Başçı'dan Cumhurbaşkanı'nın Faiz İndirimi Talebine Enflasyonlu Cevap - Son Dakika
Ekonomi

Başçı'dan Cumhurbaşkanı'nın Faiz İndirimi Talebine Enflasyonlu Cevap

Merkez Bankası, enflasyon tahminini indirdi. Başçı Cumhurbaşkanı'nın faiz indirime talebine de "Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım" şeklinde cevap verdi.

27.01.2015 10:57  Güncelleme: 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirim talebinede cevap verdi. Başçı faiz indimininin ancak enflasyonun düşmesi ile yapılabileceğini söyledi.

"SON 45 YILIN EN DÜŞÜK ENFLASYONU OLABİLİR"

Başçı "2015 yılı sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz" dedi. Merkez Bankası Başkanı enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

FAİZ İNDİRİMİ

Faiz indirim sürecinin Ocak'ta başladığını ifade eden Başçı, sıkı duruşun ise süreceğini söyledi. Başçı küresel para politikasındaki ayrışmanın devamı sonunda piyasalarda oynaklığın arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımlarının dalgalı bir seyir izlediğini vurguladı. Başçı petrol fiyatlarının arz yönlü hareketlere bağlı olarak düştüğünü ve düşüşle enerji ihracatçısı ülkelerde büyük dalgalanmalar olduğuna dikkat çekti.

2016 için enflasyon tahmini yüzde 3.2-6.8 arasında tahmin ediliyor. 2015 yılında 4,1-6,9 arasında tahmin ediliyor enflasyon. Orta noktası yüzde 5.

"BÜYÜMENİN ARTMASINI BEKLİYORUZ"

İç talebin büyümeye gelecek yıl daha fazla katkı vermesini ve bu bağlamda büyümenin kademeli şekilde artmasını beklediklerini sözlerine ekleyen Başçı, enflasyon beklentilerinde de belirgin bir iyileşme yaşandığını ve yıl ortasında yüzde 5'lik hedefle uyumlu bir düzeye inmesini öngördüklerini ifade etti.

Başçı'nın açıklamalarından satır başları;

REFORM VURGUSU

Reformlar hayata geçerse, Türkiye'nin büyüme hızı 2015'ten itibaren kademeli ve kalıcı olarak artabilir.

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı duruşun sürecek. Getiri eğrisinin yatay yakın seyretmeye devam edecek, politika önlemlerinin basiretli borçlanmayı destekleyecek. Tüketici kredilerinde geçen yıllara oranla daha yavaş bir büyüme var, kredilerdeki mevcut eğilimin önümüzdeki dönemde de süreceğini bekliyoruz.

"PETROL ENFLASYONU DÜŞÜRECEK"

Son çeyrekte enflasyonda petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi görüldü. Sıkı duruşun da düşüşe destek vermeye devam edecek. Petroldeki düşüş ile 2015 sonu enflasyon varsayımı 0.6 puana düşürdük. İlk çeyrekte tüketici enflasyonunda ciddi iyileşme bekliyoruz. İhracattaki görece daha zayıf seyrin büyümeyi sınırliyor.

"ENFLASYON BASKILARI SINIRLANACAK"

Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak.

"EURO BÖLGESİNDEKİ GENİŞLEME TÜRKİYE'YE YARADI"

Fed'in para politikasını erken normalleştirmesine hazırız buna rağmen beklenenden geç parasal sıkılaştırma olasılığının giderek arttı. Euro Bölgesi'ndeki parasal genişlemenin ise Türkiye'nin borçlanma maliyetini düşürdü.

FAİZ KARARI

Kalıcı olarak çekirdek enflasyonunun yüzde 5'in altında olması şart ki bizim beklentimiz değişsin. Herkes enflasyonun 5'in altına ineceğine kani olduğu zaman bizde faizleri düşürebiliriz.

AVRO'NUN DÜŞÜŞÜ

Makul bir şekilde düşerse bizim için problem olmaz. Daha rahat avrupaya ihracat yapabiliriz. Euro Bölgesi'ndeki hareketlerin sertleşmesi durumunda küresel düzeyde çözüm bulunması gerektiğini ve paritedeki oynaklığın hiçkimse için sağlıklı olmaz.

"ERDOĞAN'A CEVAP VERDİ"

Siyasi söylemler dünyanın her yerinde özellikle merkez bankası bağımsız ise mutlaka bunları duyarsınız. Bazen alt orta düzeyde bazen en üst düzeyde bunları duyarsınız. Ben yakın zamanda takip ettim yakın Çek Cumhurbaşkanı açıklama yaptı ve dediki şöyle yapmalılar dedi. Ve dolayısıyla böyle şeyler oluyor. Başka ülkelerde de oluyor. Böyle oynaklığın çok olduğu dönemlerdede bunlar olabilir. Ama burda önemli olan şudur; Her söylenende her bir hakekat payı vardır bu neden söyleniyor. Bunun teknik bir sebebi varmı altında yatan teknik sebep nedir ? Ordan bizim almamız gereken bir şey varmı biz bunların hepsini dikkatli bir şekilde dinleriz. Arkadaşlarımızla birlikte teknik birimlerin değerlendirmelerin çerçevesinde enflasyonu düşürücü politika nedir bunu ele alırız. Türkiye için en büyük avantaj enflasyonunun düşmesi olacak. Bir çok ülke enflasyonunun düşmesini istemiyor sıfırın altına doğru gidiyor enflasyon. Onunun için biz enflasyonunun düşmeye devam etmesini isteriz. O yüzden faiz indirimlerinde görerek ilerlememiz lazım. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım. O şekilde temkinli bir politika ile bu enflasyonun düşmesi mümkün. Reel faizlerinde buna uyum sağlayacak şekilde artı bölgede ama düşük gerçekleşmesi son derece mümkün Türkiye için.

İHRACATÇIYA MESAJ

"Bankalarımız ve firmalarımız avro bazında şimdiye kadar hiç görmedikleri ucuz maliyetle borçlanabilecek. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Avrupa'ya ihracat yapan firmaların avro bazında, ABD'ye ihracat yapanların dolar bazında borçlanmasıdır."

"PPK'YI ERKEN TOPLAYABİLİRİZ"

Başçı ayrıca TCMB Para Politikası Kurulu'nu (PPK) 24 Ocak yerine 4 Şubat'ta toplayabileceklerini belirtti.

"CUMHURBAŞKANINA GİDERİZ"

"Başçı ayrıca Başbakan'ın kendisine zaman zaman cumhurbaşkanına brifing vermesin faydalı olabileceğini söylediğini belirtti. Kabul edilirse gider anlatırız buradan da talepte bulunmuş olalım dedi.

Başçı\'dan Cumhurbaşkanı\'nın Faiz İndirimi Talebine Enflasyonlu Cevap
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Başçı'dan Cumhurbaşkanı'nın Faiz İndirimi Talebine Enflasyonlu Cevap - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • ERDOGAN GÖKTAŞ: kulagı iyice cekilmiş gercek eflasyon  27 2 Yanıtla
  • kenan cenk: Başkan hayal görüyor. FEd faızlerı artırsın o zaman gorecegım sizi. Bol kepceden atın sımdı meydan boş 18 1 Yanıtla
  • devrim kara: Bana masal anlatma. Ben cebimdeki paranın alım gücüne bakarım. Alım gücü var mı yok? Canavar cebimde öylece duruyor. Tüm çalışana her yıl 2, 5 zam vererek kısmayla, paradan altı sıfır atmayla kimi kandırıyorlar Allah aşkına? 10 2 Yanıtla
  • murat: istemiyoruz kardeşim bu seiyeyi koruyun yeter zira hiç öyle görünmüyor krizin en büyüğü kapıda 2000 li yıllardaki gibi bankaların içi boşaltılmış durumda 12 0 Yanıtla
  • LOBİ: aman nazar değer faiz lobisi harekete geçer yapma böyle açıklamalar 3 8 Yanıtla
  • Zeze kıkı: Adam 45 yılın en düşük enfilasyonu diyor vijdansız olanlar duymuyor 2 8 Yanıtla
  • ahmet kopar: seçim geliyor ya! halkı böyle kandırın işte. nasıl olsa yıl bittiğinde enflasyon 15 de olsa önemi kalmayacak :) 8 1 Yanıtla
  • HARUN: TAHMİN ZATEN 6 1 Yanıtla
  • sinoplu: öyle şanslı bir ülkeyizki esasen bizim şimdi gerçek milli gelirimiz en az alt tabakada bile 7-8 bin dolar olmalıydı (yoksa zaten 12000 şu anki masal. ) sebebi petrol ucuzladı, yunan yıllardır karışık turizm bize yarıyor teknoloji hızlandı, bizede yaradı, petrolü alman uzaktan alıyor bizim dibimizde, bizde kitlerin çoğu satıldı o biziçim para girdi, topraklar satıuldı para girdi bankalar satıldı para girdi. Memur işçi emekçi asgari ücretli nerdeyse bedavaya çalışıyor, ihraç ediyoruz beşe vatandaşımıza aynı malı onbeşe. Bu sistemde devlet tabi rahat olur birde millet rahat olsa. 7 0 Yanıtla
  • Hasan demir: Bizim burada eti 30 Almaya'nı dövüyorlar 3 3 Yanıtla

Advertisement