Masrafı ve Yan Etkisi Olmayan Mucize Besin; Anne Sütü - Son Dakika
Sağlık

Masrafı ve Yan Etkisi Olmayan Mucize Besin; Anne Sütü

Masrafı ve Yan Etkisi Olmayan Mucize Besin; Anne Sütü

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, hiçbir masrafı ve yan etkisi olmayan sütün mucizevî bir besin olduğunu söyledi.

03.10.2015 12:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan; 1-7 Ekim emzirme haftası münasebetiyle yaptığı açıklama ile emzirmenin önemini anlattı.

Tüm bebeklerin ve çocukların, sağlıklı olmak ve bu sağlığı devam ettirmek için yeterince beslenme hakkına sahip olduklarını hatırlatan Dr. Aslan, bebek ve çocuklarda bunun en güzel ve ideal yönteminin Anne Sütü ile beslenme olduğunu ifade etti.

Aslan, "Mükemmel özellikleri nedeni ile Anne Sütü, üstün besleme özelliğine sahip, bebeklik ve çocukluk döneminde sık karşılaştığımız enfeksiyonlardan ta ileri yaşlarda görülen kanser hastalıklarına varıncaya kadar tüm hastalıklara karşı koruyucu ehemmiyete haiz olan, beyin ve vücut gelişimini optimum düzeyde organize eden, bunları yaparken anne ile yavrusu arasındaki duygusal bağı en yüksek seviyeye çıkaran, anne için de sağlığına çok olumlu katkıları olan ve hiçbir masrafı ve yan etkisi de olmayan bir mucize besindir" dedi.

Anne sütünün doğru veriliş şekli önemli olduğunu belirten Aslan; "İstenilen sağlıklı beslemeye ulaşabilmek için, tüm bebeklerimizin (özel tıbbi durumlar hariç) doğar doğmaz, ilk yarım saat içinde emzirilmeye başlanması, su dâhil başka herhangi bir besin verilmeksizin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi, altıncı aydan sonra yine anne sütü ağırlıklı olmak üzere yavaş yavaş ek gıdalara geçilmesi ve emzirmenin iki yaşına kadar sürdürülmesi gerekmektedir" diye konuştu.

1991 yılından itibaren UNICEF teşvik ediyor

Anne sütü ile beslenmenin teşvik edilmesi, emzirmenin korunması ve desteklenmesine yönelik olarak, 1991 yılından itibaren UNICEF işbirliğinde 'Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları' programı yürütüldüğünü ifade eden Dr. Aslan şunları söyledi:

"Uluslararası standartlar kapsamında doğru anne sütü uygulamalarını rutin hizmet sunumuna yansıtan birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına 'Bebek Dostu' ünvanı verilmektedir. Bebek Dostu unvanı sadece sağlık kurumları ile kısıtlı olmayıp, anne sütü ile beslemeyi destekleyen kurumlara, işyerlerine, fabrikalara da bu unvan verilmektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde Anne Sütünün bebek beslenmesi ve sağlığındaki birincil ve vazgeçilmez özellikleri nedeni ile üzerinde önemle durulmaktadır. Anne Sütünün önemini vurgulamak, toplumu bilinçlendirmek üzere 1-7 Ekim Haftası 'Dünya Emzirme Haftası' olarak kutlanmaktadır.

Anne sütüne teşvik edelim
Anne sütü ile beslenme bebeklerin en doğal hakkıdır. Bebekleri bu eşsiz besinden mahrum etmeyelim. İlk altı ay sadece, altı aydan sonra da iki yaşına kadar anne sütü ağırlıklı olmak üzere ek besinlerle birlikte anne sütünün verilmesini teşvik edelim"

Emzirmenin anne yönünden yararları;

Emzirme, ekonomik, hazırlanması kolay, anne ve bebek için uygun bir işlemdir. • Anne-bebekte sevgi bağının kurulmasına yardımcı olur, güven duygusunun gelişmesine katkı sağlar ve annede strese karşı tahammül gelişmesini sağlar. • Anne Emzirme sayesinde eski kilosuna daha çabuk kavuşur. Araştırmalar emzirmenin meme ve yumurtalık kanserine karşı koruyucu bir etkisi olduğunu göstermiştir.

Anne sütü almanın bebek yönünden yararları;

Anne sütü sindirimi kolay, uygun ısıda, mikropların bulaşmasından uzak bir yapıdadır.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde; İshal, kabızlık, karın ağrısı, alt solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, ciddi ishaller, enfeksiyonlar, ani bebek ölümü görülme sıklığı mama ile beslenenlere göre daha düşüktür. • Anne sütü alan bebekler, şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, lenfoma ve ileri yıllarda oluşabilecek allerjiler açısından daha düşük risk taşırlar.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Sağlık Masrafı ve Yan Etkisi Olmayan Mucize Besin; Anne Sütü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı
    18:14 Isparta'da aynı noktada meydana gelen 2 trafik kazasında 10 kişi yaralandı

    Isparta'da meydana gelen iki ayrı trafik kazasında toplamda 10 kişi yaralandı. İlk kazada 3 kişi, ikinci kazada ise 7 kişi yaralanırken, yaralılar Isparta Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

  • Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi
    17:44 Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi

    Dünya Helal Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı'nda, akademisyenler, uzmanlar ve yetkililer sunumlar yaptı. Çalıştayda hayvanların beslenmesi ve kesim yöntemlerinin helal gıda bakımından tartışıldığı vurgulandı. Çalıştayın sonuçları kitapçık halinde yayınlanacak ve ilgili birimlere rapor olarak sunulacak.

  • Erzurum'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden sağlık çalışanları sessiz yürüyüş gerçekleştirdi
    17:23 Erzurum'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden sağlık çalışanları sessiz yürüyüş gerçekleştirdi

    Erzurum'da hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 'sessiz yürüyüş' gerçekleştirdi. Türk ve Filistin bayrakları eşliğinde taşıdıkları dövizler ve pankartlarla Yakutiye Medresesi'ne kadar yürüyen grup, Filistin halkı için dua etti. Protestonun 23. haftasında olduklarını belirten grup adına konuşan bir öğrenci, zulüm son bulana kadar her hafta sessiz yürüyüşe devam edeceklerini söyledi.

  • Ünlü Komedyen Hasan Can Kaya'nın Ameliyatı Başarılı Geçti
    17:11 Ünlü Komedyen Hasan Can Kaya'nın Ameliyatı Başarılı Geçti

    Hasan Can Kaya, hastane ekibi tarafından beş saat süren acil bir ameliyata alındı. Operasyon başarılı geçti ve sağlık durumu iyi. Ünlü komedyen, birkaç gün hastanede istirahat edecek ve ABD turnesini ileri bir tarihe erteleyeceği duyuruldu.

  • Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti
    14:20 Kars'ta Sobadan Sızan Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Kişi Hayatını Kaybetti

    Kars'ın Yusufpaşa Mahallesi'nde müstakil evinde yalnız yaşayan M.E, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybetti. Yakınları, M.E'den haber alamayınca adrese gitti ve hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri olay yerine gelerek M.E'nin hayatını kaybettiğini tespit etti. Cenaze otopsi için Kars Harakani Devlet Hastanesi morguna gönderildi.

  • Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi
    12:19 Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi

    Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Türk Devletleri 1. Kardiyoloji Kongresi düzenlendi. Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Kardiyoloji Bilimsel Araştırma Enstitüsü tarafından organize edilen kongreye, Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ve Türk devletlerinden bilim insanları katıldı. Kongrede kardiyoloji alanındaki son yenilikler paylaşılırken, Türk devletleri arasındaki işbirliği ve iletişimin önemi vurgulandı.

  • Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:52 Bilecik Belediyesi Sinek ve Karasinek Larva İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından vatandaşların rahat ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri amacıyla gerçekleştirilen sivri sinek ve karasinek larva ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

  • Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi
    10:42 Çankaya Belediyesi Sivrisinek ve Karasinek İlaçlama Çalışmalarına Hız Verdi

    Çankaya Belediyesi, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte ilçedeki ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Belediye ekipleri, ilçe genelinde sivrisinek ve karasineklerin üreme noktalarını ve çöpleri ilaçlayarak önlem alıyor.

  • Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı
    10:28 Samsun'da Ortaokul Öğrencilerine Elektronik Sigara Satışı Yapan Kişiye Adli İşlem Başlatıldı

    Samsun'un Çarşamba ilçesinde, ortaokul öğrencilerine elektronik sigara sattığı tespit edilen bir kişi hakkında adli işlem başlatıldı. Çarşamba İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, iş yerinde yapılan kontrollerde 1 elektronik sigara, 4 elektronik sigara likidi, 9 bin 140 doldurulmuş makaron ve 1836 gram kıyılmış tütün ele geçirildi. İş yeri sahibi hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement