Mevsimlik Kölelerin Sorunu 5 Yıldızlı Otellerde Konuşulacak - Son Dakika
Güncel

Mevsimlik Kölelerin Sorunu 5 Yıldızlı Otellerde Konuşulacak

Mevsimlik Kölelerin Sorunu 5 Yıldızlı Otellerde Konuşulacak

Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçilerinin sorunları 5 yıldızlı otellerde konuşulmaya devam ediyor.

16.04.2015 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım kenti Şanlıurfa'da mevsimlik tarım işçisi göçünün önlenmesi yerine 'mevsimlik tarım işçilerinin sağlığının iyileştirilmesi' adı altında konferans, panel ve benzeri buluşmalar düzenleyen Harran Üniversitesi, özel bir kuruluşun sponsorluğunda yine 5 yıldızlı bir otelde ekmek parası için canını ortaya koyanların sorunlarını konuşacak.

Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çok sayıda kurum ve akademisyenin destek verdiği Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı, bugün gerçekleştirilecek.

Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde organize edilen çalıştayda akademisyenler, dünyada ve Türkiye'de tarımın geleceği ile ve bu sektörde çalışanlarda görülen hastalıklara ilişkin bilgilendirme yapacak.

Çalıştay, katılımcıların oluşturulacak 11 grup halinde sektöre ilişkin çalışmalar yapıp sonuçlarını paylaşmalarının ardından sona erecek.

Çalıştayın ayrıntıları ile ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi şu bilgilerde bulundu: "Tarım sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de ikinci istihdam alanıdır. Ancak son yıllara kadar tarım ve hayvancılıkla uğraşanların hastalık ve erken ölümlerini önleyici iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri gündeme gelmemiştir. Yapılan araştırmalar tarım sektörünün en tehlikeli üç iş kolundan biri olduğunu göstermektedir. Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 15 yaş üzerinde yaklaşık 6 milyon kişi tarımda çalışmakta olup, çocuklarla birlikte değerlendirildiğinde önemli sayıdaki kişinin hastalık ve erken ölümlerinin önlenmesi için programların hazırlanması ve uygulanması gereklidir. Tarımda çalışanların yaklaşık %60'ını kendi nam ve hesabına çalışanların oluşturması, çoğunlukla aile fertlerinin tümünün tarım alanlarında yaşaması, tarım alanlarının kentsel hizmetlere uzakta olması, geniş bir alanda çalışılıyor olması, biyolojik, fiziksel, kimyasal psikolojik ve sosyal risklerin ve kontrolünün diğer sektörlerden farklılık göstermesi, kaza ve hastalıkların kırsal alanlarda meydana gelmesi nedeniyle kayıtlarının yeterince tutulamaması, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerin kendi nam ve hesabına çalışanları kapsamaması gibi pek çok nedenle tarımda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin çok sektörlü bir yaklaşımla ele alınması gerekmektedir.

ÜÇ KONFERANS DÜZENLENECEK

Bu çalıştay da amaç tarımda çalışanlara nitelikli işçi sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulabilmesi için yöntemlerin belirlenmesidir. Çalıştay kapsamında 3 konferans verilecektir. İlk konferans Üniversitemiz Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ahmet Mermut tarafından 'Dünyada Ve Ülkemizde Tarım Sektörünün Geleceği' ikinci konferans Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Engin Tutkun tarafından 'Tarımda Çalışanlarda Görülen Hastalıklar', 3. konferans ise Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Mete Köksal tarafından 'Tarım Çalışanları Açısından Teratojenler' konusunu içeriyor."

ÇALIŞTAYA HANGİ KURUMLAR KATILACAK

Çalıştaya, 24 üniversitenin yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, İzmir Veteriner Hekimleri Odası, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği olmak üzere belirtilen kurum ve kuruluşlardan akademisyenler, yöneticiler ve uzmanlar katılacak.

TARIM İŞÇİSİ GÜNLÜK NE KADAR KAZANIYOR?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı istatistiklerine göre tarımsal işletmelerdeki mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri kişi başı günlük 48 lira, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise bin 284 lira alıyor.

Buna göre, mevsimlik kadın işçilerin günlük ücretleri 41 lira, erkek işçi ücretleri 54 lira oldu. Sürekli tarım işçilerine ödenen aylık ücret ise kadın işçiler için bin 118 lira, erkek işçiler için ise bin 304 liraya yükseldi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Mevsimlik Kölelerin Sorunu 5 Yıldızlı Otellerde Konuşulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement