Meclis Başkanlığı Seçiminde İlk İki Tur Bugün - Son Dakika
Güncel

Meclis Başkanlığı Seçiminde İlk İki Tur Bugün

Bugün saat 15.00'te toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapılacak.

30.06.2015 07:26  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis'te bugün büyük gün. Koalisyonun ilk adımı olarak görülen Meclis Başkanlığı seçimi ilk iki turu bugün 15.00'te başlayacak. Bu turlarda adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor.

İLK 2 TURDA SONUÇ BEKLENMİYOR

AK Partili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak.

3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR

İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.

TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP'li aday kalacağından ve MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.

CHP: YILMAZ İSTİFA ETMELİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise AK Parti'nin adayı Yılmaz'ın bugünkü turlardan önce bakanlıktan istifasının gerektiğini savundu. Gök, bu iddiasını, anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'nde yazılı olmasa da, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre 'siyasi etik ve demokratik teamüllere' dayandırdı.

MUHALEFET SON 2 TURDA 'İTTİFAK'I KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün HDP'nin TBMM Başkan adayı Mersin Milletvekilli Mir Dengir Fırat ile MHP'nin TBMM Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ağırladı. Kılıçdaroğlu'nun Fırat ve İhsanoğlu'yla yaptığı görüşmelerde "Son iki turda muhalefet partilerinin olası ittifakı" değerlendirmeleri öne çıktı.

Edinilen bilgilere göre Fırat ve İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu ile CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı da işaret ederek, "Son iki tura kalana olası destek" seçeneği ele alındı. Tarafların, " Türkiye'nin yeni bir başlagınca ihtiyacı olduğu; demokratik kurum ve kuruluşlarının restorasyonu için meclis başkanının AK Parti dışındaki bir partiden olması gerektiği" konusunda uzlaştığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu'nun da CHP, MHP ve HDP'nin adaylarından son iki tura önde girecek ismine diğer partilerin destek vermesinin önemine ve bu desteğin mümkün olabileceğine vurgu yaptığı öğrenildi. Ekmeleddin İhsanoğlu da Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Dört kişiden kim olursa olsun hepsi bu Meclis'i çok büyük dirayetle, kabiliyetle, tecrübeyle yönetecek insanlardır." dedi.

ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK

Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.

BAYKAL YÖNETECEK, OY KULLANMAYACAK

CHP'li Deniz Baykal, TBMM Geçici Başkanı olarak görev almasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Durumu hukukçulara incelettiğini anlatan Baykal, oturuma başkanlık yapacağını söyledi. Baykal, oy kullanma hakkı olmasına rağmen ise oy kullanmayacağını ifade etti.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden CHP eski Genel Başkanı Baykal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. En yaşlı milletvekili sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı görevini yürüten Baykal, geçici başkan olarak TBMM başkanlık seçimine aday olmasının çok sık görülen bir tablo olmadığına dikkat çekti. Konuyu hukuki olarak incelettirdiğini anlatan Baykal, aldığı kararları açıkladı.

"BANA VERİLEN GÖREVİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM"

Baykal, konunun, 'aday olan geçici başkanın oturumu yönetmesi' ve 'aday olan geçici başkanın seçimde oy kullanması' olmak üzere iki boyutu olduğuna dikkat çekti. Deniz Baykal, "Bana verilen görevi yapmaya devam edeceğim. Oturumu ben yöneteceğim." diye konuştu.

"BİR OYLA KAYBEDERSEK..."

Baykal, geçici başkanın oy kullanması konusuna da açıklık getirdi:

"Geçici olarak görevlendirilen başkanın oy kullanmayacağına ilişkin herhangi bir ifade yoktur. Oy kullanması halinde bunu engelleyecek herhangi bir dayanak noktası yok. Geçici başkan görevini vekiline devreder aşağı iner oyunu kullanır. Bunun uygulaması da vardır." Buna rağmen kendisinin oy kullanmayacağını açıklayan Baykal, "Hukuki bir engel bulunmadığı halde, zihinlerde bir tereddüt kalmaması, bir etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için, bir siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için oturumda oy kullanmayacağım. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Hiçbir tereddüdün ortaya çıkmadığı, güven veren bir biçimde noktalamak zorundayız." diye konuştu.

Bir oy farkla seçimi kaybetme ihtimali hatırlatıldığında ise, "Meclisi yönetiyor olmamın onurunu bir oy karşılığında feda etmeye niyetim yok. Bir oyla kaybedersek de önemli değil." dedi.

FİRE BEKLENTİSİ

Meclis Başkanlığı yarışına parti içindeki tepkilere rağmen eski genel başkan Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'la giren CHP'de, tepkiler nedeniyle fire beklentisi hakim. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına fire vermesi muhtemel isimleri ikna etmeleri talimatını verdi. Milletvekilleri telefonla aranarak oylamaya tam kadro katılımları talep edildi. Kılıçdaroğlu bugün de oylama öncesi Meclis'te partisinin grup toplantısını gerçekleştirerek milletvekillerine partinin kararına uymalarını isteyecek.

"YILMAZ İSTİFA ETMELİ"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na aday gösterdiği İsmet Yılmaz'ın siyasi etik gereği Milli Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmesi gerektiğini savundu. Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı seçimini değerlendirdi. Gök, yasama ve yürütmenin birbirinden bağımsız olması ve buna göre etik değerler oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Meclis Başkanlığı Seçiminde İlk İki Tur Bugün

Son Dakika Güncel Meclis Başkanlığı Seçiminde İlk İki Tur Bugün - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • garip: siz açın taşoron öldü...gelemeyecek.eglenin sevinin 1 1 Yanıtla
  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement