Milyonda Bir Görülen Dehalığıyla Duyduğu Her Sesi Notaya Çevirebiliyor - Son Dakika
Güncel

Milyonda Bir Görülen Dehalığıyla Duyduğu Her Sesi Notaya Çevirebiliyor

Milyonda Bir Görülen Dehalığıyla Duyduğu Her Sesi Notaya Çevirebiliyor

Atipik otistik hastası Taylan Hartavi, Türkçede ’mutlak kulak’ olarak adlandırılan ve milyonda bir görülen dehalığı sayesinde, duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor.

31.07.2015 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atipik otistik hastası Taylan Hartavi, Türkçede 'mutlak kulak' olarak adlandırılan ve milyonda bir görülen dehalığı sayesinde, duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi yaz kurslarında piyano yeteneği keşfedilen atipik otistik hastası 16 yaşındaki Taylan Hartavi, milyonda bir görülen ve yabancı literatürde 'absolute pitch', Türkçede 'mutlak kulak' olarak bilinen müzik dehalığına sahip. Müzik kulağı ve yeteneğiyle öğretmenlerini şaşırtan Taylan, geleceğin piyanisti olmaya aday. Taylan çok az kişide bulunan absolut kulağı ile duyduğu her sesi notaya çevirebiliyor. Haşim İşcan Aile Eğitim Merkezi'nde müzik öğretmeni Emre Köstence tarafından keşfedilen atipik otistik hastası Taylan, şimdi ATSO Güzel Sanatlar Lisesi'nin konservatuvar sınavlarını kazanabilmek için aralıksız çalışıyor. Taylan'ın en büyük hayali ise ileride ünlü bir piyanist olmak. Nerede bir piyano görse hemen başına oturan Taylan, hünerli parmaklarıyla dinleyenleri kendine hayran bırakıyor.

"ÇOK ÖZEL BİR ÇOCUK"

Taylan'ın özel bir çocuk olduğunu 2 buçuk yaşında fark ettiğini söyleyen anne Fadime Hartavi, "Müzik öğretmeni oğlumun kapıya vurulunca çıkan tık tık sesini bile notaya çevirebildiğini fark etti. Müzik öğretmenimizin gösterdiği yoğun ilgi ve alaka ile Taylan'ım geleceğin Fazıl Say'ı, İdil Biret'i olmaya aday hale geldi. Atipik otizmde genelde kendi dünyalarında oluyorlar. Fakat Taylan piyano ile bütünleşti ve rahatsızlığını arka plana attı. Sosyalleşti. O çok özel bir çocuk" dedi.

SANATSAL FAALİYETLERDE OTİZMLİLER ÇOK YETENEKLİ OLABİLİYOR

Gelecekte iyi bir piyanist olmak istediğini belirten Taylan Hartavi, "Piyano çalınca çok mutlu oluyorum. Saatler boyu çalıyorum. Hedefim konservatuvar sınavını kazanmak. Müziğin okulunu okumak istiyorum. Tek üzüntüm evimde bir piyanom yok. En büyük arzum bir piyanoya sahip olmak" ifadelerini kullandı.

Taylan'ın, en çok Mozart ve Beethoven'ı sevdiğini söyleyen müzik öğretmeni Emre Köstence ise "Taylan 10 saat aralıksız piyano çalışabilir. Taylan'ın tek eksiği evinde piyanosunun olmaması. Eğer daha iyi eğitim alırsa beste yapabilecek yeteneğe sahip. Otizm engel sanılıyor ama sanatsal faaliyetlerde otizmliler çok yetenekli olabiliyor" diye konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Milyonda Bir Görülen Dehalığıyla Duyduğu Her Sesi Notaya Çevirebiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement