Mısır'da Darbe Karşıtları Araştırma Komisyonundan Çekildi - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Darbe Karşıtları Araştırma Komisyonundan Çekildi

Mısır'da darbe karşıtları 30 Haziran 2013'den itibaren yaşananları araştırma komisyonundan çekildi.

15.09.2014 16:46  Güncelleme: 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır'da darbe karşıtları 30 Haziran 2013'den itibaren yaşananları araştırma komisyonundan çekildiklerini açıkladı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareket'in Hukuk Komitesi Üyesi Huda Abdulmunim tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, hükümet tarafından kurulan, darbeye zemin hazırlayan gösterilerin başladığı 30 Haziran 2013'ten itibaren yaşananları araştırma komisyonundan 7 sebepten ötürü çekildiğini belirtti.

Abdulmunim, birinci sebebin, araştırma komisyonuna olaylara şahit olarak davet edilen bazı hukukçuların ve olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının emniyet güçlerince izlenmeye başlanmaları olduğunu ifade etti.

İkinci sebebin ise araştırma komisyonuyla işbirliği yapmanın, darbeyi tanıma olarak yansıtılması, üçüncü sebebin komisyonun başkanı Fuad Abdulmunim'in yönetim yanlısı duruşunu açıklaması, dördüncü sebebin ise komisyonun açlık grevi yapanlar gibi incelenen bazı konulara yönelik yönetim yanlısı görüşünü belirtmesi olduğu kaydedildi.

Beşinci ve altıncı sebeplerin İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) yapıldığı gibi insan hakları örgütlerince yayınlanan raporlara "saldırılması" ve komisyonun ulaştığı bulguları belirli aralıklarla sivil toplum kuruluşları ve kamuoyuna sunmaması olduğu aktarıldı.

Komisyon şahitlik yapanlara koruma sağlamıyor

Abdulmunim, komisyondan çekilmesinin son sebebin ise "Komisyonun şahitlik yapanlara bir koruma sağlanmaması ve emniyet güçlerince olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının tekrarlayan şekilde tehdit edilmeleri" olduğunu belirtti.

"Kamuoyunun Bilgisi için Araştırma Komisyonuyla İşbirliği Yapma Hakkında" adıyla Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed Biltaci'nin eşi Sena Abdulcevad, oğlu Ammar, Rabiatul Adeviyye Meydanındaki sahra hastanesinin doktoru Hanan Emin'in imzasıyla iki sebeple komisyonla işbirliğini durdurmmaları hakkında bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada,"birinci sebebin komisyonun tarafsızlığını ve güvenilirliğini kaybetmesi, devlet teşkilatından olaylara karışanları masum gösteren, gerçeği yansıtmayan bir rapor çıkmasından endişe edilmesi, barışçıl gösteri düzenleyenlerin adam öldürme ve protesto gibi eylemlerle suçlanması, bunun da "canilerin cezadan kurtulmasına" adaletin engellenmesine yol açması olduğu" belirtildi.

Son sebebin ise komisyon başkanının "olayların birinci suçlusu olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye" hazırlanan raporun teslim edilmesi olduğu kaydedildi.

Cumhurbaşkanlığı 22 Aralık'ta emekli uluslararası hakim olan Fuad Abdulmünim başkanlığında, 3 Temmuz 2013 askeri darbesine zemin hazırlayan gösterilerin başladığı 30 Haziran ve sonrasında yaşananların incelenmesi için bir araştırma komisyonu oluşturulmasına karar vermişti. Komisyonun çalışmalarını 21 Eylül'de tamamlaması gerekiyor.

Merkezi New York'ta bulunan HRW, 12 Ağustos'ta yayımladığı raporda, Mısır güvenlik güçlerini geçen yılki gösteriler sırasında, bin 150 kişiyi sistematik biçimde öldürmekle suçlamış ve işlenen cinayetlerin, insanlık karşıtı suç kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirmişti - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Darbe Karşıtları Araştırma Komisyonundan Çekildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement