MHP Grup Başkanvekili Vural Açıklaması - Son Dakika
Politika

MHP Grup Başkanvekili Vural Açıklaması

"Bir torba kömür 25 kilogram deniliyor ama baktığınız zaman 20 kilogram bu kömürler.

23.05.2014 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, iktidarın vatandaşlara standartlara uygun olmayan, kalorisi düşük ve yanmayan kömürler dağıttığını iddia ederek, "Bir torba kömür 25 kilogram deniliyor ama baktığınız zaman 20 kilogram bu kömürler. Aradaki 5 kilo kimin cebine gidiyor?" dedi.

Vural, Türkiye'nin çeşitli illerinden çıkarılan torba kömürlerle Meclis'te basın toplantısı düzenledi. "Soma'da emekçiler ölürken, bir torba kömürden menfaat paylaşımı yapan rant şebekeleri olduğunu" söyleyen Vural, 2 milyon 300 bin ton kömür dağıtıldığını belirtti.

Torba kömürleri gösteren Vural, "Şu torba kömür 25 kilogram deniliyor ama baktığınız zaman 20 kilogram, 21 kilogram bu kömürler. 'Para ile satılmaz' deniyor ama bunun üzerinden paralar kazanılıyor. Bu kömürler, hem 25 kilogramın altında hem 3. sınıf kömür hem de standartlara uygun değil, kalorisi düşük ve yanmayan kömürler. Bir taraftan kilodan çalınıyor, bir taraftan da kalori bazında standartlara uygun olmayan kömürler fakir fukaraya dağıtılıyor. 25 kiloluk kömür deniliyor ama 20 kilo çıkıyor. Aradaki 5 kilo kimin cebine gidiyor. Bize zehir satıyorlar. 'Fakir fukarayı kömürle destekliyoruz' derken, fakir fukaranın yaşadığı yerlerde hava kirliliği oluşturmak suretiyle zehir saçıyorlar" diye konuştu.

" Tekirdağ Saray'da bir üretici firma kömürü Özden Madenciliğe 110 TL'ye satıyor, Özden Madencilik Yeni Çeltek'e 200 TL'ye satıyor, Yeni Çeltek de TKİ'ye 250 TL'ye veriyor. TKİ de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne 274 TL'ye veriyor. Aradaki para kime gidiyor?" diyen Vural, facianın yaşandığı Soma Madencilik A.Ş'nin alt kuruluşu olan Gürmin A.Ş'ye, Yeni Çeltek A.Ş'nin Merzifon işletmesinin ihalesiz bir şekilde verildiğini iddia etti. Vural, önce 'Yeni Çeltek'e üretim bitti denildiğini, fakat daha sonra 50 milyon ton rezerv olduğu belirtilen madenin 30 yıllığına Soma şirketine devredildiğini söyleyerek, "Yeni Çeltek'in Genel Müdürü eski AKP milletvekili Osman Coşkun değil mi? Bu rant ilişkilerini ortaya koymak lazım. Kurulan Araştırma Komisyonu en önemli görevlerinden birisi budur" dedi.

Oktay Vural, Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım'ın AK Parti'den Konya belediye başkanı adayı olup olmadığını sordu.

-"Metan gazı tehlikesinde mazotlu arabaların çalıştığı madenler var"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gereken tedbirler alınmadan ocaklar açılmayacak" dediğini belirten Vural, "Bu gerekli tedbirlerin alınmadığının itirafıdır. Teknolojideki gelişmiş ülkeleri dolaşacaklarmış, günaydın. Sen ve bakanın, 'Soma için en iyi teknoloji kullanıldı demediniz mi?' Diğer madenler kapatıldı mı? Üretim devam ediyor. Öyle madenler var ki yer altında metan gazı tehlikesi olmasına rağmen, mazotlu arabaların çalıştığı madenler var, yakında onları da açıklayacağız" diye konuştu.

Yaşanan faciada TKİ'nin de sorumluluğu olduğunu iddia eden Vural, "TKİ, en üst işletme olarak nerede, niye piyasaya çıkmıyor?" diye sordu.

Okmeydanı'nda yaşanan olaylara değinen Vural, "Soma'da yanan ateş söndürülmeden İstanbul'da 2 ocağa ateş düştü. Türkiye bu kadar gerilim siyasetini kaldırabilecek durumda değil. 1980 öncesinde çok çektik. Sokakta ateşle oynuyorlar ama bu ateş bütün ülkeyi yakar, kül eder. Hangi derin odaklar bu oyunları oynuyorlarsa, Hükümetin bu oyunu bozması gerekir. Birilerine birilerini şikayet ederek devlet yönetilmez. Eğer devletsen, bu oyunları oynayanların arkasındakini deşifre etmeli ve etkisiz hale getirmelisin. İktidar hırsıyla vatandaşları kamplara bölmek, ayırmak bu ülkeye fayda sağlamaz" dedi.

"Başbakana yaranmaktan, Başbakanı idare etmekten ülkeyi idare edemez hükümet üyelerine, Başbakan yardımcılarına, bürokratlara, yargı görevlilerine sesleniyorum" diyen Vural, "Göreviniz Başbakanı değil ülkeyi yönetmektir. Başbakan markete sakız almaya mı gitti? Niçin gitti? Kimi kandırıyorsunuz siz? Müşavir tekmeyi fıtratından dolayı mı attı? Yoksa soyismindeki fıtratından dolayı mı? Soyismi de Arapça tekme atmak demekmiş" diye konuştu.

Oktay Vural, Binali Yıldırım'ın akrabası olduğu söylenen, Kızılay İstanbul Şube Başkanı İlhami Yıldırım'ın attığı iddia edilen twitter mesajını okudu. Vural, "Teyit etme imkanım olmadı ama 'eşek' ifadesi, vatandaşa 'bidon kafalı' diyen zihniyetle aynıdır. Milleti eşek yerine koyan ifadeler doğruysa, nefret suçu dolayısıyla gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor" dedi.

Hükümet yetkililerinin PKK tarafından kaçırılan çocuklar ile ilgili konuşmadığını belirten Vural, "Analar ağlıyor. Hani analar ağlamayacaktı? Gazeteciler konuyu yıkımdan sorumlu Başbakan Yardımcısı'na soruyor, O da 'Teşekkür ederim' diyor. Sen kime teşekkür ediyorsun, bostan korkuluğu musun sen? Sizin Çözüm süreci dediğiniz şey, çocukları PKK'nın kucağına atmaktır, doğu ve güneydoğuyu PKK'ya bırakmaktır. PKK çocukları kaçırınca dut yemiş bülbüle dönüyorsunuz. İradelerini teröristlere, PKK'ya teslim etmişler; İmralı tak emrediyor, Erdoğan şak yapıyor" ifadelerini kullandı.

Oktay Vural, son valiler kararnamesiyle Adana'dan Sakarya'ya atanan Vali Hüseyin Avni Coş'un Meclis'te kavas olarak görevlendirilmesini düşündüğünü belirterek, "Ama Sakarya'ya göndermişler. Allah Sakarya'yı bu validen korusun" dedi.

Vural, Soma ile ilgili araştırma komisyonunun MHP'li üyelerinin Manisa Milletvekili Erkan Akçay ile Bursa Milletvekili Necati Özensoy olacağını söyledi.

Başka bir soru üzerine Vural, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak, gelecek günlerde siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yapacağını belirtti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika MHP Grup Başkanvekili Vural Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement