Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi.

04.06.2014 12:50  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 11 Türk bankasının kredi notunu değerlendirdi.

Moody's Yatırımcı Servisi tarafından yayınlanan açıklamada, 11 Türk bankasının kredi notunda değişikliğe gidilmesine gerekçe olarak, bağımsız  kredi gücü üzerindeki baskılar ve bankaların reytinglerine yansıtılması gereken sistemik destek seviyesinin yeniden değerlendirilmesi gösterildi.

Moody's'in not değişikliğine gitme kararının, Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankasi, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası'nı kapsadığı belirtildi.

Moody's açıklamasında, "Türk bankalarının varlık kalitelerinin ve karlılıklarının zayıflaması ve likiditenin daralmasını bekliyoruz. Bankacılık sisteminin gelecekteki büyümesi piyasa finansmanına büyük ölçüde bağlı olacaktır. Bu da bankaların yatırımcı algısı ve piyasa dinamiklerine olan hassasiyetini artırmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Moody's'in bu yıl Türkiye'nin yüzde 2,5, 2015 yılında ise yüzde 2,9 büyümesini beklediği kaydedildi.

Moody's ayrıca Fed'in tahvil alımını azaltmasının gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin, gelişmiş ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın finansman maaliyetlerini artırdığına, her iki faktörün de likidite daralmasına yol açabileceğine dikkati çekti.

Açıklamada, "Belirsizlik, Türkiye'nin hedeflenenin üzerinde seyreden enflasyonu, kur volatilitesi ve mevcut politik gelişmelerin etkisininde kaynaklanmaktadır" görüşü ifade edildi.

Moody's Akbank'ın temel kredi değerlendirmesini teyit ederken, yerel para cinsinden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını Baa2/Prime 2 seviyesinden Baa3/Prime-3 seviyesine çekti. Moody's Akbbank'ın yabancı para cinsiden uzun ve kısa vadeli kredi notlarını ise Baa3/Prime-3 seviyesinde ve bankanın finansal güç notunu D+"olarak teyit etti. Açıklamada banka finansal güç notununun görünümü durağan, mevduat reytinglerinin görünümü ise negatif olduğu bildirildi.

Kuruluş, Bank Asya'nın finansal güç notunu "D"den "D-"ye, temel kredi değerlendirmesinin "ba2"den "ba3"e çekerken, yabancı ve yerel para cinsinden uzun vadeli mevduat notlarının "Ba1" seviyesiden "Ba2" seviyesine düşürdü. Bankanın yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin görümünü ise "negatif" olarak belirledi.

Moody's, Denizbank'ın finansal güç notunu "D+"dan "D-"ye, temel kredi değerlendirmesini "ba1" seviyesinden "ba3" seviyesine çekti. Uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsiden mevduat reytingleri ise "Baa3/Prime-3" seviyesinden "Ba1/Not-Prime" seviyesine revize edildi. Açıklamada, bankanın tüm reytinglerindeki görünümün "durağan" olduğu belirtildi.

Şekerbank'ın banka finansal güç notunun "D"den "D-" seviyesine, yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reyting notları ise "Ba1"den "Ba2" seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın tüm reyting değerlendirmelerinin "negatif" görünümde olduğu ifade edildi.

Ziraat Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, uzun ve kısa vadeli yerel para cinsiden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü revizse edildi. Açıklamada uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytinglerinin "Baa3/Prime-3" seviyesinin teyid edildiği belirtilirken, tüm reytinglerdeki görünümlerin "negatif" olduğu kaydedildi.

Moody, TEB'in finansal güç notunu "D+"dan "D"ye çekerken, kısa ve uzun vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" olarak teyit edildi. Bankanın yabancı para cinsinden mevduat reyting görünümünün "negatif", diğer reyting görünümlerinin ise "durağan" olduğu belirtildi.

Garanti Bankası'nın finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi "baa3"ten "ba1" seviyesine çekildi. Uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsiden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, bankanın yerel ve yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingleri ise "Baa2"den "Baa3"e çekildi.

Halk Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" olarak teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi "baa3" ten "ba1" seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduatlarının reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine aşağı yönlü revize edildi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, döviz cinsinden öncelikli borç reytinginin "Baa2"den "Baa3" seviyesinde çekildi.

İş Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" seviyesinde teyit edilirken, temel kredi değerlendirmesi  "baa3"ten "ba1" seviyesine güncellendi. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine çekildi, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" olarak teyit edildi. Açıklamada bankanın öncelikli borç reytingi "Baa2"den "Baa3"e, döviz cinsiden ikinci derece borçların reytingi ise "Ba1"den "Ba2"ye çekildi.

Vakıflar Bankası'nın banka finansal güç notu "D+" olarak, temel kredi değerlendirmesi de "ba1" seviyesinde korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel para cinsinden mevduat reytingleri "Baa2/Prime-2" seviyesinden "Baa3/Prime-3" seviyesine çekilirken, uzun ve kısa vadeli yabancı para cinsinde mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinden teyit edildi. Açıklamada öncelikli borç reytinginin "Baa2"den "Baa3"e çekildiği, döviz cinsinden ikincil borç reytinginin ise "Ba2" olarak teyit edildiği belirtildi. Bankanın tüm reyting görünümleri ise "negatif" olarak ifade edildi.

Yapı ve Kredi Bankası'nın banka finansal güç notu "D+"da, temel kredi değerlendirmesi "ba1"de korundu. Bankanın uzun ve kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden mevduat reytingleri "Baa3/Prime-3" seviyesinde teyit edilirken, uzun vadeli yabancı para cinsinden öncelikli borç reytingi de "Baa3" seviyesinde korundu. Bankanın tüm reyting notlarının görünümünü ise "negatif" olduğu belirtildi. - London, City of

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Moody's 11 Türk Bankasının Notunu Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:54 Koç Holding 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

    Koç Holding'in 60. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Y. Koç, Yönetim Kurulu Üyesi İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Holding üst yönetimi ve hissedarların katılımıyla Nakkaştepe'deki Holding merkezinde yapıldı. Koç Holding'in ülke ekonomisine katma değer sağlamaya devam ettiği belirtilerek, karlı ve sürdürülebilir büyüme fırsatlarını değerlendirdiği ve yatırımlarına devam ettiği ifade edildi. Ayrıca, Koç Holding'in geçen yıl da Fortune Global 500'de ülkemizi temsil eden tek şirket olduğu vurgulandı.

  • DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik
    12:48 DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: Son 21 yılda Edirne'de 8 baraj ve 32 gölet inşa ettik

    DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Edirne'de son 21 yılda 8 baraj ve 32 gölet inşa ettiklerini belirterek, böylece 422 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldığını söyledi. Ayrıca, taşkın koruma tesisleri ile Edirne şehir merkezi, 95 yerleşim yeri ve 23 bin 370 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlandığını ve arazi toplulaştırma çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    12:43 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı'da çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi bir tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini söyledi.

  • Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı
    12:40 Kilis'te 3 Bin 53 Çiftçiye 650 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi dağıttı. Dağıtım töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin tarım arazilerinin etkin kullanımını hedeflediğini belirtti.

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.


Advertisement