Mavi Kanın 450 Milyon Yıllık Mucizesi - Son Dakika
Komik - İlginç

Mavi Kanın 450 Milyon Yıllık Mucizesi

At Nalı Yengeci, mavi kanıyla üretilen testler mikropların varlığını anında haber veriyor.

17.09.2014 16:51  Güncelleme: 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

At Nalı Yengeci, taşıdığı mavi kanıyla tıbbi yöntemlerin geliştirilmesinde büyük rol oynuyor. Mavi kanın mikropları tespit etme özelliği sayesinde, bilimadamları pek çok ilacın ve tıp cihazının güvenilirliğini ölçebiliyor. Ayrıca bu 450 milyon yıldır yaşadığı tespit edilen bu canlının kabuğundaki bazı maddeler, bir çok ilacın ve ameliyat dikiş ipliklerinin yapımında da kullanılıyor.

LİTRESİ 15 BİN DOLAR

İlaç yapılan ortamın ve tıbbi aletlerin steril (mikropsuz) olduğundan emin olunması gerektiği gibi toksik (zehirli) olmadığından da emin olunması gerekir. İşte tam bu noktada at nalı yengeci devreye giriyor. Tıbbi malzemeler sterilliğini tespit eden test, mavi kan özütü ile yapılıyor. İnsan hayatı için çok önemli, litresi 15 bin dolar olan bu mavi kanı dünyada sadece 4 laboratuvar üretiyor.

Bu ilginç canlının faydaları bununla da bitmiyor. Kanındaki öz sayesinde kanserli hücreler de teşhis ediliyor.

YEMEK YEMEDEN 1 SENE YAŞAYABİLİYOR

İlk fosil kayıtları 450 milyon yıl öncesine dayanan At Nalı Yengeci, günümüzde aynı şekli ile varlığını sürdüren en eski canlı. En genç At Nalı Yengeci fosilinin bile dinozorlardan en az 100 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilmiş. At Nalı Yengeci (Limulus polyphemus) bir deniz kabuklusu olmasına rağmen, aslında bir örümcek türü. Meksika Körfezi ve Kuzey Amerika başta olmak üzere, Kuzey Atlantik kıyıları boyunca görülüyor. Kumsalda rahat yürümesini sağlayan ve bir dümen gibi hareket eden kuyruğu, son derece kompleks birleşik yapıdaki iki gözü ve tüm diğer özel yapıları ile At Nalı Yengeci, aşırı sıcaklığı ve tuzluluk oranını tolere edebiliyor. Bu özel canlılar yemek yemeden bir sene yaşayabiliyor. Ortalama yaşam süreleri 20 - 40 yıl arası. Milyonlarca yıldır varlığını sürdüren bu mucizevi mavi kanlı at nalı yengeçleri, günümüzde ise bilinçsiz avlanma nedeni ile nesli tükenmekte olan canlılar arasında yer alıyor.

Mavi Kanın 450 Milyon Yıllık Mucizesi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Komik - İlginç Mavi Kanın 450 Milyon Yıllık Mucizesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement