Matematik Fobi Olmaktan Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Matematik Fobi Olmaktan Çıkıyor

Matematik Fobi Olmaktan Çıkıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, açtığı Matematik Yaşam ve Akıl Oyunları Atölyesi ile matematik dersini çocuklara sevdirip fobi olmaktan çıkardı.

19.05.2015 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Çocuk ve Kreş Hizmetleri Şube Müdürlüğü, çocukların iç dünyasında korkuya dönüşen ve olumsuzluk öğesi taşıyan matematik algısını olumlu yöne çevirmek için Matematik Yaşam ve Akıl Oyunları Atölyesi açtı.

Hafta içi iki saat akıl oyunları, iki saat de matematik dersi verilen atölyede 4 eğitmen görev yapıyor, 700 öğrenci yararlanıyor. Atölye, çocukların zihinlerini geliştirmeyi, birçok soyut kavramı barındıran matematiği görselleştirerek çocuklar için anlaşılabilir olmasını sağlıyor. Atölyenin akıl oyunları ve matematik eğitimlerinden ilkokul ve ortaokula giden öğrenciler, akıl oyunlarından ise oyun odalarında kaydı bulunan 3-5 yaş grubu çocuklar faydalanıyor.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda Matematik Yaşam ve Akıl Oyunları Atölyesi'nden faydalanan 700 öğrenciden Beyza Nur Karataş, atölyenin özellikle matematik konusunda oldukça faydalı geçtiğini söyledi. Atölye sayesinde ilk kez sudoku oyununu tanıdığını ifade eden Karataş, "Buradaki sudoku, okulda zekâ oyunları dersinin sınavında çıktı. Ve bu sayede sınavdan 96 aldım." dedi. Atölye eğitmeninin tüm çocuklarla yakından ilgilendiğini belirten Karataş, zekâ oyunlarını çok sevdiğini ve bu tür oyunların çoğaltılmasını istedi.

Sümerpark'taki ders müfredatını ve işleyişi görünce başta şaşkınlık yaşadığını, sonrasında duruma adapte olmaya başladığını söyleyen Berivan Kocakaya ise, "Okulda ders işleyen hocalardan hiçbir şey anlamıyorum. Ben ilk kez böyle güzel ders işleyen hocaları Sümerpark'ta gördüm. Bundan dolayı iyi ki bu parktayım ve iyi ki buraya geldim." dedi. Daha önce matematik dersini hiç sevmediğini ve nefret ettiğini ifade eden Kocakaya, atölye sayesinde matematiğe yavaş yavaş ısındığını söyledi. Atölye sayesinde birçok matematik kavramının görselleştiğini, böylelikle dersi daha iyi işleyebildiklerini vurgulayan Kocakaya, akıl oyunlarını çok sevdiğini ve şimdi bağlama kursuna başladığını sözlerine ekledi.

Öğrenciler Çok Memnun

Daha önce fen ve matematik dersini hiç sevmediğini söyleyen Merve Aslan da, Matematik Yaşam ve Akıl Oyunları Atölyesi eğitmeni sayesinde şimdi en sevdiği derslerin matematik ve fen bilimleri olduğunu söyledi. Okulda anlamadığı konuları eğitmenin anlatımıyla daha iyi şekilde kavrayıp ve anladığını ifade eden Aslan, ayrıca çocukların korkulu rüyası olan bu derslerin Sümerpark'ta oyun havasında anlatıldığını belirtti. Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normal örgün eğitim gördüğüm okulda birçok kişi var. Her sınıfın mevcudu yaklaşık 40 kişiden oluşuyor. Hoca ders anlattığında herkes bağırıp çağırıyor, orada ben dersi anlasam da hemen unutuyorum. Sümerpark'a geldiğimde bir şeyler öğreniyorum diye seviniyorum. Derse girdiğimde rahatlıkla anlıyorum"

Matematik Yaşam ve Akıl Oyunları Atölyesi'nin hayal gücünü genişlettiğini ifade eden Pelşin Kaya, "Matematik atölyelerine gelen çocukların birçoğunda matematik dersiyle ilgili olan çocukların hem dersleri hem oyun becerileri gelişiyor. Mesela matematik atölyelerinde farklı oyunlar var. Zeka oyunları, küçük çocuklar için oyunlar var. Bu oyunlar bizim hayal gücümüzü geliştiriyor. Hocalarımızdan bir tanesi olan Fatma Hoca bize en güzel şekilde ders anlatıyor. Bazen neşeyle bazen de biraz kızgın bir şekilde ders anlatıyor. Nadiren de bize ders yerine oyun oynatıyor. Akıl oyunları atölyemiz de birçok oyun var. Bu oyunlar bizim hayal gücümüzü geliştirir. Geçen gün Fatma hocamızla birlikte atölye de zeka küpünü yaptık. Bu zeka küpü oyunundan büyük bir zevk aldım"

Matematiği daha önce çok sevmediğini ve atölye sayesinde şimdi bu derse farklı bir açıdan bakma şansı yakaladığını söyleyen Ayşegül Gülen, matematiğin yaşamın her alanında karşılarına çıktığını vurguladı. "Birçoğumuzun anne ve babası okuma yazma bilmiyor. Anne babalarımız örneğin pazara gidip domates aldığında bile hesap yapıyor. Mesela 2 kilo domates alacaksa kilosunu ve ne kadar tuttuğunu hesaplamak bile bir matematiksel işlem yapıyor demektir." Gülen, eğitmen ve atölye sayesinde şimdi bu dersi daha çok sevdiğini ve matematiğin sanıldığı kadar da zor bir ders olmadığını söyledi.

Akıl oyunlarıyla oyun oynamayı çok sevdiğini dile getiren Muhammed Uğur Sevinç, oyunlar içinden en fazla satranç ve kule oyununu sevdiğini belirtti. Matematiği daha öncede sevdiğini ifade eden Sevinç, ama atölye ve özellikle akıl oyunları sayesinde bu derste daha iyi duruma geldiğini kaydeden Sevinç, "Matematik oldukça geniş bir ders, içerisinde doğal sayılar, işlemler vb. birçok konu barındırıyor . Sümerpark'ta ki hocalarımız dersi çok iyi anlatıyor ve bize çok bilgi veriyorlar. Benim sevdiğim dersler şunlardır; matematik, fen bilimleri, İngilizce, bilişim teknolojileri, beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, akıl oyunları ve zekâ bu oyunlarıdır. En sevdiğim günler Cuma ve Pazartesidir."

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Matematik Fobi Olmaktan Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement