Mersin'de Sera Tarımı - Son Dakika
Yerel

Mersin'de Sera Tarımı

Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Keleş: ''Kök zararlılarına karşı yaz boyunca sera içerisinde solarizasyon uygulanması yapanlar, bitkinin büyümesi ve gelişmesi esnasında hem daha az ilaç kullanacak hem de yüksek verim alacaktır''

11.10.2014 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erdemli Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş "Kök zararlılarına karşı yaz boyunca sera içerisinde solarizasyon uygulanması yapanlar, bitkinin büyümesi ve gelişmesi esnasında hem daha az ilaç kullanacak hem de yüksek verim alacaktır" dedi.

Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, çiftçilerin seralarında güzün sıcağa dayanaklı, meyve zamanında ise soğuğa dayanıklı çeşitleri seçmeleri durumanda ürünlerde sorun yaşamayacaklarını söyledi.

Bu önerileri dikkate alan üreticilerin hem kaliteli hem de yüksek verimli ürün elde edeceğini ifade eden Keleş, "Mersin bölgesinde yeşil biber dikimi dönemi başladı. Nematotlara (kök zararlılarına) karşı yaz boyunca sera içerisinde solarizasyon uygulanması yapanlar, bitkinin büyümesi ve gelişmesi esnasında hem daha az ilaç kullanacak hem de yüksek verim alacaktır" diye konuştu.

Nematotlara karşı solarizasyon yöntemini tercih eden çiftçilerin seralarından daha yüksek verim aldığını vurgulayan Keleş, solarizasyon uygulaması yapmayanların ürününü ihraç ederken büyük sorunlarla karşılaşabileceklerini belirtti.

Solarizasyon yöntemini kullanmayan çiftçilerin yüksek ürün almak için aşırı kimyasal ilaç kullanmak zorunda kaldığını, bunun da verimi düşürdüğünü anlatan Keleş, şunları kaydetti:

"Bölgede yoğun olarak biber yetiştiriciliği yapılan yerlerde üreticiler dekara 20 ton ürün alacağına 10-11 ton almakta. İlaç kullandığından dolayı da maliyet yükselmekte ve zarar etmekteler. Sivri biber dikecek üreticilerimiz mutlaka yaz döneminde solarizasyon uygulamalı. TUİK'in 2013 yılı verilerine göre, Türkiye genelinde örtü altı ürün yetiştiriciliğinde Mersin, 149 bin dekar alanla Antalya'dan (242 bin dekar) sonra ikinci sırada yer alıyor. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu olarak ülkede yüksek verimli, olumsuz çevre, hastalık ve zararlılara dayanıklı sebze ve hat geliştirilmesi yönünde bilimsel çalışmalarımız sürerken, aynı zamanda üreticilerimizin hastalık, zararlı, kimyasal ilaç kullanımı, gübreleme ve hasat sonrası uygulamalara yönelik eğitim ve uyarılarda da bulunmaktayız. Kurum olarak bilimsel araştırmaların yanında çiftçilerin eğitilmesine yönelik Mersin ve Erdemli Ziraat Odalarıyla ortak çalışmalar yürütmekteyiz." - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin'de Sera Tarımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement