Mehmet Ali Talat: Hükümetle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişki Nasıl Olacak? Sorun Burada - Son Dakika
Güncel

Mehmet Ali Talat: Hükümetle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişki Nasıl Olacak? Sorun Burada

Mehmet Ali Talat: Hükümetle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişki Nasıl Olacak? Sorun Burada

Kktc'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı, anayasanın bütün yetkileri verdiği bir hükümet. Bunların ilişkileri nasıl düzenlenecek?

20.04.2014 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kktc'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı, anayasanın bütün yetkileri verdiği bir hükümet. Bunların ilişkileri nasıl düzenlenecek? Sorun esas olarak burada. Dolayısıyla bu sıkıntıları biz hep yaşadık, hala yaşıyoruz" dedi.

Mehmet Ali Talat, eşi Oya ile birlikte geldiği Çorum'da, Türkiye Gençlik Cemiyeti Çorum İl Temsilciliği ile Hitit Üniversitesi öğrencileri tarafından organize edilen 'Kıbrıs Sorunu' konulu konferansa katıldı. Gazetecilerin, ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ilişken sorularını yanıtlarken, gelişmeleri dışarıdan izlediklerini söyleyen Mehmet Ali Talat, "Bu konuda ben bir şey söyleyemem. Bu konuda halk karar verecektir. Cumhurbaşkanını halk seçiyor. Siyasi partilerde bazen bağımsız adaylarda adaylıklarını koyuyorlar ve yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı belirleniyor. Esas sorun halkın seçtiği cumhurbaşkanı ile anayasanın bütün yetkiyi verdiği hükümet arasında ilişkilerin nasıl düzenleneceğidir" dedi.

Kıbrıs sorununun Hititler kadar eski olmasa da 'eski bir mesele' olduğunu söyleyen Mehmet Ali Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"50 yıllık bir sorun. Bu cumhurbaşkanının omuzlarında. Kıbrıs sorunu cumhurbaşkanını iç siyasetten biraz uzaklaştırıyor. Ama olmadığını varsaysak halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı, anayasanın bütün yetkileri verdiği bir hükümet. Bunların ilişkileri nasıl düzenlenecek? Sorun esas olarak burada. Ben öyle düşünüyorum. Bu aynı görüşte olan cumhurbaşkanı ve hükümetle daha az tezahür eder bu sorun ama farklı görüşlerde hükümet ve cumhurbaşkanı olduğunda o zaman işler biraz daha karışık hale gelebilir. Herhalde daha ileriye yönelik dönemlerde anayasal olarak düzenlemeler yapılacak ve netleşecek diye düşünüyorum. Benim bakışım bu. Ama içte tabii ki bir irade ortaya konacak ve herkesin saygı göstereceği bir irade olacak."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına adaylığı konusundaki görüşü sorulunca da Talat, "Herkes aday olabilir. Cumhurbaşkanlığı adaylığı herkese açık" dedi.

Daha sonra ören yerlerini gezen Talat ve eşi "dilek taşı" olarak bilinen yeşil taşa dokunarak dilek tuttu. Eşi Oya Talat, dünyada barış dolu günler dilerken, Mehmet Ali Talat ise gülerek "Şimdi ne dilediğimi sormayın' diye konuştu.

(FOTOGRAFLI) - Çorum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mehmet Ali Talat: Hükümetle Cumhurbaşkanı Arasındaki İlişki Nasıl Olacak? Sorun Burada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement