Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti

"Gıda fiyatlarındaki yu¨ksek seyir enflasyon go¨ru¨nu¨mu¨ndeki iyiles¸meyi geciktirmekte, buna kars¸ın bas¸ta petrol olmak u¨zere du¨s¸en emtia fiyatlarının o¨nu¨mu¨zdeki yıl ic¸in enflasyonda o¨ngo¨ru¨len du¨s¸u¨s¸ su¨recini destekleyecegˆi degˆerlendirilmektedir" "Zayıf seyreden ku¨resel talebin ve.

31.10.2014 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde, "Gıda fiyatlarındaki yu¨ksek seyir enflasyon go¨ru¨nu¨mu¨ndeki iyiles¸meyi geciktirmekte, buna kars¸ın bas¸ta petrol olmak u¨zere du¨s¸en emtia fiyatlarının o¨nu¨mu¨zdeki yıl ic¸in enflasyonda o¨ngo¨ru¨len du¨s¸u¨s¸ su¨recini destekleyecegˆi degˆerlendirilmektedir" denildi.

Kurulun, 23 Ekim tarihli toplantısına ilişkin yayımladığı toplantı özetinde, eylül ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,14 arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 8,86'ya gerilediği hatırlatıldı.

Toplantı özetine göre, yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grubundaki olumlu gidişatın belirleyici olurken, gıdanın yıllık enflasyona katkısı yüksek seviyesini korudu. Ana eğilim itibarıyla temel mal enflasyonundaki iyileşme kısmen sürerken hizmet enflasyonundaki yüksek seyir devam etti.

Gıda grubunda yıllık enflasyon yüzde 13,95'e geriledi. Yıllık enflasyon, eylül ayında hem işlenmemiş hem de işlenmiş gıdada gerilemesine karşın olumsuz hava koşulları ve döviz kurunun birikimli etkisi ile yüksek seyrini korudu. Öte yandan, ekim ayına ilişkin gözlemler işlenmemiş gıda yıllık enflasyonunda bir azalış olabileceğine işaret etti.

Eylül ayında yüzde 1,38 seviyesine gerileyen enerji grubu yıllık artışı tüketici enflasyonuna olumlu katkısını sürdürdü. Zayıflayan küresel talebe bağlı olarak gerileyen uluslararası petrol fiyatlarının bu görünüme destek vermeye devam edeceği öngörüldü. Öte yandan, ekim ayında doğalgaz ve elektrik tarifelerinde yapılan ayarlamanın etkisiyle enerji fiyatları önemli bir oranda yükselecek. Söz konusu artışların yıllık tüketici enflasyonuna katkısının yaklaşık 0,4 puan civarında olacağı öngörüldü.

Özete göre, hizmet fiyatları eylül ayında yüzde 0,90 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 8,96 seviyesinde sabit seyretti. Bu dönemde, lokanta ve otel enflasyonu yüzde 14,43 ile yüksek seviyesini sürdürürken, ulaştırma hizmetleri ve kira enflasyonu son aylarda hızlanan artış eğilimini korudu.

Bu dönemde temel mal grubu yıllık enflasyonu yüzde 9,42'ye geriledi. Yıllık enflasyon, dayanıklı mallarda gerilemeye devam ederken, döviz kuru etkilerinin daha gecikmeli bir şekilde hissedildiği dayanıklı ve giyim dışı temel mal grubunda ise artış eğilimi yavaşlayarak sürdü. Hizmet ve temel mal fiyatlarındaki go¨ru¨nu¨me paralel olarak, c¸ekirdek enflasyon go¨stergelerinde ana egˆilimdeki iyiles¸me devam etti.

O¨zete göre, gıda fiyatlarındaki yu¨ksek seyir enflasyon go¨ru¨nu¨mu¨ndeki iyiles¸meyi geciktirirken, buna kars¸ın bas¸ta petrol olmak u¨zere du¨s¸en emtia fiyatlarının gelecek yıl ic¸in enflasyonda o¨ngo¨ru¨len du¨s¸u¨s¸ su¨recini destekleyecegˆi degˆerlendirildi.

"Zayıf seyreden ku¨resel talep ve jeopolitik riskler son c¸eyrekte net ihracatın bu¨yu¨meye katkısını sınırlayacak"

Bu yılın u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆine ilis¸kin veriler iktisadi faaliyette ikinci c¸eyregˆe kıyasla ılımlı bir artıs¸a is¸aret ettiği belirtilen özete göre, üretim tarafından degˆerlendirildigˆinde, temmuz ayında yu¨zde 1,9 artan sanayi u¨retim endeksi agˆustos ayında yu¨zde 1,4 geriledi. Bo¨ylelikle, temmuz- agˆustos do¨neminde u¨retim bir o¨nceki c¸eyregˆe kıyasla yu¨zde 1,1 artıs¸ kaydetti. Bu go¨ru¨nu¨mu¨n, ihracatın destegˆi ile eylu¨l ayında da korunacagˆı du¨s¸u¨nu¨ldü.

Harcama tarafına ilis¸kin veriler, yılın ilk yarısında gerileyen yurt ic¸i o¨zel kesim talebinin u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyrekte ılımlı bir toparlanma sergiledigˆine is¸aret etti. Temmuz-agˆustos do¨neminde dayanıklı ve dayanıksız tu¨ketim malları u¨retimi ile toplam tu¨ketim malları ithalatı artıs¸ go¨sterdi. Benzer s¸ekilde, finansal kos¸ullardaki iyiles¸menin de etkisiyle otomobil ve beyaz es¸ya satıs¸larında toparlanma go¨zlendi.

Temmuz-agˆustos do¨neminde makine-tec¸hizat yatırımlarına ilis¸kin go¨stergelerden tas¸ımacılık haric¸ yatırım malları u¨retiminin arttığı, ancak ithalatının geriledi belirtilen özette, şunlar kaydedildi:

"Digˆer taraftan, ins¸aat yatırımlarına ilis¸kin go¨stergelerden mineral maddeler u¨retimi azalırken ithalatı artıs¸ egˆilimini korumaktadır. I·ns¸aat sekto¨ru¨ istihdamındaki gerileme de dikkate alındıgˆında, u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyrekte o¨zel ins¸aat yatırımlarının yavas¸ladıgˆı du¨s¸u¨nu¨lmektedir. Bu c¸erc¸evede, u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyrekte c¸eyreklik bazda o¨zel kesim tu¨ketim harcamalarının toparlanması o¨zel kesim yatırım talebinin ise zayıf seyretmesi beklenmektedir. O¨te yandan, u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆe ilis¸kin bu¨tc¸e harcamaları kamu kesimi talebinin u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyrekte bu¨yu¨meyi destekleyebilecegˆine is¸aret etmektedir. Agˆustos ayında aylık bazda altın haric¸ ithalat miktar endeksi yataya yakın seyrederken altın haric¸ ihracat miktar endeksi jeopolitik gelis¸melerin ve agˆustos ayında otomotiv firmalarının uzun su¨reli tatile girmelerinin etkisiyle yu¨zde 7,9 oranında geriledi.

Eylu¨l ayına ilis¸kin go¨stergeler, bir o¨nceki aya kıyasla altın haric¸ ithalatta azalıs¸a, altın haric¸ ihracatta ise Irak'a ihracatın artmasına ve otomotiv ihracatının agˆustos ayındaki du¨s¸u¨s¸u¨nu¨ telafi ederek yu¨kselmesine bagˆlı olarak artıs¸a is¸aret etmektedir. Bu c¸erc¸evede, yılın u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆinde c¸eyreklik bazda altın haric¸ ithalatın sınırlı oranda artacagˆı, altın haric¸ ihracatın ise yatay seyredecegˆi tahmin edilmektedir. O¨te yandan, zayıf seyreden ku¨resel talebin ve jeopolitik risklerin son c¸eyrekte de net ihracatın bu¨yu¨meye katkısını sınırlayacagˆı du¨s¸u¨nu¨lmektedir."

"Yılın u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆine ilis¸kin o¨ncu¨ go¨stergeler tarım dıs¸ı istihdama dair olumlu sinyaller vermemektedir"

Özete göre, mevsimsel etkilerden arındırılmıs¸ verilere go¨re toplam ve tarım dıs¸ı is¸sizlik oranları temmuz do¨neminde bir o¨nceki do¨neme go¨re belirgin bir artıs¸ sergiledi.

I·s¸sizlik oranlarının yu¨kselmesi temelde tarım dıs¸ı istihdamdaki zayıf go¨ru¨nu¨mden kaynaklandı. I·s¸ gu¨cu¨ne katılımda go¨zlenen artıs¸ egˆilimi ise dikkati çekti. Bu do¨nemde ins¸aat sekto¨ru¨ istihdamındaki azalıs¸ egˆilimi duraklarken, sanayi sekto¨ru¨nde istihdam kaybı su¨rdü. Hizmetler sekto¨ru¨ ise tarım dıs¸ı istihdama katkı sagˆlamaya devam etti.

Yılın u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆine ilis¸kin o¨ncu¨ go¨stergelerin tarım dıs¸ı istihdama dair olumlu sinyaller vermediği değerlendirilen özette, şunlar aktarıldı:

"Yatırım egˆiliminin du¨s¸u¨k seviyelerde seyretmesi ve sanayi u¨retimindeki ılımlı artıs¸ egˆilimi is¸ gu¨cu¨ piyasasındaki iyiles¸menin zaman alabilecegˆine is¸aret etmektedir. O¨zetle, u¨c¸u¨ncu¨ c¸eyregˆe ilis¸kin veriler yurt ic¸i o¨zel kesim talebinin ılımlı bir artıs¸ sergiledigˆine is¸aret etmektedir. Anket go¨stergeleri c¸erc¸evesinde yılın son c¸eyregˆinde ic¸ talepteki ılımlı toparlanmanın su¨rebilecegˆi o¨ngo¨ru¨lmektedir. O¨te yandan, Avrupa ekonomilerinde go¨zlenebilecek yavas¸lamaya ve jeopolitik gelis¸melere bagˆlı olarak dıs¸ talebin zayıflayacagˆı du¨s¸u¨nu¨lmektedir. Bu c¸erc¸evede, iktisadi faaliyette yılın ikinci yarısında ılımlı ve kademeli bir artıs¸ beklemektedir. Digˆer taraftan, ku¨resel para politikalarına dair belirsizlikler, son do¨nemde finansal piyasalarda go¨zlenen oynaklık artıs¸ı ve tu¨ketici ile yatırımcı gu¨venindeki zayıf seyir bu¨yu¨me u¨zerinde as¸agˆı yo¨nlu¨ risk olus¸turmaktadır. Bu go¨ru¨nu¨m altında, talep kos¸ullarının enflasyon u¨zerindeki yukarı yo¨nlu¨ baskıları sınırlandıracagˆı ve yurt ic¸i talep gelis¸melerinin cari dengedeki iyiles¸me su¨recini destekleyecegˆi degˆerlendirilmektedir."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü
    17:05 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nevşehir'deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini ve toplam işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ve dolar bazında milli gelirin 1 trilyon doları aştığını belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı
    16:58 Mersin Büyükşehir Belediyesi Üniversite Öğrencilerine Öğrenim Yardımı Yatırdı

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, üniversite öğrencilerine yönelik öğrenim yardımının 4'üncü ödemesi ile Halk Kart'ın mart ayı tutarlarını hesaplara yatırdı. Toplamda 23 milyon 352 bin 600 TL öğrenim yardımı ödemesi yapıldı.

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.


Advertisement