Meltem Cumbul: "Setler Gizli Tehlikelerle Dolu Çalışma Alanlarıdır" - Son Dakika
Magazin

Meltem Cumbul: "Setler Gizli Tehlikelerle Dolu Çalışma Alanlarıdır"

Meltem Cumbul: "Setler Gizli Tehlikelerle Dolu Çalışma Alanlarıdır"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen uluslararası katılımlı 8. Ulusal İşçi ve İş Güvenliği Kongresi’nnde konuşan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul, setlerin gizli tehlikelerle dolu çalışma alanları olduğunu, Türkiyede ilk kez “Setlerde İşçi sağlığı ve Güvenliği Rehberi” hazırlandığını söyledi.

19.04.2015 14:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen uluslararası katılımlı 8. Ulusal İşçi ve İş Güvenliği Kongresi'nnde konuşan Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul, setlerin gizli tehlikelerle dolu çalışma alanları olduğunu, Türkiyede ilk kez "Setlerde İşçi sağlığı ve Güvenliği Rehberi" hazırlandığını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Anfisinde 3 gün süren Ulusal İşçi ve İş Güvenliği Kongresi'nde Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul Yönetim Kurulu Üyesi Sercan Gidişoğlu ile birlikte "Oyuncuların Mesleki Sağlık-Güvenlik Riskleri ve Tehlike Sınıfı Yükseltme Süreci" konusundaa konferans verdi. Oturum Başkanlığını kongre düzenleme kurulu üyesi Ahmet Turan Dörtdemir'in yaptığı konferansta konuşan Oyuncuları Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Cumbul, set çalışanlarının iş güvenliği ile ilgili çalışmaya 1 Mayıs 2012 tarihinde sette yitirdikleri Selin Erdem'in acısıyla başladıklarını söyledi. Meltem Cumbul ve Sercan Gidişoğlu, konferansta setlerde yaşanan çeşitli iş kazaları ile ilgili video eşliğinde sunum yaptı. Cumbul, bu çalışmanın ilk kez Adana'daki İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kongresinde gösterildiğini vurguladı.

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul, Doç.Dr. Emre Gürcanlı, İSG Uzmanı Dr. Ali Rıza Tiryaki, Artı Danışmanlık Uzmanları, Sine Sen, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Kamera Asistanları Derneği katkılarıyla Türkiye'de ilk kez "Setlerde İşçi Sağlığı ve güvenliği Rehberi" hazırladıklarını söyledi. Cumbul, "Bu bilgileri oluşturmak için set çalışanlarıyla günlerce toplantı yaparak özgün bir iş güvenliği rehberi hazırladık. Uzman ve meslektaşlarımızın iç huzuruyla güvenebilecekleri ve testi kırılmadan yapılması gerekenleri eksiksiz bulacakları bir kaynak oluşturduk" dedi.

"Setlerde İşçi sağlığı ve Güvenliği Rehberi" nin hazırlanma süreecini anlatan Oyuncular Sendikası Başkanı Meltem Cumbul, "Bu rehber setrlerde çalışanların sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalığını artırmak için Oyuncular Sendikası ve Sine Sen tarafından hazırlandı. Rehberi okuduğunuzda ilk bakışta size bilmediğiniz bir şey yokmuş gibi gelebilir. Oysa setler gizli tehlikelerle dolu çalışma alanlarıdır. En basit güvenlik önlemleri bile zorlu çevresel etkenler, iş yetiştirme stresi ve yorgunluk gibi yabancısı olmadığımız çalışma hallerinde gözden kaçabilir.

Setlerde çalışanların karşılaştığı riskli durumların tümüne değinmek mümkün değil. Rehberimizde her ekibin sete ulaşmaktan başlayarak karşısına çıkabileceği önemli tehlikeleri ele aldık. Ayrıca bu tehlikelerden kaynaklanan kaza risklerini azaltmak için alınması gereken önlemleri ve dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ekledik. Sürekli yenilenen teknoloji setlerde alınması gereken önlemleri değiştiriyor. "

Sanatçıların çalışma koşullarının "Az tehlikeli" sınıftan "Tehlikeli sınıfa" alınması için yaptıkları uğraştan başarıyla çıktıklarının altını çizen Meltem Cumbul, sendikanın haklı mücadelesinin sürecini paylaşırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerini sinema ve dizi setlerine gelmeye, yaşadıkları sıkıntıları yerinde görmeye davet etti .

144 sayfadan oluşan "Setlerde İşçi sağlığı ve Güvenliği Rehberi" nde oyuncular, yönetmen ve reji, ışık, ösel efek, set, post prodüksiyon ekibi, görüntü yönetmeni/kamera asistanı/Dolly Operastörü ile ilgili uyarılar yer alıyor. Rehberde prodüksiyon için faydalı sorular ve iş kazası halinde dikkat edilmesi gereken hususlara da yer veriliyor. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Magazin Meltem Cumbul: 'Setler Gizli Tehlikelerle Dolu Çalışma Alanlarıdır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement