MİT'in 'Rehine' Operasyonunun Perde Arkası - Son Dakika
Güncel

MİT'in 'Rehine' Operasyonunun Perde Arkası

IŞİD'in elindeki 49 Türk Konsolosluğu çalışanının kurtarıldığı operasyonun detayları ortaya çıktı.

21.09.2014 08:34  Güncelleme: 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

IŞİD'in Musul'da rehin aldığı 49 konsolosluk çalışanı 101 gün sonra kurtarıldı.Türkiye’yi sevince boğan operasyonun detaylarına ulaşıldı.

FİDAN, DAKİKA DAKİKA İZLEDİ

IŞİD’in elindeki 49 personelin 101 günlük esaretini bitiren ‘operasyon’, MİT’in Dış Operasyon ve Özel Operasyon dairelerinin imzasını taşıyor. Operasyonu yöneten MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yaklaşık 450 kilometrelik bir yolculuk ile tamamlanan operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve Türksat uydusunun sağladığı hava görüntüleri ile dakika dakika izledi.

Ankara’daki güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre, operasyonun aşamaları şöyle:

ANALİZ

IŞİD militanlarının Musul Başkonsolosluğu’nu basıp 49 çalışanı rehin almasından bugüne dek geçen sürede yapılan en önemli çalışmalardan biri analiz oldu. Türk personeli tutan IŞİD birimlerinin yapısı, daha önceki rehine olaylarındaki davranışları, söz konusu gruplara söz geçirebilen aşiret ve kişilerle ilgili çok detaylı bir değerlendirme yapıldı. İlk 2 gün içinde kurtarma gerçekleştirilemediği için sürenin uzama ihtimali öngörüldü. Ancak son 2-3 haftada yaşanan çatışmalar, ABD’nin öncülük ettiği IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon girişimleri, IŞİD açısından 49 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının serbest bırakılmasını, rehin tutulmasından daha avantajlı hale getirdi.


(Başkonsolos Öztürk Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan dönüş uçağında böyle poz verdi.)

TEDBİR

49 personel IŞİD’in eline geçtiği andan itibaren takibe alındı. İlk günlerde Başkonsolos ile telefon görüşmeleri yapıldı. Personeldeki bütün telefonların hareketliliği, GPS takibi sağlandı. Uydular ve insansız hava araçlarından gelen görüntüler de düzenli olarak takip edildi. ‘Humint’ denilen insan istihbaratı devreye sokuldu ve Türklerin tutulduğu yerler, istihbarat elemanlarınca devamlı gözlendi. Bu sayede Türk personel 8 kere yer değiştirdiği halde irtibat hiç kaybedilmedi.

TEMAS

Rehine durumunda olan Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın cep telefonunu kullanabilmesi önemli bir avantaj sağladı. Sünni aşiretler üzerinden Musul’daki Türkleri tutan IŞİD militanlarıyla temas kuruldu. İlk günlerde serbest bırakma eğiliminde olan IŞİD militanları, merkez karargâhından gelen olumsuz tavır nedeniyle geri adım attı.


(Yakınları, kurtarılan rehineleri gözyaşlarıyla karşıladı.)

İKNA

IŞİD, değişik aracılar kullanılarak rehineleri bırakma konusunda ikna edildi. MİT Dış Operasyonlar Dairesi, bu konuda dünyanın önde gelen istihbarat kuruluşlarının başvurduğu, ‘yönlendirme’, ‘yanıltma’ gibi yöntemlere de başvurdu.

KURTARMA GİRİŞİMLERİ

MİT Dış Operasyonlar Dairesi, IŞİD’den 5 kez olumlu yanıt aldı. Ancak gerek PKK/ Peşmerge-IŞİD çatışmaları, gerek Irak ordusu ile ABD’nin operasyonları IŞİD’in geri adım atmasına neden oldu ve planlanan operasyonlar hayata geçirilemedi.


(Başbakan, Başkonsolos Öztürk Yılmaz'ı alnından öptü.)

FİNAL OPERASYONU

IŞİD ile 13 Eylül’de rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ancak IŞİD’in özellikle Kürt gruplarla çatışmaları, serbest bırakma koşullarının ortaya çıkmasını geciktirdi. Zira IŞİD komutanları, Türkleri Kürt bölgesinde bırakmak istemiyordu. Kürtlerin kontrolündeki bölgede teslimatın kendi güvenliklerini sıkıntıya sokacağı görüşünü ortaya koydular. Bu da ‘güvenli bölgede teslimat’ seçeneğini öne çıkardı. Teslimat için, Suriye’de IŞİD’in kalesi olarak bilinen Rakka’nın kuzeyindeki Telabyad kenti seçildi. 18 Eylül Cuma günü, cuma namazının hemen ardından otobüslerle yola çıkıldı. 3 yerel personel, Musul’da kaldı. Musul’dan ayrıldıktan sonra Telafer’den geçen ve Suriye topraklarındaki IŞİD bölgelerinden ilerleyen 2 otobüse, silahlı IŞİD militanlarını taşıyan üstü açık kamyonetler eşlik etti. Akşam 20.00 sularında Rakka’ya varan konvoy, gece yarısına dek Rakka’da kaldı ve gece yarısı da Akçakale sınırındaki Telabyad şehrine doğru yola çıktı. MİT özel operasyon birimleri de 46 yolcuyu sınırda teslim aldı.

FİDAN EKRAN BAŞINDA

Operasyonu başından itibaren yöneten MİT Müsteşarı Fidan, IŞİD militanlarının kamyonetlerle eşlik ettiği riskli yolculuğu uydu ve insansız hava araçlarının sağladığı görüntülerden dakika dakika izledi. Musul’dan itibaren yaklaşık 450 kilometre süren yol tamamlanıp rehineler MİT görevlilerince teslim alındığında Fidan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayarak bilgi verdi. (Kaynak: Hürriyet)

MİT\'in \'Rehine\' Operasyonunun Perde Arkası
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel MİT'in 'Rehine' Operasyonunun Perde Arkası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (15)

  • cumali: sagsalım has geldıler. . . . eee artık atarlar havalarını bızım ıktıdar. . bız nasılda alldık dıye . . kassılıgında ne verdızde bıraktılar. . . kurtlerı yanlız bırama. . . işid yaralılarını turkıye de tedavı etme. . daha nelerı var. . . 7 16 Yanıtla
  • ahmet karali: bu ne rezillik, şov yapıyorlar, alınan rehinelerin bir kere rehine gibi görüntüleri yok, tatilden dönmüş gibiler. . mit operasyon düzenlemiş diye haberi servis etmişler. resmen, işidle anlaşmaya varmışlar. bunun neresi operasyon. bu hükümetin isid le işbirliğinin kanıtı gibi olmuş. 10 13 Yanıtla
  • MAVİBALIK: GÜNAHIM KADAR SEVMEM BU ADAMI. . . SİNSİ KEDİ 4 16 Yanıtla
  • Alien: Misafirliğe gitmek ve misafir ağırlamak ne zamandır operasyon oldu? Hadi bakanlar kurulu üyeleri olarak ailece operasyona gidin gelin. Pasta ve böreği unutmayın. 8 11 Yanıtla
  • yavuz öztürk: soma ya da başka facialarda devlet nerde dersin bir tane adam göremezsin , ama böyle reklam yapılacak bir olayda herkes ordadır 6 12 Yanıtla
  • TOPUZ: Milletin aklıyla alay ediyorlar. 9 8 Yanıtla
  • ALEVI: TIYATRO NUN SON SAHNESINE GIDIYORUZ. . . . KOBANE SALDIRI VE REHINE BIRAKILDI. . . . AKILI VE FIKIRI OLAN ANLARKI . . . . AMAC KURDLERI KATLIAMDAN GECIRMEK . . . . REHINE BASTA BERI BIR AKP ISID TIYATROSUDU. . . . AKPLI KURDLERI ALLAH BELASINI VERSIN. . . . . 4 12 Yanıtla
  • Atakan Zeren: Adamlar kendi elleriyle teslim etmişler, kalkmış MİT den kurtarma operasyonu diye haber yapıyorlar. . . . Şimdi kalkıp bir de madalya veririler. . . . . 9 7 Yanıtla
  • ALEVI: DOGRU HABERIN ADRESI . . . . IMCTV. . . . . HAYATTV. . . . . TV10. . . STERK TV. . . . . . MEDNUCE TV. . . . FIRATNEWS(ajans). . . HAWARNEWS(ajansi). . . . . TIYATRO NUN SON SAHNESINE GIDIYORUZ. . . . KOBANE SALDIRI VE REHINE BIRAKILDI. . . . AKILI VE FIKIRI OLAN ANLARKI . . . . AMAC KURDLERI KATLIAMDAN GECIRMEK ROJAVA YI BOSALTMAK VE TAMPO BOLGE KURMAK. . . . REHINE BASTA BERI BIR AKP ISID TIYATROSUDU. . . . AKPLI KURDLERI ALLAH BELASINI VERSIN. . . . . DIREN KURDISTAN DIREN SANA CAN VEREN DIRENMEKTIR. . . . BIJI ROJAVA VE YPG VE HALKLARIN KARDESLIGI. . . . SINIRA AKIN EDIN KURD USAKLAR. . . . . . . . . 4 12 Yanıtla
  • gır gır: vaybe ne rambolarmı desem ne batal gazilrmi desem tek başına girdi erağa tarumar eti heryeri rehineleri kurtardı ya adama sormazlarmı ne gerek vardı bukadar kahramanlığa iyi bi ihstihbaratçıysan konsolusluğa yapılacak saldırıyı sezip niye tahliye etmedin konsolosluk binası türk toprağıdır halen iş it bayrağı nasıl dalganalır onu sorgulayan yok 9 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı
    08:09 İstanbul'da uluslararası suç örgütü üyeleri yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, suç örgütlerine ve zehir tacirlerine göz açtırmayacaklarını belirtti.

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol tarafından aranan iki suçlu İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.


Advertisement