Mersin'de Suriyeli Sığınmacılar Sorunu Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Suriyeli Sığınmacılar Sorunu Masaya Yatırıldı

Mersin\'de Suriyeli Sığınmacılar Sorunu Masaya Yatırıldı

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’nin çeşitli kentlerine yerleşen Suriyelilerin, giderek daha da ağırlaşan sorunların kaynağı haline geldiğini belirterek, “Ülke nüfusuna 2 milyon yabancının katılması demek, ülkenin demografik yapısının ciddi ölçüde etkilenmesi riskini peşinen kabul etmek demektir” dedi.

13.12.2014 13:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'nin çeşitli kentlerine yerleşen Suriyelilerin, giderek daha da ağırlaşan sorunların kaynağı haline geldiğini belirterek, "Ülke nüfusuna 2 milyon yabancının katılması demek, ülkenin demografik yapısının ciddi ölçüde etkilenmesi riskini peşinen kabul etmek demektir" dedi.

TBB Başkan Yardımcısı Berra Besler, Mersin Barosu'nun, Adana, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye Baroları ile birlikte düzenlediği, "Suriyeli Sığınmacıların Hukuki Statüleri ve Türkiye'de Yaşadığı Hukuki Sorunlar" konulu panele katıldı. Mersin Barosu'nun Gökdelen Hizmet Birimi'nde gerçekleştirilen ve Türkiye'nin çeşitli illerine sığınan Suriyeliler ile birlikte ortaya çıkan sorunların çok yönlü olarak masaya yatırıldığı panelin açış konuşmasını Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen yaptı. Antmen, Suriye ve Irak'ta yaşanan kanlı savaş nedeniyle Türkiye'nin 2011 Mart ayından bu yana çok büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Çeşitli ulusal ve uluslararası kurumların raporlarında Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteci sayılarının farklılıklar içerdiğine işaret eden Antmen, son olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor'un, Eylül 2014'te yaptığı açıklamada, toplam sığınmacı sayısının 1 milyon 700 bin kişi civarında olduğunu belirttiğini aktardı. Sığınmacıların kayıtlarının doğru olarak tutulmadığını ve Türkiye'nin dört bir tarafına kontrolsüz olarak dağıldıklarını dile getiren Antmen, yetkili makamların sığınmacıları hukuk literatüründe olmayan 'misafir' olarak değerlendirdiklerini, acil olarak yapılması gereken hukuki düzenlemelerin ise 3 yıl sonraya kaldığı kaydetti. Antmen, "Gelen sığınmacılar bir anda yüksek kiralar ve ucuz çalıştırmadan, fuhuş ve yasa dışı işlerde kullanmaya kadar sömürülürken, diğer yandan kayıtsız iş yeri açmaları, prim borcu olan vatandaş tedavi edilmezken, sığınmacıya tercüman ve sağlık hizmeti sağlanması ayrımcılık söylemlerini yükseltmiştir. Sığınmacıların yüzde 75'inin kadın ve çocuklardan oluşması ve yarısının 18 yaşın altında olması gerçeği, öncelikli korunması gereken sığınmacı sayısının büyüklüğünü göstermektedir. Suriyeli misafirlerin biran önce kayıt altına alınması, yabancı plakalı araçların trafikten men edilmesi ve Suriye'de devam eden kirli iç savaşın sona erdirilmesi için gerekli her türlü çabanın gösterilerek, Suriyelilerin güven içinde ülkelerine dönmelerinin sağlanması büyük önem taşımaktadır" dedi.

"10 MİLYON SURİYELİ İÇ SAVAŞTAN DOĞRUDAN ETKİLENDİ"

TBB Başkan Yardımcısı Besler de Nisan 2014'te Suriye'de 150 bin insanın hayatını kaybettiğinin açıklandığını, bu sayının bugün çok daha fazla olduğunu ifade ederek, nüfusu 23 milyon olan Suriye'de 10 milyon Suriyelinin, ülkede yaşanan iç savaştan doğrudan etkilendiğini, güvenli bölgelere göç etmek zorunda kalan 3 milyon Suriyeliye de Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak gibi komşu ülkelerin ev sahipliği yaptığını vurguladı. İç savaş öncesinde Türkiye-Suriye İlişkilerine değinen Besler, "Kısa bir süre öncesine kadar son derece yoğun olan Türkiye-Suriye ilişkilerine 'Dostum Esad' söylemi hakimdi, vizeler kaldırıldı, ortak Bakanlar Kurulu toplantısı bile yapıldı. Bu olumlu gelişmeler memnuniyet vericiydi. Ne var ki, ABD başta olmak üzere İsrail ve batılı ülkelerin destekledikleri sözde 'Arap Baharı' son olarak Suriye'ye sıçradı. Daha fazla demokrasi ve özgürlük isteyen Suriye halkı, ÖSO, NUSRA, IŞİD, El Kaide gibi kanlı, sapkın terör grupları tarafından korkunç bir iç savaşın içine çekildi. Ne yazık ki bu süreçte adeta bir üs gibi kullanılmaya ve teröre karıştırılmaya çalışılan Türkiye, ağır eleştirilerin muhatabı oldu. Varılan son noktada ise izlenen yanlış politikalarla 900 kilometreyi bulan Suriye sınırında savaşın eşiğine getirilmiş bir Türkiye var. Bir de BOP (Büyük Ortadoğu Projesi) kapsamında bu bölgede sınırların değişeceğini yıllar önce söyleyen bir üst akıl var. Bu arada, 'Dostum Esad'ın yerini alan 'Düşman Eset' de var" diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE FATURASI AĞIR"

Daha önce Irak ve Libya'da yaşanan senaryoların bugün Suriye'de de tekrarlandığına dikkat çeken Besler, Türkiye'nin izlediği Suriye politikasını eleştirerek, "Ulusal çıkarlarının gerektirdiği hiçbir haklı gerekçesi olmaksızın Suriye'nin iç işlerine doğrudan karışarak Esad'ı düşürme ısrarını sürdüren ve bu amaçla Esad'a karşı olan tüm örgüt ve girişimleri aktif desteklediği iddia ve ifade edilen bir Türkiye görüntüsü var. Batılı kimi ülkelerce de desteklenen bu yanlış politika sonucu iç savaş girdabında çırpınan bir komşu Suriye olgusu var. Türkiye-Suriye sınırında Özerk Kürt Bölgesi ilan edilebilen PKK'nın yan kuruluşu PYD var ve son olarak IŞİD'in Türkiye sınırına dayanması nedeniyle Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan 2 milyon kadar savaş kaçkını Suriyeli gerçeği var. İzlenen bu yanlış politikanın Türkiye'ye de ağır bir faturası var" ifadelerini kullandı.

"2 MİLYON SURİYELİ SORUNLARIN KAYNAĞI HALİNE GELDİ"

Hükümet tarafından Suriyeli mülteciler için harcanan paranın 10 milyar 350 milyon lira olduğunun açıklandığı bilgisini veren Besler, bu maliyete, savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve sayıları 2 milyonu bulan Suriyelinin de eklendiğini söyledi. Yaklaşık 230 bin Suriyelinin kamplara yerleştirildiğini, küçük aile gruplarının da farklı kentlere yerleştiğini aktaran Besler, şöyle devam etti: "Geri kalan büyük çoğunluğun nerede, ne yaptıkları ise maalesef meçhuldür. Birçok büyük şehrin varoşlarında şimdiden Suriyeli gettoları oluşmuştur. Bu tür merkezlerde asayiş sorunları har safhadadır. 2 milyon Suriyeli, giderek daha da ağırlaşan sorunların kaynağı haline gelmiştir. Ancak ufukta herhangi bir çözüm de görünmemektedir."

Türkiye'deki Suriyelilerin 1951 tarihli 'BM Mültecilerin Hukuki Statüsü'ne tabi olmadıkları için hukuki statülerinin de belirsiz olduğuna dikkat çeken Besler, "Mevcut durumda Suriyeliler, sadece insan olmaları bakımından bazı hakları talep edebilme imkanına sahip olabilirler, ancak daha fazlası, bu istekleri kabul edecek olan devletin takdirine kalmış durumda" ifadesini kullandı.

"SURİYELİLERE TC VATANDAŞLIĞI KAZANDIRILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Türkiye'deki Suriyelilere mevcut yasal mevzuata göre, Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşlığı kazandırılmasının mümkün olmadığının altını çizen Besler, şunları söyledi: "TC vatandaşlığı şartlarını hiçbir Suriyeli taşımamaktadır. Bu kişilere TC vatandaşlığının sağlanması için yeni yasal düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Böyle bir düzenlemeyi haklı kılacak hiçbir neden yoktur. Ülkemizde bulunan Suriyeliler için 'misafir' sıfatı kullanılmaktadır. Bu sıfatın ise hiçbir hukuki geçerliliği bulunmamaktadır. Ülke nüfusuna 2 milyon yabancının katılması demek, ülkenin demografik yapısının ciddi ölçüde etkilenmesi riskini peşinen kabul etmek demektir. Bu kişilerin büyük bir bölümünün geri dönmeyecekleri gerçeğinden hareketle konunun, yabancılar hukuku açısından, ekonomik, sosyal, kültürel ve en önemlisi eğitim, sağlık, güvenlik gibi konular ele alınarak değerlendirilmesi ve uygun politikaların süratle yürürlüğe konulması zarureti vardır. Ancak böyle bir hazırlık henüz yoktur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bu kişilere çalışma izni verileceğine dair yaptığı açıklama ise ülkemiz insanı bakımından işsizliğin dayanılmaz boyutlara ulaştığı bu dönemde çok iyi düşünülmesi gereken bir husustur. Böylesi bir uygulamanın gerçekleşmesi halinde, toplumumuzda, yeni ve ağır gerginliklerin, hatta çatışmaların dahi olabileceği göz ardı edilmemelidir."

Besler, konuşmaların ardından, Mersin Barosu Başkanı Antmen'e günün anısına bir plaket verdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Suriyeli Sığınmacılar Sorunu Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: 11 Yaralı
    13:49 Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: 11 Yaralı

    Kırklareli'nde Bulgaristan'a gitmek için İstanbul'dan hareket eden bir yolcu otobüsü, Kavaklı beldesi Koru mevkiinde yoldan çıkarak devrildi. Kazada, sürücü dahil olmak üzere 11 kişi yaralandı. Olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar çevredeki hastanelere sevk edildi. Kırklareli Valisi, Belediye Başkanı ve İl Jandarma Komutanı da bölgeye gelerek çalışmaları takip etti.

  • Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi
    13:48 Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramalarda, bir iş yerinde ve bir evde toplamda 227 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı
    13:48 Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünde 'Sanata Dair' karma sergisi Büyük Çamlıca Camisi'nde açıldı

    Ayşenur Karadibek ve Sevgi Akgül'ün küratörlüğünü yaptığı 'Sanata Dair' karma sergisi, Büyük Çamlıca Camisi sergi salonunda sanatseverlerle buluştu. Sergide, ev hanımı sanatçılar tarafından yapılan modern çalışmaların yanı sıra klasik suluboya, hat, minyatür, çini, gravür, yağlıboya ve kolajların da yer aldığı 300'den fazla eser sergileniyor. Sergi, 27 Nisan'a kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

  • Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü
    13:44 Bakan Fidan, Hollanda Başbakanı Rutte ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'daki temaslarının ardından Hollanda'ya gelerek Lahey'de Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştı
    13:44 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştı

    Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın halkın sahiplenmesiyle başarıya ulaştığını belirtti. Karnavalın ekonomiye değer kattığını ifade eden Karnaval Komitesi Başkanı Ali Haydar Bozkurt, gelecek sene daha kalabalık bir katılım beklediklerini söyledi. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise karnavalın yerel idareler, sivil toplum ve merkezi idare işbirliğiyle gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

  • Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti
    13:44 Göçük altında kalan işçi hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde kanalizasyon borusu döşerken meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçi hayatını kaybetti.

  • Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı
    13:43 Kars'ta Uyuşturucu Ticareti Yapan 2 Kişi Yakalandı

    Kars'ta İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu ticareti yapanların yakalanması için başlatılan çalışmada, Kağızman Akçay köyü kırsalında hareketlerinden şüphelenilen 2 kişi yakalandı. Jandarma ekipleri tarafından yapılan aramada, tarlada 60 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Şüphelilerin evlerinde ise uyuşturucu kullanma aparatı bulundu. Şüphelilerin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı
    13:42 10. Kamu Bilişim Zirvesi başladı

    Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen, '10. Kamu Bilişim Zirvesi' Antalya'da başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, zirvenin Türkiye'nin güçlü ilerleyişine ışık tutacağını belirtti. Kamu hizmetlerinde dijitalleşme konusunda Türkiye'nin hızlı yol kat ettiğini vurgulayan Sayan, e-Devlet ve e-Nabız'da 70 milyon kişiye ulaşıldığını söyledi. Zirvenin ilk gününde, çeşitli özel ve kamu kurumlarının projeleri paylaşıldı.


Advertisement