Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldı.

24.02.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, "Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldı. Enflasyondaki iyileşmenin hızı, ölçülü adımların devam edip etmeyeceğinde belirleyici olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz kararını AA muhabirine değerlendiren analistler, gelecek dönemde faiz indirimlerinin devam edebileceğini, bunun için enflasyondaki iyileşmenin görülmesi gerektiğini ifade etti.

Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, Merkez Bankası'nın gıda ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmanın enflasyon üzerindeki etkisini göz önüne alarak politika faizinde bekledikleri gibi 25 baz puanlık indirime gittiğini söyledi.

Diğer taraftan, çekirdek enflasyondaki iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini belirten Tokalı, "Talep koşullarındaki ılımlılık ve küresel risk iştahının gelişen ülkelere ilgisinin devam etmesi karşısında da, asimetrikliği artmış olan faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan ile daha belirgin bir indirime gidildiğini düşünüyoruz. Geçen ay dokunulmayan faiz koridorunun üst bandının daha fazla indirilerek kredi kanalına destek olunmaya çalışıldığı söylenebilir. Enflasyondaki iyileşmenin hızı, ölçülü adımların devam edip etmeyeceğinde belirleyici olacak" dedi.

"Para politikası duruşunu tarif için kullanılan 'sıkı duruş' kelimesinin yerini 'temkinli duruş' kelimesine bıraktı"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, faiz indirim sürecinin ikinci ayını doldururken, gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olarak yürütüleceğinin vurgulandığını belirtti.

PPK kararı metninde en dikkati çeken gelişmenin daha önce toplantı metninin birçok yerinde para politikası duruşunu tarif için kullanılan "sıkı duruş" kelimesinin yerini "temkinli duruş" kelimesine bırakması olduğunu söyleyen Bürümcekçi, bunun zaten para politikasında göreli bir gevşemeye gidildiğinden aynı zamanda bir gereklilik olduğunu ifade etti.

Metinde TCMB'nin gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alarak faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasının uygun gördüğünün belirtildiğini dile getiren Bürümcekçi, şunları aktardı:

"TCMB, enflasyondaki düşüşün 'kalıcı' olması için 'temkinli bir yaklaşım' gerektiğini tekrar vurgulamıştır. Ancak, daha önce enflasyonun 2015 yılı ortalarında hedefle uyumlu seviyelere geleceği öngörüsüne ilişkin önceki toplantıda kullanılan cümlenin bu kez tekrarlanmaması dikkati çekmiştir. Buna karşılık, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceği cümlesi kullanılarak, manşet enflasyonun seyrindeki artan belirsizliğin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin giderilmeye çalışıldığı izlendi. Kurul, ayrıca önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağı cümlesini de tekrarlamıştır. Buradaki ölçüt herhalde daha önce TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bahsettiği çekirdek enflasyon trendinin yüzde 5 ve altına doğru gerilemesi olacaktır."

"Önümüzdeki aylarda politika faizinin ilk aşamada yüzde 7 oranına doğru indirilmesini bekliyoruz"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz ise Türkiye ekonomisinin döngüsel yavaşlama içerisinde seyrettiğini düşündüklerini belirtti. Tüketici güvenindeki düşüşün iç talebi baskılarken, artan işsizlik ve kapasite kullanımındaki gerilemenin para politikasının genişlemeci yönde kullanılması gerektiğini akıllara getirdiğini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Düşen enflasyon merkez bankasının faiz indirimlerine yurt dışındaki olumlu risk iştahıyla birlikte izin vermekte. Özellikle ekonomideki kaynakların adil dağılımı için Merkez Bankası faizi ve para piyasası faizi arasındaki makasın daralması gerektiği görüşündeyiz. Merkez Bankası'nın da bugünkü kararıyla para politikasına benzer şekilde yaklaştığını söyleyebiliriz. Şubat ayında enflasyonun istatistiksel nedenlerle yükselebilecek olması Merkez Bankası'nın bu ay temkinli bir adım atmasına neden olmuş olabilir. Mart ayında enflasyonun yüzde 6'lara düşmesini mümkün buluyoruz.

Önümüzdeki aylarda politika faizinin ilk aşamada yüzde 7 oranına doğru indirilmesini faiz koridorunun da kur riski oluşturmayacak şekilde daraltılmaya devam etmesini bekliyoruz. Bugünkü kararın kur tarafında fiyatlandığını söyleyebiliriz. Bono ve tahvil piyasalarında faizlerin yüzde 7 oranına doğru gerilemesini, hisse senetlerinin de ekonomik büyüme konusunda soru işaretlerinin azalmaya başlamasıyla ilk aşamada tarihi zirvesi 93 bine yönelebileceğini öngörmekteyiz."

"Gecelik borç verme faizinde yapılan 50 baz puanlık indirim TL için negatif değerlendirilme riskini barındırıyor"

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy ise Merkez Bankası'nın politika faizini piyasa beklentisine paralel olarak 25 baz puan indirerek yüzde 7,50'ye çektiğini söyledi.

Diğer yandan, gecelik borç verme faizinde 25 baz puanlık beklentinin üzerinde 50 baz puan indirim yapıldığını ve faiz koridorunun üst bandı yüzde 10,75'e düşürüldüğünü kaydeden Aksoy, "Gecelik borçlanma faizi ise 25 baz puan düşürülerek yüzde 7,25'e indirildi. TL likiditesinin kısıldığı ve Merkez Bankası'nın TL'yi korumak için gecelik borç verme faizini kullandığı bir ortamda, gecelik borç verme faizinde yapılan 50 baz puanlık indirim gelişmekte olan ülke para birimlerinde satış görülmesi durumunda TL için negatif olarak değerlendirilme riskini barındırıyor" değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Merkez Bankası'nın Faiz İndirimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.

  • Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor
    10:57 Çukurova'da Üretilen Turp, Ispanak ve Pırasa Malatya İçin Hasat Ediliyor

    Çukurova'nın bereketli topraklarında yetişen turp, ıspanak ve pırasa, deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürerek ürünleri toplarken, erkekler ise nakliye işlemleriyle uğraşıyor. Ürünler tazyikli sularda yıkanarak Malatya'ya sevk ediliyor.

  • Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı
    10:51 Bilecik'in İhracatı Azaldı, İthalatı Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2024 Şubat ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre, Bilecik'in ihracatı yüzde 17,5 azalarak 10 milyon 826 bin dolar, ithalatı ise yüzde 34,9 artarak 10 milyon 122 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ise Şubat ayında ihracat yüzde 13,6 artarken, ithalat yüzde 9,2 azaldı.


Advertisement