanan tebliğ ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler olarak bilinen 40 meslek dalında çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildiğini belirtti. Bu zorunluluk kapsamında 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren söz konusu mesleklerde mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacağını kaydeden Erdoğan, " Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yayımladığı yeni tebliğe göre 40 ayrı meslekte çalışabilmek için 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olma şartı getirildi. Tebliğe göre tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından her bir çalışan için 500 Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı, ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalışanlar için aranmayacaktır. Mesleki Yeterlilik Belgesi olan işçi çalıştıran işverenler sigorta prim desteğinden yararlanacaktır. İşverenler 31 Aralık 2020 tarihine kadar işe alacakları 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler için 54 ay süre ile sigorta prim desteğinden faydalanacak, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır. Ayrıca işyerlerinde çalışmakta iken mesleki yeterlilik belgesi alan kişiler için sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutar 12 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacaktır" şeklinde konuştu.

Tebliğe göre, Mesleki Yeterlik Belgesi zorunluluğu getirilen ve belge olmadan yapılamayacak mesleklerin tam listesi açıklayan Erdoğan, "Bunlar ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısıdır. 26 Mayıs 2016 tarihinden sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olmayan işçi çalıştıran işverenlerimizin cezai işlemlere maruz kalmamaları için ocak ayındaki İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından alınan bir karar ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası ile Esnaf Odaları Birliği işbirliğinden oluşan bir komisyon kurulacaktır. Komisyon marifetiyle, bu mesleklerde çalışanlar tespit edilerek mesleki yeterlilik belgesi almalarına yönelik eğitimler düzenlenecektir. Bu eğitimlere, ilgili meslek dalında çalışan ve mesleki yeterlilik belgesi olmayan tüm vatandaşlarımız ücretsiz katılabilecektir" dedi. - IĞDIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Müdür Erdoğan Mesleki Yeterlilik Belgesi Konusunda Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement