Midilli'de En Büyük Sorun Sığınmacılar - Son Dakika
Güncel

Midilli'de En Büyük Sorun Sığınmacılar

Midilli\'de En Büyük Sorun Sığınmacılar

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret eden Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, en büyük sorunlarının sığınmacılar olduğunu söyledi.

28.08.2015 16:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, en büyük sorunlarının sığınmacılar olduğunu söyledi.

84. İzmir Enternasyonal Fuarının açılış törenine katılmak için İzmir'e gelen Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Ziyarette konuşan Galinos, Midilli'de en büyük sorunlarının Suriye ağırlıklı sığınmacılar olduğunu kaydederek, bu konuda çeşitli görüşmeler yaptığını söyledi. Spiros Galinos, Türkiye ve Yunanistan belediye başkanları ile de görüştüğünü belirterek "Belki bu soruna çözüm bulmak bizim yetkimiz değil; ama sorunu ve getirdiği büyük sıkıntıları yaşayan da biz belediyeleriz. Önümüzdeki hafta bu konuda belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı yapmayı planlıyoruz" dedi.

Uluslararası hukuka göre savaştan kaçan sığınmacıların geldikleri ülkelerde kalmaları gerektiğini belirten Gallinos, şöyle konuştu: "Gelenlerin gemilerle, uçaklarla AB'de istedikleri yere gönderilmeleri gerekiyor. Belki bazıları Türkiye'de kalmak isteyecekler. Kimi Almanya'ya, kimi Norveç'e gitmek isteyecek. Tabi bu ancak AB'nin finanse etmesiyle olacak şey. Bu küresel bir sorun ve duyarlılıkla ele alınmalı. AB'de de bu konuda görüşmeler başladı. AB ülkelerine nüfus ve güçlerine orantılı olarak bu göçmenlerin dağıtılması hakkaniyetli olur. Ama tüm bunlar için öncelikle bu işten çok büyük para kazanan, sığınmacılar kaçak olarak Türkiye'ye, oradan Yunanistan ve AB'ye girmesini sağlayan insan kaçakçılarına darbe indirilmeli, onlara karşı mücadele edilmeli."

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BU KONUDA DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMELİ"

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, kısa süre önce Midilli'de dahil olmak üzere pek çok Yunan adasına gittiğini, adaların hepsinin Türkiye kıyılarına bakan bölümlerinin can yelekleri ve sökülmüş botlarla dolu olduğunu söyledi. Demirtaş, İzmir'de resmi rakamlara göre 120 bin Suriyeli sığınmacı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Bir takım çalışmalar yapılıyor ama mutlaka AB ve Birleşmiş Milletler de bu konuda daha fazla çaba göstermeli." Demirtaş, ekonomik kriz ve göçmenler gibi pek çok konuyu görüşmek üzere oda başkanları ve belediye başkanlarının katılımıyla bir toplantı planladıklarını, Eylül ayında toplantıyı düzenlemek için teyit aldıklarını belirterek, "Ama araya Yunanistan'daki seçimler girince toplantıyı Kasım ayına erteledik. Sizi de mutlaka bekliyoruz. Yunanistan ile işbirliğimizi arttırmaya önem veriyoruz, çünkü en kolay ticaret komşuyla yapılandır" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Midilli'de En Büyük Sorun Sığınmacılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement