'Maraş Katliamı'nı Anmak İçin Gidenler Saatler Sonra Kente Girdi - Son Dakika
Güncel

'Maraş Katliamı'nı Anmak İçin Gidenler Saatler Sonra Kente Girdi

\'Maraş Katliamı\'nı Anmak İçin Gidenler Saatler Sonra Kente Girdi

Kahramanmaraş'a, 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümünü anmak amacıyla değişik kentlerden gelen kalabalık, uzun görüşmelerin ardından kente girebildi.

21.12.2014 15:18  Güncelleme: 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş'a 'Maraş Olayları'nın 36'ncı yıldönümünü anmak amacıyla değişik kentlerden gelen kalabalık, Valiliğin yasak kararıyla güvenlik güçleri tarafından durdurularak kente girmelerine izin vermedi, kalabalık ise bekleyişini sürdürdü. Uzun görüşmeler sonrasında kente giren kalabalık Maraş olaylarında ölenler için anma töreni yaptı.

3 İLDEN TAKVİYE EKİP GELDİ

Ellerinde pankartlarla bir süre slogan atan 100 kişilik kalabalık, Adıyaman, Diyarbakır ve Gaziantep'ten de takviye gelen jandarma ve polisler tarafından Gaziantep karayolu Narlı kavşağında durdurularak dönmeleri istendi.

TOMA'LARIN ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Ancak uyarılara rağmen dönmeyen gruplar, karayolunda beklemeye başladı. Bazı kişilerin jandarma barikatı ve TOMA'ların önünde oturma eylemi yaptığı kalabalık, olay yerine Pazarcık Kaymakamı Mehmet Boztepe ve İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan ile bir süre görüştü.

BAYGINLIK GEÇİRENLER OLDU

Bu sırada sıcaktan baygınlık geçiren araların da güvenlik güçlerinin de bulunduğu bazı kişilere olay yerinde hazır bekletilen ambulansta müdahale edildi. Kalabalık olayların ardından bekleyişini sürdürdü.

"OKUMANIZ VARSA BUNU OKUYUN"

Kahramanmaraş'a gitmek için Kayseri'den yola çıkan Kayseri Hacı Bektaşi Veli Dernek Başkanı Feyzullah Keskin, yaşadıklarını Odatv'ye anlattı.

Göksu'nun girişinde yollarının jandarma tarafından kesildiğini anlatan Keskin, "2 kilometre sonra çıkışında ise polis durdurdu" dedi. Güvenlik önlemleri nedeniyle yolculuk yapamadıklarını ifade eden Keskin, korucuları barikat kurup yola devam etmelerine izin vermediği ilginç olayı ise şöyle anlattı:

"Tekin mevkiinde jandarma yeninden durdurdu. Bu kez yanlarında korucuların da olduğunu gördük. Korucuların neden görev aldığına anlam veremedik. Oradaki Yüzbaşı bana 'okumanız varsa bunu okuyun' diyerek alaycı bir tavırla bana valiliğin koyduğu yasak yazısını uzattı. Ben de iki üniversite bitirdiğimi belirterek okuyup burada şehre giremeyeceğizle ilgili bir şey yazmadığını, sadece yürüyüş yasağı olduğunu söyledim. Kimliklerimiz toplandı. Aracımıza el koydular ve korucular önümüzde el ele tutuşarak barikat oluşturdu. Biz de bunun hukuksuz olduğunu belirtip barikatı yardık ve yürümeye başladık."

CEMEVİ İNŞAATI ÖNÜNDE SAYGI DURUŞU

Maraş olaylarının 36. yıl dönümü dolayısıyla Eren Derneği önünde toplanan bir grup, cemevi inşaatının bulunduğu alana kadar yürüyüp saygı duruşunda bulundu, dua etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, yaptığı açıklamada, Maraş olayları 36. yıl dönümü etkinliklerinin yasaklandığını ve başka şehirlerden gelen Alevi vatandaşların kent merkezine alınmadığı savundu.

Şehir dışından gelen çok sayıda kişinin kent girişlerinde engellendiğini bildiren Gümüş, "Bu yasaklama kararı, mağdurların bir kez daha mağdur edilmesi, dahası bu katliamın sahiplenilmesidir" dedi.

SEBAHAT TUNCEL: AÇILIM GEÇMİŞLE YÜZLEŞMEKTİR

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de Maraş olaylarının bir kez daha lanetlediğini belirterek, artık Türkiye'nin katliamlarla anılmaması gerektiğini ifade etti.

Geçmişle yüzleşilerek yeni bir başlangıç yapılması gerektiğine işaret eden Tuncel, "Her sakladığımızda, her gizlediğimizde, her yasakladığımızda, yeni olaylara yeni sorunlara neden oluyor. Burada geçmişle yüzleşmek için olanak sağlamasını beklerdik. Biliyorsunuz AKP Hükümeti sürekli Alevi açılımından bahsediliyor. Açılım dediğiniz şey geçmişle yüzleşmek ve yeniden bir başlangıç yapmaktır. Ne yazık ki bunlar olmadı" ifadesini kullandı.

İZİN VERİLDİ, ÖLENLER NARLI'DA ANILDI

Sabah saatlerinden itibaren otoyol girişinde kente girişlerine izin verilmeyen kalabalık, akşam saatlerinde Gaziantep'ten gelen yolu trafiğe kapattı. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu yolda, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, telefonla Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'i arayıp görüştükten sonra kalabalığın Narlı Mahallesi'ndeki cemevinde toplanmasına izin verildi.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ve alevi derneklerinin başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık, araçlarla geldikleri cemevi önünde Maraş olaylarında ölenler için saygı duruşunda bulundu.

HELİKOPTER GÜN BOYU UÇTU

Buradaki anmada konuşan milletvekilleri ve dernek başkanları Maraş katliamını kınadıklarını söyledi. Daha sonra alevi dedesi tarafından gülbenk okundu ve kalabalık cemevinde yemek yedi.

Bu arada alınan güvenlik önlemleri kapsamında kentte 2 bin 200 polisin görev yaptığı, 10 noktada güvenlik önlemi alındığı ve bir polis helikopterinin gün boyunca kentin üzerinde devriye uçuşu yaptığı öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Maraş Katliamı'nı Anmak İçin Gidenler Saatler Sonra Kente Girdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (24)

  • karslı: maraşta ölenleri saygı ile anıyoruz . . ölen alevi değil kim olursa olsun diniyle ırkıyla dilinden ötürü cezalandırılmamalı. . . bu ülke hepimizin birbirinize dilinizi dininizi ırkınıız dayatmaktan vaz geçin. . 81 7 Yanıtla
  • h.beylerbeyi: KAHRAMANMARAŞ fransızları ingilizleri kovan şehir burası başka şehre benzemez akılı olun. oplisi, askeri, kamumalına zarar veren, vatandaşı taşlıyan, geziciler vatan hainleri bu şehre giremez. 44 43 Yanıtla
  • amaaannn bana ne maraştan.ölende öldüren de türk: amaaannn bana ne maraştan. ölende öldüren de türk. . . 5 63 Yanıtla
  • reis: Ulen olum otuz yıldır nerdeydiniz şimdi başka şehirlerde milleti toplayıp getiriyor milletin huzurunu bozmak görende dua etmek rahmet okumak için gelmisler baksana suratlara meymenet yok 20 37 Yanıtla
  • gerçek bebek katilleri: bebek katili kelimesini kullanan faşolar. . . bebek katili nasıl olunurmuş faşo ağabeylerinden ve faşo reislerinden öğrensinler. . nasıl gebe kadınlara bile tecavüz edildiğini. . . . bu vahşilereri teşvik eden devlet te bu gün de bu rezilliği protesto eden insanları engelliyor. . . . bi de bu faşist vahşilere madalya taksın devlet. . . . gerçi takmış da. . . . . 29 21 Yanıtla
  • kayi boyu: Ne kadar issiz gucsuz adam varmis memlekette ya....sonrada ekonomik problem var vs....36 yil gecmis pankart hazirlayip gelene kadar olenleron ruhuna fatiha oku 31 13 Yanıtla
  • yeterrr: Bu Alevilerin canı ne kadar tatlı şunun günü bunun günü kusura bakmayın sizlerde hiç masum değilsiniz ayrımcının kralısınız mesela ben alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahallede büyüdüm bir çok da arkadaşım var sizden bizdeni hep onlar kullanırdı 36 yıllık yarayı ne kaşırsınız işiniz gücünüz eylem daha dün Reyhanlı da ki katliam unutuldu hep büyüklüğü Sünnilerden beklemeyin yeterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 29 14 Yanıtla
  • neco: Isid zihniyeti o zamanda vardi. 17 18 Yanıtla
  • davar çobanı: bu maraş olaylarını tekrar kaşıyanlar kimler?. . . 22 10 Yanıtla
  • doz: Yorum yapanlar salya akıtmış ve bu salyaları da yorumu beğenenler ağzına almış. İsabet olmuş sıkıntı yok. İnsanlar diri diri yakılmış sizler faşistliğin peşindesiniz bre zındıklar. İnsan olun biraz diyeceğim ama insanlık da yok sizde ama. Neyse bir birinize gaz verin medya çocukları sizler kendi iradesi ile hareket edemeyen birilerinin dürtmesi ile yol alan birer zavallısınız. 9 8 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor
    16:00 Depremin Vurduğu Hatay'da Yeni Evler Teslim Ediliyor

    Hatay'da yaşanan deprem sonrası evi yıkılan Osman Kara, TOKİ tarafından inşa edilen yeni evinin anahtarını alarak mutluluğunu dile getirdi. Hatay'da TOKİ tarafından yapılan konutlar, depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor.

  • Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı
    15:59 Kütahya'daki Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi'nde 1294 el yazması eser dijital ortama aktarıldı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bulunan Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi, envanterindeki 1294 el yazması eseri dijital ortama aktararak hizmete sundu. Kütüphanede bulunan Arapça ve Farsça dillerindeki nadir eserler, Milli Kütüphane bünyesindeki Dijital Kütüphane aracılığıyla bilim dünyasının ve meraklıların erişimine açıldı. Kütüphane Müdürü Mehmet Meşe, bu dijitalleşme sayesinde araştırmacıların ve meraklıların bu önemli kaynaklara kolayca ulaşabileceğini belirtti.

  • Hamza Dağ, Basmane çukurunu çözeceklerini söyledi
    15:59 Hamza Dağ, Basmane çukurunu çözeceklerini söyledi

    Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Hamza Dağ, Basmane çukuru olarak tanımlanan bölgedeki sorunları çözeceklerini ifade etti. Dağ, Bergama'da TMSF başkanıyla yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini belirterek, önümüzdeki 5 senelik süreçte Basmane çukurunda önemli bir mesafe kat edeceklerini düşündüğünü söyledi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Yahyalı'da Mitinge Katıldı
    15:58 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Yahyalı'da Mitinge Katıldı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ile Yahyalı ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. Büyükkılıç'ın yanı sıra AK Parti ve MHP ilçe başkanları, milletvekilleri, kadın kolları, gençlik kolları, meclis üyeleri, muhtarlar ve ilçe sakinleri de mitinge katıldı. Büyükkılıç, konuşmasında eser ve hizmet siyaseti yaptıklarını vurgulayarak, Yahyalı'da yapılan hizmetlerin önemine değindi. Milletvekilleri ve ilçe başkanları da Yahyalı'nın Cumhur İttifakı'nın kalesi olduğunu belirtti.

  • Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü
    15:56 Gebze'de çıkan kavgada 16 yaşındaki genç öldürüldü

    Kocaeli'nin Gebze ilçesinde çıkan kavgada 16 yaşındaki Kademcan'ın öldürülmesiyle ilgili bir kişi tutuklandı, bir kişi serbest bırakıldı. Olayın ayrıntıları da ortaya çıktı. Kız meselesi sebebiyle çıkan tartışma kavgaya dönüşürken, M.E. isimli şüpheli havaya ateş açtıktan sonra grubun üzerlerine gelmesi üzerine bir kez daha ateş etti. Bu sırada kurşunlar 16 yaşındaki Kademcan'a isabet etti ve genç hayatını kaybetti. Şüphelilerden M.E. tutuklanırken, E.K.D. ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

  • Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti
    15:55 Eskişehir'de Alkol Hırsızı Şahıs, Bıçakla Tehdit Etti

    Eskişehir'de bir marketten alkol çaldığı iddia edilen şahıs, yeniden markete gelerek çalışanları bıçakla tehdit etti. Şüpheli, market çalışanlarının takibi sonucu bir apartmanda yakalandı.

  • Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi
    15:55 Gazi Konut, Güneyşehir'deki 500 konutun anahtar teslim törenini düzenledi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gazi Konut tarafından Güneyşehir bölgesinde yapımı süren 500 konut için anahtar teslim töreni düzenlendi. Törende, yapılan konutların örnek daireleri gezildi ve anahtarlar hak sahiplerine verildi.

  • Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak
    15:55 Aydın'da yerel seçimler için sağlık personeli görev yapacak

    Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için Aydın'da 882 bin 124 seçmenin oy kullanması beklenirken, hastanede yatan veya evde sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlar için de İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde seçim günü 260 sağlık personeli görev yapacak.


Advertisement