Manavgat Naras Barajı'nda Su Tutma Töreni - Son Dakika
Güncel

Manavgat Naras Barajı'nda Su Tutma Töreni

Manavgat Naras Barajı\'nda Su Tutma Töreni

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından 19 Ocak 2011 tarihinde temeli atılan Naras Barajı'nda "su tutma töreni" gerçekleştirildi.

14.08.2014 21:23  Güncelleme: 10:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Törende DSİ 131. Şube Müdürü Ferhat Köseoğlu tarafından baraj hakkında brifing verildi. Daha sonra Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür ve diğer yetkililer, barajın su tutmasını sağlayacak düğmeye bastı.

Vali Sebahattin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Naras Barajı'nın Manavgat'ta yaşanan taşkınları önleyeceğini ve sulanan tarım arazisi miktarını artıracağını bildirdi. Naras Barajı ile Manavgat'ta su baskınlarının önüne geçileceğini vurgulayan Öztürk, şöyle konuştu:

"Daha önce yapılmış Oymapınar ve Manavgat barajları ile Manavgat Irmağı kısmen kontrol ediliyordu. Naras Deresi'nden Manavgat Irmağı'na kontrolsüz su gelmekteydi ve su baskınları yaşanmaktaydı. Bu barajla Manavgat'ın su baskınına uğraması neredeyse imkansız hale gelmiştir. Bir başka önemli husus da 75 bin dekara yakın arazinin damlama sulama ve cazibe sulama ile sulanabilir haline gelmesidir. Daha önce 54 hektar alan pompajla sulanıyordu ve maliyetli bir sistemdi. Artık günümüzde hem cazibe hem de damlama sistemi teşvik ediliyor. Bu da büyük oranda buna hizmet edecek. Barajımızın hem sulama hem de enerji boyutu var. Naras Barajı ile Oymapınar Barajı'nda üretilen enerjiye ek olarak yılda 20 megavatlık enerji üretimi sağlanacak."

- Ekonomiye 30 milyon lira katkı

DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür de Naras Barajı'nın ülke ekonomisine yaklaşık 30 milyon lira katkı sağlayacağını bildirdi.

Naras Barajı'nın 104 milyon 30 bin metreküp depolama hacmine sahip olduğuna değinen Özgür, "Bugün törenini gerçekleştirdiğimiz su tutma programımızı 3 aşamada gerçekleştireceğiz. Naras Barajı'nın asıl amacı Manavgat'taki taşkınları önlemek ve sulamadır" dedi.

Barajın ekonomiye yıllık 30 milyon lira katkı sağlayacağının altını çizen Özgür, şöyle konuştu:

"Ayrıca Oymapınar'da daha fazla elektrik üretilmesi sağlanacaktır. O yüzden Manavgat, Antalya ve ülkemiz için çok önemlidir. DSİ olarak projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Suyu tutma işleminden sonra hızla dipsavak ikmal çalışmaları yapılacak ve suyu verir hale geleceğiz. Kapalı boru sistemli sulama projemizin yapımı ise devam etmektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Manavgat Naras Barajı'nda Su Tutma Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement