Mava Dağı'ndan Duman Yerine, Kırmızı Laleler Yükseliyor - Son Dakika
Yerel

Mava Dağı'ndan Duman Yerine, Kırmızı Laleler Yükseliyor

Mava Dağı\'ndan Duman Yerine, Kırmızı Laleler Yükseliyor

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Poyrazköy'de 1990'lı yıllarda adı çatışmalarla gündeme gelen Mava Dağı'nda çözüm süreciyle sağlanan huzur ortamında barut kokusunun yerini ana vatanı Hindikuş ve Tanrı Dağları olan kırmızı laleler aldı Kayalıklarında kurşun izleri ve her yerde mevzi ya da sığınağa rastlanılan.

16.04.2014 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILMAZ EKİNCİ/ İBRAHİM TORLAK - Gercüş ilçesine bağlı Poyrazköy'de 1990'lı yıllarda adı çatışmalarla gündeme gelen Mava Dağı'nda çözüm süreciyle sağlanan huzur ortamında barut kokusunun yerini ana vatanı Hindikuş ve Tanrı Dağları olan kırmızı laleler aldı.

Kayalıklarında kurşun izleri bulunan, her 150 metrede bir mevzi ya da sığınağa rastlanılan dağı artık laleler süslüyor.

Türkiye'de daha çok Nevşehir bölgesinde görülen kırmızı lalelere Mava Dağı'nda rastlayan yöre halkı, barut kokusunun yerine lale kokusunu solumaktan büyük memnuniyet duyuyor.

Roket başlığı ve mermilerinin isabet etmesi sonucu yanan ağaçların yer aldığı sarp kayalıklardan oluşan dağda domuz ve yılan gibi pekçok hayvana rastlamak mümkün.

"Artık huzur, barış ve kardeşlik var"

Poyrazköy sakini Osman Şimşek, AA muhabirine, köyün 1980'li yıllarda 130 hane iken 1990'lı yıllardan sonra terör olayları nedeniyle vatandaşların Batman başta olmak üzere Isparta, Manisa ve İstanbul'a göç ettiğini söyledi.

Çıkarılan "Köye Dönüş Yasası" ile köye 8 ailenin dönüş yaptığını ifade eden Şimşek, "Yıllardır bu dağlarda silah sesleri eksik olmadı. Huzur ortamı ile iki yıldır kırmızı laleler Mava Dağı'nı süslüyor" dedi.

"Bu dağlarda artık sorun yok. Artık huzur, barış ve kardeşlik var" diyen Şimşek, herkesin bu laleleri görmesini istediklerini belirtti.

Şimşek, "Artık çok rahatız. Yetkililerden bölgeyi koruma altına alıp, doğa turizmine kazandırmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

"Mühimmat ile kırmızı laleler bir arada"

Köy sakinlerinden Abdulhadi Turan da geçmişteki çatışmaları hatırlamak dahi istemediklerini anlatarak, o dönem boşaltılan köylerin yeniden dolmaya başladığını dile getirdi.

"Mühimmatın yerini laleler aldı" ifadelerini kullanan Turan, bölgede her türlü mühimmata rastlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

Turan, "Ancak Batman'ın hiçbir yerinde hatta bölgede dahi olmayan kırmızı laleler bu dağda yetişiyor. Yetkililerin gelip görmesini, buralara sahip çıkmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Mava Dağı'nda barış ve huzur hakim"

Yaşanan olaylar nedeniyle 7 yaşında göç ettikleri Batman'dan ailesiyle Poyrazköy'e dönen 18 yaşındaki Fırat Şimşek ise geçmişte çatışma ve duman seslerinin yükseldiği dağlardan artık kuş seslerinin ve lale kokusunun geldiğini anlattı.

Şimşek, şöyle dedi:

"Allah'a şükür dağlarda laleler açmış. Mava Dağı'nda barış ve huzur hakim. Son 2 yıldır olumsuz hiçbir şey yaşanmıyor. Köy halkı olarak bundan büyük mutluluk ve huzur duyuyoruz." - Batman

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mava Dağı'ndan Duman Yerine, Kırmızı Laleler Yükseliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement