Mmo: Ölümlerin Nedeni Güvenceli Önlemler Almayan Siyasi İktidar - Son Dakika
Ekonomi

Mmo: Ölümlerin Nedeni Güvenceli Önlemler Almayan Siyasi İktidar

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu, İstanbul Mecidiyeköy'de meydana gelen ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasının nedeninin kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarlar ile işçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar olduğunu savundu.

09.09.2014 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu, İstanbul Mecidiyeköy'de meydana gelen ve 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasının nedeninin kentsel rant ve yoğun emek sömürüsü için işçilerin yaşamlarını gözden çıkaran sermayedarlar ile işçi sağlığı ve güvenliği alanında kalıcı, kesin, güvenceli önlemleri almayan siyasi iktidar olduğunu savundu.

MMO Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında önemli görevi olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın denetim görevini yerine getirmediği gibi yaptığı kısmi denetimlerde gerekli yaptırımları uygulamadığı ve kazaları sadece seyrettiği aktarıldı.

Mecidiyeköy'deki iş kazasının, ülkedeki egemen rant politikalarının açıkça yansıması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Zira Büyükşehirlerdeki arsalar AKP yandaşlarına tahsis edilmekte, imar planları sürekli değiştirilmekte, bu arsaların üzerinde "rezidans' lar yükseltilmekte, son yıllarda yükselişe geçen inşaat sektörü baronlarına iktidar tarafından devasa olanaklar tanınmakta, rant yandaşlar tarafından paylaşılmaktadır" denildi.

-"YOĞUN ÇALIŞMA TEMPOSU ÇALIŞANLARIN SAĞLIKLARI BOZULMAKTA"-

Mecidiyeköy'de yaşanan iş kazasında işçilerin 24 saat aralıksız yoğun çalışma yürütüldüğü belirtilen açıklamada, "Yoğun çalışma temposu nedeni ile çalışanların sağlıkları bozulmakta, iş kazalarına uğramakta, iş ekipmanları da yoğun çalışma temposuna dayanamamaktadır. Nitekim kazanın meydana geldiği inşaat vincinden (cephe asansöründen) işyerinde üç tane bulunmaktadır, bunlardan biri uzun süredir arızalı durumdadır ve işçiler kazanın meydana geldiği inşaat vincinin son günlerde sürekli olarak arızalandığını belirtmişlerdir" ifadeleri kullanıldı.

-"PERİYODİK KONTROL UZATILDI"-

Açıklamada, kaldırma araçlarının periyodik kontrolleri en geç üç ayda bir kez yapılırken, bu periyodun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca bir yıla kadar uzatıldığı vurgulandı.

Açıklamada, iş kazalarının önlenebilmesi alınabilecek şu maddeler sıralandı:

"-Yanlış politikalardan vazgeçilmeli, politika-mevzuat-uygulamalar, konunun tarafı olan sendikalar, üniversiteler, TMMOB, TTB ile birlikte kamusal bir çerçevede belirlenmeli ve uygulamaların denetiminde bu kuruluşlara da görev verilmelidir.

-Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi'ndeki temsiliyet "kamu" ağırlıklı olmaktan çıkartılmalı, sendika, demokratik kitle örgütü, meslek örgütü ağırlıklı hale getirilmeli, Konseyin aldığı kararların uygulanması zorunlu hale getirilmelidir.

-İş Ekipmanlarının periyodik kontrolleri artırılmalı ve kamusal denetim ivedilikle benimsenmelidir.

-İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması yalnızca iş güvenliği uzmanlarının çalışmaları ile sağlanamaz, konunun bilimsel açıdan bütün taraflarının ekip çalışması ile mümkün olur. Bunun yanında iş güvenliği uzmanlarına ilişkin son 10 yılda en az 10 kez değişikliğe uğrayan mevzuat yap-boz alanı olmaktan çıkarılmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin kararlar, uygulama ve denetim mekanizması, yukarıda saydığımız kurum ve kuruluşların katılımı ile oluşturulacak kurul tarafından kamusal denetim olarak yerine getirilmelidir.

-İşyerlerinde oluşturulan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarında temsiliyet işçi ağırlıklı hale getirilmelidir.

-İşyeri denetimleri daha sık yapılmalı, denetimlerde maden, inşaat, metal sektörlerine ağırlık verilmelidir.

-Eksikleri bulunan işyerlerine verilmesi gereken cezalar derhal uygulanmalı, kesinlikle ertelenmemelidir.

-Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır.

-İşçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamındaki işçi eğitimleri formalite olmaktan çıkarılmalıdır.

-"Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik' gereğince, yapı işleri şantiye şeflerinin iş güvenliği uzmanı olması zorunludur, ancak bu hüküm altı yıl sonra 2020 yılında yürürlüğe girecektir. Bu hüküm değiştirilerek şantiye şeflerinin iş güvenliği uzmanı olması zorunluluğu derhal yürürlüğe konulmalıdır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Mmo: Ölümlerin Nedeni Güvenceli Önlemler Almayan Siyasi İktidar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement