Meyve Ağaçları Erken Uyandı - Son Dakika
Yerel

Meyve Ağaçları Erken Uyandı

Meyve Ağaçları Erken Uyandı

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde meyve ağaçlarının erken çiçek açması, üreticileri harekete geçirdi.

11.02.2014 12:15  Güncelleme: 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde meyve ağaçlarının erken çiçek açması, üreticileri harekete geçirdi.

İlçede yer alan şeftali, kiraz, badem, erik ağaçlarının şubat ayındaki mevsim normallerinin üzerinde seyreden yalancı bahara aldanması sonucunda çiçek açması üreticileri şoke etti. Nüfusun yarından fazlasının meyvecilikle geçindiği ilçede Marmara Bölgesinde özellikle şeftali ve kiraz üretiminde söz sahibi olan üreticiler, erken uyanmaya karşı ilaçladığı tarlalarındaki ağaçların çiçek açması sonucu kara kara düşünüyor. Lapseki ilçesinde meyve üreticilerinden Kadir Taşkın, "Genellikle ilçede şeftali ve kiraz üretimi çoğunlukta. Ağaçlarımız çiçek açtı. Şubat ayında ağaçların çiçek açtığına ilk defa şahit oluyoruz. Bahar aylarının ortalarında açması gereken ağaçlarımız büyük tehlike altında. Bu saatten sonra kar yağmaması ve don olmaması için dua ediyoruz. Ağaçların üzerindeki çiçekler soğuktan kırılırsa, üretim sağlıklı düzeyde olmaz. Kış ayı boyunca borçlandık ve herkes bu borçları ödemek için hasat dönemini bekliyor. Kredi çeken arkadaşlarımız var. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, Şubat ayında özellikle kiraz ve erik ağaçlarının çiçeklenmeye başlamasını üreticiler açısından felaket olarak değerlendirdi. Ani hava değişimleriyle birlikte ağaç üzerinde soğuktan kırılan çiçeklerin hasat döneminde rekolte düşüklüğüne sebep olacağının altını çizen Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem "Hepimiz endişeliyiz. Üreticilerimiz de endişeli. Herkes hasat zamanını beklerken değişik olasılıklarla karşılaşıyor. Ağaçların erken uyanmaması için ilaçlama yapılsa da tam anlamıyla başarıya ulaşılamadı. Kiraz, erik, şeftali rekoltemiz tehlike altında" dedi.

Lapsekili meyve üreticileri değişen hava koşullarında ağaçların erken uyanmasını sonucunda ileriki günlerde yaşanacak olası gelişmeleri, 'Ya batacağız ya da çıkacağız' şeklinde değerlendirdi. Havaların soğumaması halinde erken ve verimli bir hasat dönemi yaşanması, ürünlerin pazar fiyatının yüksek olması sonucu kazançlı çıkabileceklerini savunan üreticiler, aksinin yaşanması halinde rekolte düşüklüğü nedeniyle bütün emeklerin heba olacağını belirtti. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Meyve Ağaçları Erken Uyandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement