Mübadillerin 124 Yıllık Helva Geleneği - Son Dakika
Güncel

Mübadillerin 124 Yıllık Helva Geleneği

Mübadele ile Yunanistan'dan gelen Türklerin yerleştirildiği Niğde'nin Yeşilburç köyünde 124 yıllık Helva Şenliği geleneği yaşatılıyor Farklı illerden Balkan kökenli çok sayıda kişinin de katıldığı Helva Şenliği'nin bolluk ve berekete vesile olduğuna inanılıyor.

22.04.2014 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NİĞDE (AA) - ALİ KARA – Lozan Antlaşması ile karara bağlanan Nüfus Mübadelesi kapsamında Yunanistan'dan gelen Türklerin yerleştirildiği Niğde'nin Yeşilburç köyünde, 124 yıllık Helva Şenliği geleneği sürdürülüyor.   Köy Muhtarlığı ve Yeşilburç Dayanışma Derneğince Yeşilburç Köyü İlköğretim Okulu bahçesinde düzenlenen etkinlikte, köy sakinleri ve farklı illerden gelen mübadiller bir araya geldi.Köy meydanında aşçı ve köy halkı tarafından irmik, un, yağ ve şeker katılarak kazanlarda pişirilen helva, köy imamı tarafından yapılan duanın ardından misafirlere ikram edildi.Emekli Albay Zihni Aldırmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan'dan Türkiye'ye zorunlu göçe tabi tutulan Türkler'in (mübadil) Yunanistan'ın Grebe kazası Krifçe köyünde 1890 yılında başlayan ve günümüze kadar gelen helva geleneğini devam ettirdiklerini ifade etti.         Her yıl Nisan ayında bir araya gelerek düzenledikleri Helva Şenliği'ni bundan sonra festival haline getirerek kutlamayı hedeflediklerini belirten Aldırmaz, "Burada, köy halkının yanı sıra farklı illerde ikamet eden mübadiller de her yıl bu etkinlik için Yeşilburç köyüne geliyor. Bu sene 124. yılını kutluyoruz" dedi.Helva Şenliği'nin atalarından kendilerine intikal eden kültürel bir miras ve aynı zamanda kaynaşmak için bir araç olduğunu ifade eden Aldırmaz, "Bazı sebeplerden dolayı bir süre ara verdiğimiz helva geleneğimizi köydeki gençlerle kaynaşmak ve geleneklerimizi hayata geçirmek için 2002 yılından itibaren yeniden gündeme getirdik. Geleneğimizi festival havasında devam ettirmeyi istiyoruz. Ayrıca, etkinlik öncesinde fidan dikiyoruz, bugüne kadar köyün kuzey yamacına 5 bin fidan diktik" diye konuştu.    - Bereket, birlik ve beraberlik için geleneği sürdürüyorlar        95 yaşındaki Türkan Erdal ise helva pişirildiğinde o yıl birlik beraberlik ve bereket yaşandığını belirterek bu geleneğin gençler tarafından devam ettirilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.        Erdal, helva geleneğinin nasıl ortaya çıktığını babasından dinlediğini ifade ederek, şöyle devam etti:  "Müftü bir gün camiye geldiğinde cemaatin olmadığını görmüş ve 'cemaat nerede?' diye sorunca köy halkı 'salgın hastalık geldi, halk ölüyor, bir türlü ilacını bulamadık' demiş. Müftü de 'cuma namazı çıkışında herkesi meydana toplayın. Herkesten şeker isteyeceksiniz ve helva yapacaksınız. Helvayı herkese dağıtacaksınız. O hastalara şifa olacak inşallah' demiş. İrmik ve şeker ile büyük kazanlarda helva pişirilmiş. Köylülere dağıtılmış. Sonra insanlar şifa bulmuş. O günden sonra helva yapma gelenek haline gelmiş. Mübadeleden sonra Yeşilburç köyüne yerleştik. Burada da geleneğimizi devam ettiriyoruz."- Helvanın yapılışı Helva, irmik, tereyağ, şeker, süt ve su karışımından yapılıyor.Büyük kazanlarda tereyağı ile rengi koyulaşıncaya kadar kavrulan irmiğe şeker ilave edilerek pişiriliyor. Su ve süt eklenerek suyu çekinceye kadar pişirilen helva soğuduktan sonra, kaselerle misafirlere ikram ediliyor. - Niğde

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mübadillerin 124 Yıllık Helva Geleneği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.

  • Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı
    22:01 Mersin'de Drift Atan Sürücüye 50 Bin 541 TL Cezai İşlem Uygulandı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bir sürücü, güvenlik kamerası görüntülerinden tespit edilerek drift attığı için 50 bin 541 TL ceza kesildi. Polis, sürücünün ehliyetsiz, aracın sigortasız ve muayenesiz olduğunu belirledi. Araç 2 ay trafikten men edildi.

  • Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    22:00 Kayserispor, Trabzonspor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Kayserispor, yarın oynayacağı Trabzonspor maçının hazırlıklarını tamamlayarak galibiyet hasretine son vermek istiyor. Sakatlıkları bulunan oyuncular dışında eksik oyuncu bulunmayan Kayserispor, maç saatini beklemeye başladı.


Advertisement