Mersin'deki Belediye Otobüslerine 'Özgecan' Önlemi - Son Dakika
Güncel

Mersin'deki Belediye Otobüslerine 'Özgecan' Önlemi

Mersin\'deki Belediye Otobüslerine \'Özgecan\' Önlemi

Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın geçtiğimiz günlerde bir minibüste hunharca katledilmesinin ardından harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm belediye otobüslerini kamera, alarm sistemi ve araç takip sistemi ile donatıyor.

25.02.2015 14:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın geçtiğimiz günlerde bir minibüste hunharca katledilmesinin ardından harekete geçen Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm belediye otobüslerini kamera, alarm sistemi ve araç takip sistemi ile donatıyor. Türkiye'de bir ilk olan uygulama ile yolcular, tehlike anında 'acil durum butonu' ya da akıllı telefonlarından anında yardım isteyebilecek.

Özgecan Aslan'ın, Mersin-Adana arasında yolcu taşımacılığı yapan bir minibüste vahşice öldürülmesi, gözleri toplu taşıma araçlarındaki yolcu güvenliğine çevirirken, Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu güvenliği sağlamak için Türkiye'de ilk adımı attı. Toplu taşıma araçlarında ücret ödeme kolaylığı sağlayan Kent Kart uygulaması ile belediye otobüslerini kamera ve alarm sistemi takılmış ve araç takip sistemi ile donatan Büyükşehir Belediyesi, Mersin merkez ve ilçeler arası yolcu taşıyan belediye ve özel tüm toplu taşıma araçlarında 3 ay içinde aynı uygulamayı başlatacak. Herhangi bir tehlike anında yolcuya anında yardım isteme olanağı sağlayan ve araçların tüm bilgileriyle 24 saat kesintisiz online takip edilebildiği uygulama sayesinde, Özgecan Aslan cinayeti gibi elim olayların önüne geçilmesi hedefleniyor. Ücretsiz olarak akıllı telefonlara da indirilebilecek uygulamayla insanlar hem anında yardım talebinde bulunabilecek hem de otobüse binen yakınını canlı olarak takip edebilecek.

"KAMERA SİSTEMİNİN YETERLİ OLMADIĞINI GÖRDÜK"

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Türkiye'de bir ilk olan kamera ve alarm sistemi takılmış ve araç takip sistemi ile donatılmış olan toplu taşıma araçlarının tanıtımını uygulamalı olarak yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tanıtıma, Mersin'de toplu taşıma yapan tüm kooperatiflerin temsilcileri de katıldı.

Tanıtımda konuşan Başkan Kocamaz, Özgecan cinayetini anımsatarak, "İlimizde hiç birimizin tasvip edemeyeceği bir menfur cinayeti hep birlikte yaşadık, hep birlikte üzüldük. 'Bir musibet bin nasihatten evladır' sözünü bir kez daha hatırladık. Biz yeni aldığımız bütün otobüslere daha ihalesinde kamera şartı koydurmuştuk. Ancak bu son menfur hadise bu kamera sisteminin de bu tür olaylarda yeterli olamayacağını, belki olay cereyan ettikten sonra tespit amaçlı kullanılabileceğini gördük. Bu tür olaylarda vatandaşlarımızın, gençlerimizin, kadınlarımızın başına bir hadise gelmemesi düşüncesiyle hemen ilk günden sadece belediye otobüsleri değil, bu şehirde ister Mersin merkezde isterse de ilçelerden Mersin'e taşıma yapan bütün toplu taşıma araçlarına bir taraftan kamera sistemleri koydurmak, bir taraftan herhangi bir tehlike anında etrafa haber verme düşüncesiyle panik butonları koydurmak ve bu kameraları online sistemiyle bir merkezden de kaydettirmek amacımız oldu ve ilk örneği kendi belediye otobüsümüzde bütün toplu taşıma işiyle uğraşan kurumlara, şoförlere tanıtmak istedik" dedi.

HEM ARAÇ HEM YOLCU BİLGİLERİ ANINDA TAKİP EDİLECEK

3 ay içerisinde belediyenin bütün araçlarına bu sistemi taktırıp tamamlamak istediklerini belirten Kocamaz, bu 3 aylık süre içerisinde bütün toplu taşıma araçlarına da bu butonların, kameraların ve bir merkezden takip cihazlarının yerleştirilmesi gerektiğini söyledi. Sistemle ilgili bilgi veren Kocamaz, "Şoför otobüse bindiği anda ona verilecek kartı okutarak bu aracı kimin kullandığını merkezden de takip edeceğiz. Yine otobüslere ya da toplu taşıma araçlarına her binen kişinin okuttuğu kart da anında merkezden takip edilebilecek ve herhangi bir hadiseyle karşılaştığımızda hem hangi otobüste olduğunu hem de binen yolcunun hangi araçta, saat kaçta bulunduğunu merkezden takip etme imkanına kavuşacağız" diye konuştu.

Bir daha Özgecan Aslan cinayeti gibi olaylarla karşılaşmamayı da dileyen Kocamaz, "Bu hadiseden sonra biz bu fikri ortaya atarak kontrol sistemini geliştireceğiz dediğimiz gün Sayın Başbakan da buna benzer bir açıklama yaptı ve tüm toplu taşıma araçlarında bu tür bir uygulamaya gidileceğini dile getirdi. İnşallah böyle hadiselerle bir daha karşılaşmayız. Özgecan'ımızın yaşadığı hadise hem unutulmasın hem de son olsun diliyoruz. Maalesef bu toplumda insanlar artık istiap haddini aştı, değişik nedenlerle çıldırma noktasına geldi. Bütün insanlarımıza da biraz daha sabır, biraz daha itidal ve öfkelerini kontrol etmeleri yönünde bir çağrı yapıyoruz. İnşallah bu uygulama Türkiye'de bir ilk ve Türkiye'ye, hatta belki de dünyaya örnek olacak bir uygulama olacak. Hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

"SİSTEME GİRMEYEN ARAÇLARI BAĞLAYACAĞIZ"

Konuşmasının ardından uygulamanın başlatıldığı belediye otobüsüne geçen Başkan Kocamaz, 'acil durum butonu', akıllı telefonlardaki uygulama ve kameraların görüntülerinin merkezden canlı olarak nasıl takip edildiğini otobüs içinde canlı olarak gösterdi. İsteyen herkesin programı akıllı cep telefonuna indirerek, bu sistem sayesinde toplu taşıma aracına binen yakınını canlı olarak takip edebileceğini dile getiren Kocamaz, Türkiye'deki bütün temassız kredi kartlarının da Kent Kart gibi otobüslerde kullanılabileceği bilgisini verdi. Kocamaz, "Tüm kooperatif temsilcileri de burada. Tamamı bu uygulamaya girecek. Girmezlerse araçlarını bağlayacağız" ifadelerini kullandı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Kent Kart yetkililerinin de otobüs içinde uygulamalı olarak anlattıkları sistem, otobüs içindeki tüm görüntüyü kameralar aracılığıyla 24 saat kesintisiz kaydediyor. Görüntüler anında izlendiği gibi geriye dönük de izlenebiliyor. Otobüs içine yerleştirilen 4 tane acil durum butonu ile tehlike anında merkeze alarm verilebiliyor. Butona iki kez üst üste basıldığında merkeze sinyal gidecek ve alarmın hangi konumda basıldığı, şoförün ismi, saati, hangi hatta olduğu, aracın plakası online olarak sistemden görülecek. Aynı buton şoförün önünde de bulunuyor. Şoför de merkeze alarm verebiliyor. Haritada da aracın yeri online görülebilecek. Araçlar hattın dışına çıktığında da sistem online olarak belediyenin izleme merkezine bilgi verecek.

AKILLI TELEFONLARDA DA KULLANILABİLECEK

Öte yandan, tüm Türkiye'de yakında başlatılacak uygulamayla Kent Kart mobil uygulamalarında alarm butonu olacak. Bütün akıllı telefonlarla ücretsiz olarak indirebilecek uygulamayla Acil Güvenlik Butonu sayesinde yolcu 'ilk yardım', 'hırsız var', 'fiziksel temas, darp var', 'trafik kazası oldu', 'yangın var' ve 'enkaz altındayım' seçeneklerinden yaşanan durumun yardım ihtiyacına göre ilgili kurumlara yönlendirme yapabilecek. Yardım talebinde bulunan kişinin bulunduğu araç ve araca dair lokasyon, şoför ve plaka bilgisi gibi tüm bilgiler ilgili kuruma anında aktarılacak. Ayrıca, yardım talebinde bulunan kişiye de en kısa sürede yardıma gelineceğine dair bilgi mesajı verilecek. Bu uygulama Türkiye'de ilk olma özelliğini de taşıyor. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin'deki Belediye Otobüslerine 'Özgecan' Önlemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement