Merkez Bankası: Faiz İndirimi İçin Koşullar Uygun Değil - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası: Faiz İndirimi İçin Koşullar Uygun Değil

Merkez Bankası, doların kırdığı rekorlar sonrası faiz indirimi beklentilerine yönelik yazılı açıklama yaptı. Faiz indirimi için uygun koşulların olmadığını söyledi.

30.01.2015 16:42  Güncelleme: 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası, doların Türk Lirası karşısında tarihi rekor seviyeye çıkmasının ardından, faiz indirimi beklentilerine yönelik açıklama yaptı. Faiz indirimi beklentisi içinde olanları hayal kırıklığına uğrattı. Merkez Bankası, faiz indirmi için uygun koşulların olmadığını söyledi.

"FAİZ İNDİRİMİ TEMKİN DÜZEYİYLE UYUMLU DEĞİL"

Bankadan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir. TCMB bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir."

BAŞÇI ERKEN TOPLANTI YAPACAKTI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ocak'ta enflasyonun 1 puandan fazla düşmesi durumunda 4 Şubat'ta erken toplantı yapabileceklerini söylemişti. Ancak Salı günü yapılan o açıklamanın ardından dolar 2,44'ü aşarak rekor kırmıştı.

AÇIKLAMA NE ANLAMA GELİYOR?

Merkez bankası mevcut piyasa şartları ve dolardaki hızlı yükselişi kast ederek bu koşullarda faiz indirimi yapmanın mümkün olmayacağını belirtmiş oldu.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞTÜ

Merkez Bankası'ndan erken faiz indirimi beklentisi ve dolardaki küresel değer kazancıyla dolar/TL 2,4470'e kadar yükselerek yeni zirveyi gördü. MB'den yapılan açıklama sonrası kur 2,43'ün altına kadar indi.

BAKAN ZEYBEKÇİ: ENDİŞEYE GEREK YOK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların yükselmesinden dolayı endişe edecek bir durum olmadığını belirterek, bunun Türkiye'nin dış ticaretine olumlu katkı sağlayacağına düşündüğünü söyledi.

Zeybekci, "2014 yılının başlarında doların yükselmesi ile ilgili konuşmuştuk. Piyasa kendi dinamikleri içinde bunu çözer. O günden bu yana elbette bazı değişimler oldu. Euro'nun Dolar karşısında aşırı derecede değer kaybetmesi faiz artırım beklentileri oldu. Bundan kaynaklanan dünyanın genelinde olduğu gibi bir yükselme var. Türkiye'nin doların değerlenmesinden kaynaklanan bir endişesi yoktur. Önümüzdeki bir yıl için de taşıyacağımız bir endişe yok. Faizlerle ilgili de endişe yoktur. Piyasa bunu kendi içinde halledecektir. Kur artışından kaynaklanan fiyatların yükselmesi bunun da enflasyona yansıması ile ilgili de bir endişe yoktur. Bunlar sağlıklı süreçlerdir. Ben bunun ülkemizin dış ticaretine olumlu etkisi olacaktır" dedi.

Merkez Bankası: Faiz İndirimi İçin Koşullar Uygun Değil
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası: Faiz İndirimi İçin Koşullar Uygun Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • mete: SAYIN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BU ÜLKEYE YAPACAĞIN EN BÜYÜK HİZMETLERDEN BİRİ, İŞBANKASINA HADDİNİ BİLDİRMEN OLACAK. . ZİRA, İŞ BANKASININ CİROSU CUMHURİYETİN BİZE MİRASIDIR; KUVAYU MİLLİYENİN MİRASI İLE ZENGİN OLAN , FAİZ LOBİLERİNİN BAŞI İŞBANKASINA HADDİNİ BİLDİREN BU ÜLKEDE KAHRAMAN OLUR. . ZİRA, YABANCI SERMAYELİ BANKALARIN, YÜKSEK FAİZLERLE ÜLKE TOPRAKLARINI BİRE BİRER İPOTEKLEYİP, DIŞARI KAÇIRMALARINI ANLARIZ DA, ADINDA TÜRKİYE KELİMESİ OLAN BİR BANKANIN, HALKINA, YEDİĞİ EKMEĞE VE ÜLKESİNE BU KADAR DÜŞMAN OLMASINI;ANCAK BU UCUZ VE TATLI PARANIN, VİCDANSIZLIĞINDAN ANLARIZ. . BİRKAÇ İŞBANKASI ORTAĞI VE ÇALIŞANI, BU ÜLKENİN 80 MİLYON HALKINDAN HİÇ AMA HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL. . EY CHP, HANİ HALKÇI İDİN. . BU NE, ORTAĞI OLDUĞUN İŞ BANKASI ÜLKENİ EN BÜYÜK SÖMÜRÜCÜSÜ ÇIKTI. . !!!. 4 17 Yanıtla
  • ALOS: AMAN HA FAİZİ İNDİRMEM DEME MÜTEAHHİTLERİN EVLER ELDE KALDI 17 4 Yanıtla
  • Ekonomist.: Böyle hükümet olursa dolar 3TL olur.merkez bankası ne yapsın, Erdoğan'nın karışmadığı bir merkez bankası vardı oda gitti,indir indir diye böyle baskıda olmaz,hiç birşey öğretme ,sıcak para gelsin use anlamadığınız işlere karışmayın bari, böyle giderse herseye zam olarak geri gelecek.. 13 3 Yanıtla
  • Kral çıplak: Yolun sonu görünüyor 7 5 Yanıtla
  • kenan cenk: Ekonomı bakanı , Zerre kadar bu işi bılmıyorsun. istifa et. 9 1 Yanıtla
  • EFE: NE OLDU CUMHURUN BİLMEYEN BAŞKANI, NE OLDU, DOLAR CIKTI KASADAKİ DOLARLARIN DAHA DEGERLENDİ DİMİ, DENİZLİLİ ZEYBEK Cİ, SEN MİLLETVEKİLLİGİNİ YAPTA DAHA SONRA EKENOMİ BAKANLIĞI YAP, DOLARLARINIZ DEGER KAZAN DI, SATIN HEMEN 6 0 Yanıtla
  • Deli: Allah sizi islah etsin kendi cukkasını dolduran sinsiler 4 0 Yanıtla
  • demedi demeyin: Zeybekcinin muhakkak bir döviz geliri var. Enflasyon dedikleri şey bir ülkenin parasının değer kaybetmesi.sen faizi indirdiğinde dolar yukseliyosa enflasyon yaratmak istiyorsun. Eğer şartlar uygun olsaydı merkez faiz indirmediği için döviz yükselirdi.arkadaş 5 tl varsa git döviz al Daha çok pişman olma 3 1 Yanıtla
  • 9 köyden kovulan adam: Ne oldu şimdi? Hani faiz inecekti? Yabancı yatırımcı soyup soğana çevirmeden ülkeden gider mi hiç? 4 0 Yanıtla
  • suna: Dolar dahada çıkacak keşke 50000 tl olsada dolar alsam. 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement