Mehmetçiğin Kurtardığı Suriyeliler - Son Dakika
Yerel

Mehmetçiğin Kurtardığı Suriyeliler

Türkiye-Irak sınırında donmak üzereyken Mehmetçik tarafından kurtarılarak hastaneye yetiştirilen Suriyeliler, Şırnak'ta kampa yerleştirildi.

02.03.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- Irak sınırında donmak üzereyken Mehmetçik tarafından kurtarılarak hastaneye yetiştirilen Suriyeliler, Şırnak'ta kampa yerleştirildi.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak, Irak üzerinden Türkiye'ye gelmeye çalışan 10'u çocuk 2'si kadın 17 Suriyeli, 3 gün süren zorlu yolculuğun ardından Irak-Türkiye sınırında Mehmetçik tarafından kurtarıldı.

Umuda yolculuk sırasında karlı dağlarda donma tehlikesi geçiren Suriyeliler, Türkiye-Irak sınırı yakınlarındaki Uludere ilçesi Yekmal köyü bölgesinde, Jandarma 156 hattını arayarak yardım istedi.

Şırnak Valiliğinin durumu 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığına bildirmesi üzerine buradan havalanan iki helikopter, bölgede mahsur kalan ve fark edilmek için ateş yakıp bez sallayan-Suriyelileri alarak, hastaneye yetiştirdi.

Şırnak Devlet hastanesindeki tedavilerinin ardından taburcu edilen Suriyeliler, Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesindeki işlemlerinin ardından, geçici olarak Ezidilerin kaldığı kampa yerleştirildi.

"Günlerce yürüdük"

Yaşadıkları zorlu kaçış serüveninin ardından çadırda yaşam mücadelesi veren iki aile, AA muhabirine, Suriye'nin Afrin bölgesindeki savaşın şiddetini arttırması ve evlerinin yıkılması nedeniyle kaçmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Ali Nazmi Şek (55), Türkiye'ye gelmek için 3 gün boyunca aralıksız yürüdüklerini ve yolculuk sırasında aç kaldıklarını belirtti.

Türkiye'ye gelebildikleri için Allah'a şükrettiğini söyleyen Şek, "Karlar içinde çoluk çocuk dağlarda kaldık. Telefonlar çalışıyordu ve jandarmadan yardım istedik. Helikopterler imdadımıza yetişti. Helikopterler gelmeseydi ölecektik. Allah kendilerinden razı olsun. Bazı çocuklarımız Suriye'de kaldı. Kamışlıdan Irak'a geçtik. Açlıktan ve savaştan kaçtık" dedi.

Son günde 6-7 saat yürüdüklerini anlatan Şek, donma tehlikesi geçirdikleri için ateş yaktıklarını ve bu helikopterin kendilerini bulduğunu ve kurtardığını ifade etti.

"Askerlere minnettarız"

İde Nazmi Şek de dağlarda mahsur kaldıklarını ve kendilerini kurtaran askerlere teşekkür ettiklerini söyledi.

Askerlerin kendilerine yemek verdiğini anlatan Yusuf Elo ise, şunları kaydetti:

"Savaştan kaçtık, evlerimiz hep yıkıldı. Sonra kaçmaya karar verdik. Yolculuk sırasında çocuklarımız hep hasta oldu. Yanımızda bir şey getirmediğimiz için çocuklarımız hep aç kaldılar. Karlar içerisinde kaldık. Irak'a geldik üç gün boyunca karlar içerisinde kaldık. Arkadaşım jandarmayı telefonla aradı. 17 kişiyiz, öleceğiz dedi. Ateş yakıp bezleri salladık. Helikopterler bizi gördü ve kurtardı. Allah askerlerden razı olsun. Bu yaptıklarını hiç unutmayacağız, karnımızı doyurdular. Onlara minnettarız. Başımızın üstünde tutacağız. Türkler ve Kürtlerden Allah razı olsun."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mehmetçiğin Kurtardığı Suriyeliler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement