Metropoll: Gül Başa Gelirse AK Parti Tek Başına İktidar Olur - Son Dakika
Güncel

Metropoll: Gül Başa Gelirse AK Parti Tek Başına İktidar Olur

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar, Abdullah Gül'ün partinin başına geçmesinin AK Parti'yi tek başına iktidara taşıyacağını savundu.

26.08.2015 10:12  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven'in de seçim tarihi olarak 1 Kasım'ı açıklamasının ardından anket şirketleri çalışmalarına hız verdi.

Metropoll Araştırma şirketinin kurucusu Özer Sencar, Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a verdiği röportajda çarpıcı tespitlerde bulundu. Çatışma ortamının HDP'nin oylarını artıracağını savunan Sencar, MHP'nin dördüncü parti olabileceğini söyledi.

Öte yandan AK Parti'nin bu şartlarda tek başına iktidar olmasının zor olduğunu savunan Sencar, "Eldeki bulgulara göre Gül'ün partinin başına geçmesi, AK Parti'ye tek başına iktidarı getirir" dedi.

İşte Özer Sencar ile yapılan röportajdan bir kesit;

- Son araştırmanızda ortaya çıkan tablo, seçime kadar değişir mi?

Majör bir değişiklik beklemiyorum. Bu tablodan normal şartlarda tek başına iktidar çıkmaz. Şartlar ne kadar zorlanırsa zorlansın artık halkın AK Parti'de yoğunlaşmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. İktidarın bu durumu gördüğünden ve çareler aradığında eminim.

"KOALİSYON KURULMALIYDI"

- Çare nedir?

Bana göre koalisyon kurmaya razı olmaları gerekirdi. Ben hâlâ seçimi ertelemek için gerekçeler üretip yöntemler geliştireceklerini düşünüyorum. Ancak bunların hiçbirinden istedikleri sonucu alamayacaklarına inanıyorum.

- AK Parti'ye danışman olsanız... Verecek bir tavsiyeniz olmayacak mı yani?

AK Parti'ye danışmanlık yapmadığım için kendimi mutlu hissediyorum. Gerçekten AK Parti'ye şunu yaparlarsa oyları artar diyebileceğim bir öneride bulunamıyorum. AK Parti, iktidardaki siyasal ömrünü tamamlamış görünüyor.

"GÜL PARTİNİN BAŞINA GEÇERSE..."

- Peki ya Abdullah Gül? O gelirse tablo değişmez mi?

Değişir. Eldeki bulgulara göre Gül'ün partinin başına geçmesi, AK Parti'ye tek başına
iktidarı getirir.

- İşte bakın, bir çare buldunuz. O kadar da çaresiz değilmiş AK Parti.

Bugün itibariyle Tayyip Bey'in Gül'ü hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini düşünüyorum. Böyle olunca da Gül seçenek olmaktan çıkıyor.

- AK Parti oylarında trajik bir düşüş bekliyor musunuz?

Hayır. Daha fazla azalma olmayacağı kanısındayım. Yüzde 38-40 civarı oy, AK Parti'nin sağlam zeminini oluşturuyor. Bunu ancak sert bir ekonomik kriz daha aşağı çekebilir.

- AK Parti oylarını yüzde 40'ın altında gösteren araştırmalar var.

Onlar manipülasyon yapıyor. Bu manipülasyonun AK Parti seçmeni üzerinde olumsuz hiçbir etkisi olmaz.

- 1 Kasım, AK Parti açısından doğru tarih mi?

Evet. Ekonomideki olumsuz gidişatın daha az hissedilmesi açısından doğru bir tarih. Ama bunu da fazla önemsememek gerekir. Halk hekimi, siyaset hastasına "Ne yerse yesin"
dedi bence.

- Tablo değişmez mi yani?

Muhalefet özellikle majör hatalar yapmazsa veya bazı muhalefet partileriyle ilişkili güç odakları kasten, sonucu etkilemek amacıyla operasyonlar yapmazsa genel görüntü değişmeyecektir.

"BU BİR TUZAK OLABİLİR"

- 29 Ekim tatili var, 1 Kasım'a da sarkan. 1 Kasım tarihi belirlenirken işin bu kısmı da düşünülmüş olabilir mi?

Bu bir tuzak olabilir. Malum tatilci tipolojisi, bir kısım CHP seçmenine çok yakındır.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu seçimde de meydanlara çıkması... AK Parti'ye oy mu kazandırır, oy mu kaybettirir?

AK Parti'nin oy gücü, Erdoğan'ın kamuoyundaki itibarı ve algısı ile ilgili bir durumdur. Kasım 2014'te Erdoğan'ın görev onayı yüzde 45.6 iken bugün yüzde 38.5'a gerilemiştir. Liderlerin beğeni seviyesine bakacak olursak Ağustos 2014'te yüzde 51.4 olan Erdoğan beğenisi, bugün yüzde 40.5'e düşmüştür.

- Erdoğan seçim sürecini Davutoğlu'na bırakabilir mi?

Bunu yapmaz. Çünkü Davutoğlu, seçim kampanyasını taşıyabilecek beceri ve yetkinlikte değil.

Kararsızlar ne durumda? Kararsızların sayısı artıyor mu?

Hayır, kesinlikle artmıyor. Kararsız seçmen oranı yüzde 4. Bu miktar seçime ancak birkaç gün kala ölçülebilecek kadar düşük bir orandır.

Metropoll: Gül Başa Gelirse AK Parti Tek Başına İktidar Olur

Son Dakika Güncel Metropoll: Gül Başa Gelirse AK Parti Tek Başına İktidar Olur - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (87)

  • ahmet: lan siz çatlasanızda akp tek başına iktidr olacak paralelciler vatan hayinleri siz acucunuzu yalayın 14 32 Yanıtla
  • Ankaralı06: bu sefer ak parti. 19 22 Yanıtla
  • Deniz : akp tek basına iktidar olamayacak artık biittiiiiiii 22 18 Yanıtla
  • baraj: Demekki ülkemiz koyun sayısı%38-40 civarı 15 22 Yanıtla
  • asım: obamada gelse bitti akp den daha cacık çıkmaz. 17 15 Yanıtla
  • Deniz : ak virüsler iş başında bu sitede dikkat beyler 21 4 Yanıtla
  • Habip : Bu millet, hala dini suistimal eden hırsızlara oy veriyorsa , sözün bittiği yer demektir. 21 3 Yanıtla
  • KAAN: metropol bundan emin ol bu kadar ölümden sonra eğerki AKP bu ülkede oyunu yükseltirse bizde bunu hakediyoruz koyun bir toplum olduğumuzu tescillemiş oluruz. allah aşkına dünyanın neresinde görülmüş ki koltuk için rant için gencecik yiğitleri katleden siyasetçilere oy verilsin. ama okuyanlarda haklı turk milleti dedinmi durucaksın hafif miliyetçiliği okşa senden iyisi yok. yazık ölenler ne yazikki vatan için ölmüyor ne kadarda acı 17 7 Yanıtla
  • YALNIZ KURT: Gül de geçse başkasıda geçse bunlara oy vermem.Bunlar polis düşmanı,bütün polisleri paralelci sanıyorlar. 15 9 Yanıtla
  • Mami: Araştırma şirketleride kendilerini siyasi parti zannetmeye başladı 21 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor
    15:37 İzmir Halk Eğitim Merkezleri Gazze'ye Yardım Taşıyor

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı halk eğitim merkezlerinde eğitim alan kursiyerlerin, Gazze'deki kadın ve çocuklar için hazırladığı oyuncak, battaniye ve kışlık giysileri taşıyan tır, Mersin Limanı'na hareket etti. Yardım tırı, dualarla Mersin Limanı'na uğurlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Filistinlilerin yaşadığı acıyı hafifletmek adına ellerinden geldiğince Gazze'ye yardıma devam edeceklerini belirtti.

  • Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı
    15:35 Şanlıurfa'da Gösteri ve Yürüyüşler Yasaklandı

    Şanlıurfa Valiliği, 2-6 Nisan tarihleri arasında kent genelinde gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ilgili kanun maddelerine dayanarak alınan kararın, tüm açık alan etkinliklerini kapsadığını belirtti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı
    15:34 Isparta'da yağma suçundan aranan şahıs yakalandı

    Isparta İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, yağma suçundan aranan G.H. isimli şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi. Şahıs, 42 yıl 5 ay 8 gün hapis cezasıyla aranıyordu.

  • Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı
    15:33 Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı

    Hatay'da gerçekleştirilen operasyonda, yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 25 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda, yabancı uyrukluların ülkeye girişini sağladığı tespit edilen 2 göçmen kaçakçısı da tutuklandı. Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı
    15:33 Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı

    Adana'da DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Suriye uyruklu H.E.S. hakkında açılan dava sonucunda, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, sanığın örgüt içinde aktif faaliyet yürüttüğü, toplantılar düzenlediği ve dijital materyallerinde örgüt mensuplarına ait fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Verildi

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi
    15:33 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekilen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı ifade verdi

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği öne sürülen 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada iş adamı Hüseyin Köksal'da şüpheli olarak Savcılıkta ifade verdi.


Advertisement