Metropoll ve GENAR'ın Köşk Anketinden Çıkan Sonuç - Son Dakika
Güncel

Metropoll ve GENAR'ın Köşk Anketinden Çıkan Sonuç

Metropoll ve GENAR\'ın Köşk Anketinden Çıkan Sonuç

GENAR ve Metropol'ün genel müdürleri katıldıkları bir programda 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi yaptıkları son anketleri açıkladı.

25.07.2014 12:47  Güncelleme: 13:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlenirken, araştırma şirketleri de çalışmalarına hız verdi. Metropoll Araştırma Başkanı Özer Sencar ve Genar Araştırma Başkanı İhsan Aktaş yaptıkları son araştırmaların sonuçlarını canlı yayında açıkladı. Metropoll'e göre fark giderek kapanırken GENAR'a göre ise fark olduğu gibi duruyor.

Metropoll Araştırma Başkanı’nın canlı yayında açıkladığı rakamlar:

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden bu yana üçüncü araştırmamızı dün bitirdik. Anketle ilgili birkaç nokta veriyim Tayyip Bey’in tanınırlığı yüzde 99’un üzerinde toplumda çok tanınıyor. Ekmeleddin İhsanoğlu ise ilk araştırmada yüzde 32 tanınıyordu iknci araştırmada bu yüzde 72’ye çıktı ve üçüncü araştırmada yani bu hafta itibari ile tanınırlığı yüzde 76 oldu. Parti seçmenlerinin kendisine karşı tavrında da ciddi denebilecek değişikler oldu. Mesela CHP seçmeninin Ekmel Bey’e oy verme oranı yüzde 72’den 86-87’ye çıktı. Tanındıkça bir miktar oyu artıyor ama tanındıkça karşı çıkanların oranı da artıyor.

MHP SEÇMENİNDE KAYMA VAR

MHP seçmeninde hala ciddiye alınır oranda yüzde 10 civarında Tayyip Bey’e oy verme eğilimi var. Ama bu bir hafta önce yüzde 14’tü bu hafta yüzde 10’a düştü. İkinci Araştımamızı Ekmel Bey adına 5200 kişi ile yaptık. Üçüncü araştırmamız da 2300 kişi ile bu hafta Ekmel Bey adına yaptık. Anketleri 26 bölgede 28 ilde yaptık. Ekmel Bey’in oyu ilk ölçülmemizde yani yüzde 32 oranında tanındığı dönemde oyu 32,9’du. Giderek arttı bu 3 haftalık süreç içerisinde Tayyip Bey’in oyunda da yüzde 43’ten yüzde 46.5’e çıktı.

EKMEL BEY'İN OY ARTIŞI DAHA HIZLI

Tabi bu verdiğim rakamların hiç biri kararsız ve cevapsızlar dağıtılmadan söylenen rakamlardır. Ekmel Bey’in oy artışı Tayyip Bey’in oy artışından biraz daha hızlı ve yüksek oransal olarak. Aradaki fark 7,5 puan oranına indi. İlk ölçtüğümüzde aradaki fark 10,8’di. Dolayısıyla 3-4 puanlık hem tanınmadan hem de kamuoyuna kendisini değişik vesileler ile konuşma muhatap kılma anlamında bir miktar sempati topladı.

KARARSIZLAR CİDDİ ORANDA AZALDI

Kararsızların oranının ciddi miktarda olup olmadığı sorusuna ise “Hayır kararsızlar ciddi miktarda azaldı. İlk ölçtüğümüzde CHP’lilerin yüzde 14.5’i, MHP’lilerin yüzde 15.5’i ben bu 3 adayın üçüne de oy vermem diyordu. Şimdi bunlar yüzde 5’ler seviyesine indi. Cevapsız ve fikrim yok oranları da yüzde 10’lardan yüzde 4-5’lere indi. Özellikle AKP seçmenleri içerisinde kararsızlar neredeyse yüzde 1’e düştü. En kararsız ise şu anda MHP seçmeni...

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş'ın açıkladığı rakamlar;

Türkiye geneli 1800 denekli yüz yüze örneklem ile kendimizin finanse ettik. Müşterilere yaptığımız açıklamaları ise kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Bizim kendimiz için yaptığımız araştırmamızda partilerin oy oranlarına baktığımızda AK Parti’nin oyu yüzde 49.5, CHP’nin oyu 27 MHP’nin de 13 küsür, BDP’nin de 7’ye yakın bir oyu var kararsız seçmelerin dağıtılmış haliyle. Böyle baktığınız zaman iktidar partisinin kendi oyu zaten yüzde 49.5,

DEMİRTAŞ CHP'Yİ BÖLÜYOR

MHP’den başlarda 17-18 oranında bir destek vardı sayın Başbakan’a bugün bu destek 13-14’lere düşmüş, MHP’li seçmenin yüzde 14’ünü CHP’li seçmenin yüzde 6,5’inin desteğini alıyor. AK Parti’den de Ekmeleddin Bey’e giden oylar başlarda yüzde 4 civarındaydı. Bu yüzde 2,5’lere yüzde 2’lere düştü. Baktığınız zaman Demirtaş ile CHP seçmeni arasında bir oy geçişliği başladı. CHP içinde laikliğe önem veren biraz daha milliyetçilikten ziyade sosyal demokratlığa yakın olan beyaz Türk tabir ettiğimiz seçmen Demirtaş’a oy veriyor. Bu yüzde 1’lerde falan bir seçmeni temsil ediyor. Demirtaş’ın da 7 bandında olan oyu 8’lere çıkıyor.

Araştırmamıza göre, İhsanoğlu’nun oyları 37-38, Erdoğan’ın oyu 54, Demirtaş’ın oyu da 8.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Metropoll ve GENAR'ın Köşk Anketinden Çıkan Sonuç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (80)

  • ank2007: Başbakanıma Cumhur-u Reis'lik hayırlı uğurlu olsun. . . 14 62 Yanıtla
  • MUS VARTOLU ROJIN: BEN AILEM VE ASIRETIM EN AZ 800 OY GIDECEGI ADRES BELLI TABIYKI ERDEMLI ONURLU INSAN RECEP TAYYIP ERDOGAN BIJI ERDOGAN SEROK ERDOGAN 27 45 Yanıtla asireti olmiyan mutlu insanlar: Yalanci kiz vartolularin hepsi sayin demirtasa oyunu verecek 0 0 ZaZaKürt: Sizin gibi hain aslını inkar eden Kürtler elbet bunun bedelini birgün ödeyeceksiniz 0 0 kürt: başbakan mı onurlu sen başbakanla ilgili iddiaların yalan olduğuna yemin eder misin cevap verirsen sevinirim 0 0
  • sa: Oylar DEMİRTAŞA 28 35 Yanıtla ALPİN KURT: Al. . . 0 0
  • KASABALI: AKP OY VERDİKDE NE OLDU MAKARNADAN BAŞKA BİŞEY GEÇMEDİ ELİME 35 25 Yanıtla
  • cevdet: ihsanoğlu uygun adaydır benim için 28 27 Yanıtla
  • haydar: bizde tayipten vazgeçtik ihsanoğlu dedik hayırlısı 28 23 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu
    00:51 Kızılay Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu

    Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç'taki Kızılay Yaşam Merkezi'nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti.

  • Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı
    00:51 Kayseri'de Silahlı Kavga: 3 Yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde Uğurevler Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Tartışmanın büyümesi üzerine kimliği belirlenemeyen şüpheli ya da şüpheliler tarafından tüfekle ateş açıldı ve E.Y, B.Y. ve F.S. yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar Kayseri Devlet Hastanesine kaldırıldı. Polis, kaçan zanlıları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı
    00:48 Burdur'da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı

    Burdur'da köy çeşmesinden su doldurma sırası nedeniyle çıkan tartışma sonucunda 1 kişi bıçaklanarak ağır yaralandı. Olayın ardından yaralı hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma ekipleri şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı.

  • Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü
    00:47 Ümraniye'de İş Yerinde Çıkan Yangın İtfaiye Tarafından Söndürüldü

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangının çıkış sebebi olarak elektrik kontağı gösterildi. İtfaiye ekipleri yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarına başladı.


Advertisement