Bakan Şimşek Dolara Öngörü Yapamadı, Kamunun Lüks Araçlarını Savundu - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek Dolara Öngörü Yapamadı, Kamunun Lüks Araçlarını Savundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur konusunu mayınlı alana benzeterek, kısa vadeli öngörü yapmanın imkansız olduğunu söyledi. Şimşek kamudaki lüks araçları da savundu.

17.04.2015 13:23  Güncelleme: 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haber Türk Televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, doların ne kadar artacağına ilişkin soruya kesin bir yanıt veremedi. Kamunun kullandığı lüks araçların abartıldığını savundu.

BAKANI ZORLAYAN SORU

Mehmet Şimşek, doların son 1 yıl içinde endeks olarak yüzde 22 civarında değer kazandığını kaydeden Şimşek, "Dolar, dünyada bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Türk Lirası, nispeten, özellikle de son 1 haftada, biraz daha baskı altında. Onu görmemiz lazım. Türkiye benzeri ülkelere baktığımız zaman, oralarda da çok farklı bir resim görmüyorsunuz" ifadelerini kullandı.

"MAYINLI ALAN ÖNGÖRMEK ZOR"

Kur meselelerinin mayınlı alanlar olduğunu vurgulayarak, zamanlama ve seviye itibarıyla öngörülerde bulunmanın çok zor olduğunu kaydeden Şimşek, kur meselesinde kısa vadeli öngörülerin neredeyse imkansız olduğunun altını çizdi.

"MALİ DİSİPLİNDEN GERİ ADIM YOK"

Bakan Şimşek, AB'nin toparlanmaması, yapısal sorunların etkili olması gibi bazı şartların devamı durumunda, gelişmekte olan ülkelerin son 10 yılın performansını yakalayamayacağını belirtti.

Dünyadaki dolar likiditesinde bir azalma olup olmayacağını, dış kaynak ihtiyacının nereden kaynaklanacağının sorulması üzerine de Şimşek, "Biz 2011'den beri bu soruya cevap geliştirmek üzere tedbirleri devreye sokarak, Türkiye'nin tasarruf oranlarını nasıl yüzde 19-20'lere çıkarırız diye bir program yaptık. Bu program bizim öngördüğümüzden daha hızlı işliyor" değerlendirmesinde bulundu.

KAMUNUN LÜKS ARAÇLARINA DEĞİNDİ

Türkiye'nin kamu tasarrufları alanında önemli bir başarı kaydettiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

"Vatandaş algısı bu değil. Vatandaş, 'şu, şu araba aldı, şu kadar para' diye bakıyor. Geçen sene bütün Türkiye'de kamunun kullandığı taşıtların bakımı, onarımı, yakıtı, satın alması, kira giderleri bütçenin sadece binde 7'si. Eskişehir Yolu'nda muazzam lüks kiralardan bahsediliyor. Yurt kiralarını hariç tutun, devletin bütün kiralara ödediği para 350 milyon lira, bütçenin binde 1'i dahi değil ama vatandaşta 'israf var' algısı oluşturuluyor. Hangi çerçeveden bakarsanız bakın, kamu dengelerinde çok dramatik bir iyileşme yaşandı.

SARI IŞIK YANDI

Kamunun tasarruflarını koruyacağız. Mali disiplinden geri adım atmayacağız. Türkiye'de bir cari açık sorunu varken, ikiz açık sorununu kaldıramayız, buna izin vermeyeceğiz. Cari açık sarı ışıktır, o büyük bütçe açığı ile birleşirse kırmızı ışığa döner."

Bakan Şimşek Dolara Öngörü Yapamadı, Kamunun Lüks Araçlarını Savundu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek Dolara Öngörü Yapamadı, Kamunun Lüks Araçlarını Savundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (36)

  • ooo: BAKANIN GEÇMİŞİNE BİR BAKIN NE HALT OLDUĞUNU ANLAYIN. 23 2 Yanıtla
  • Beyin bedava: Inanmıyorum lan binde 7 olduğuna. Sizin söylediğiniz hiçbir şeye inanmıyorum. Hem binde 7 diye, azmı oluyor az olsa bile tasarruf edilemiyor mu 24 1 Yanıtla
  • Aslan: Gelmiş geçmiş maliye bakanları içersinde memur maaşından en çok kısan esnaftan en çok vergi toplayan ama milletvekillerinden ve kamu harcamalarından tasarruf edemeyen bir bakan. 25 0 Yanıtla
  • EMEKLI MEHMET: Butcenin binde yedisi ne Kadar yapiyor ve bu binde yedi ile neler yapilabilir resmen dalga geciyor emeklilere verilen rakam binde yedinin cok altinda oldugunu soylesem anlasilir herhalde haram zehir zikkim olsun 21 1 Yanıtla
  • ezz zazayım: Adalet için mhp diyorum 20 1 Yanıtla
  • Üçok: Sn.Bakanım geçen size bir soru soruldu emeklîye zam var mı diye.Sizin verdiğiniz cevabı hala unutamıyorum.Biz emeklîye çok iyi zam yaptık 24 Tl.Bîr emekli olarak bu. İktidar partîsine hakkımı helal etmiyorum. 20 0 Yanıtla
  • Üçok: Sn.Bakanım Örtülü ödeneklerin nereye harcandıklarını açıklayabilrmisiniz. 20 0 Yanıtla
  • VİCDANSIZLAR N OLUCAK: BABANIZIN PARASIYA HEPİNİZ LÜKS MERAKLISISINIZ BU ÜLKEDE EKMEĞİ BULAMAYAN SUYU BULAMAYAN İNSANLAR VAR SİZDE HİÇMİ VİCDAN MERHAMET YOK ALLAH RIZASI İÇİN BU ÜLKEYİ MAHVETTİNİZ AYNI BABANIZIN ÇİTLİĞİ GİBİ ÜLKENİN TÜM BİRİMLERİNİ KULLANIYORSUNUZ ALLAH BİRANÖNCE BİZİ SİZİN ELİNİZDEN KURTARSIN HARAMİ HARAMZADELER. 20 0 Yanıtla
  • Hacı: Savunur tabi godoş ! Hangi bakan ya da vekil kendi cebinden satın aldığı araçları kullanıyor ki? milletin parasıyla sefa sürmek kolay. . . 18 1 Yanıtla
  • KALPSİZ KURT: SAYIN ŞİMŞEK O LÜKS ARABA KAÇ TL ASGARİ ÜCRET KAÇ TL O PARAYLA KAÇ TANE ASGARİ ÜCRETLİ GEÇİNİR ALLAHTAN KORKUN BİZLER ELİMİZDEN PARMAĞIMIZDAN ARTAN PARALAR BAZILARIN LÜKS YAŞAMASI İÇİNSE HARAM OLSUN NEYİNİZE YETMİYOR FORT FOKUS NEYİNİZE YETMİYOR CİLİO NEYİNE YETMİYOR FİAT BU DÜNYANIN ÖTEKİ YÜZÜ CEHENNEM SİZLERİN İÇİN KURULMUŞ SİZİ BEKLİYOR 19 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi
    13:03 Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi

    Osmaniyeli restoran işletmecileri, Türkiye çapında 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan cafe ve restoran boykotuna tepki gösterdi. İşletmeciler, yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyatları artırmak veya işletmeleri kapatmak dışında başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Üretimin olmadığı sürece işletmelerin batmaya mahkum olduğunu ifade eden esnaflar, üretimin artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğini dile getirdi.

  • Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı
    12:44 Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı: Seçim öncesi verilen prim günü sözleri tutulmadı

    Elazığ Kahveciler ve Kıraathaneciler Odası Başkanı Ferhat Evsen, Bağ-Kur'lu esnafa seçimlerden önce verilen 7 bin 200 prim günü sözünün tutulmadığını belirterek, esnafa SSK'lı olmaları yönünde çağrıda bulundu. Evsen, yetkililerden olumlu sonuç alamadıklarını ve esnafların kendi kaderlerine terk edildiğini ifade etti.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler
    12:44 Kayseri Serbest Bölge'de Yeni Yatırım ve Projeler

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Bölge'de hayata geçirilen yeni yatırım ve projeler hakkında tanıtım toplantısı düzenledi. Yapılan çalışmaların Serbest Bölge'nin cazibesini artırdığını belirten Palancıoğlu, yatırımların devam edeceğini vurguladı.


Advertisement