Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Özkalender Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Özkalender Açıklaması

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender, Ankara'da 450 bin LPG'li aracın sızdırmazlık raporu olmadan trafikte bulunduğunu bildirdi.

18.04.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Özkalender, Ankara'da 450 bin LPG'li aracın sızdırmazlık raporu olmadan trafikte bulunduğunu bildirdi.

Özkalender, yaptığı yazılı açıklamada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 11 Nisan 2005 tarihinden geçerli olmak üzere yaptığı yetki devriyle LPG'ye dönüştürülen araçların son kontrolleriyle birlikte montaj tespit raporlarının TMMOB Makina Mühendisleri Odasınca düzenlenmesine başlandığını hatırlattı.

Bu tarihten sonra piyasa denetiminin tamamen sağlandığına işaret eden Özkalender, ancak  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün 19 Aralık 2011 tarihli genelge ile araç muayene istasyonlarında LPG ve CNG'li araçlar için "Gaz Sızdırmazlık Raporu" aranması zorunluluğunu kaldırdığını, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını, 'ağır kusur'dan 'hafif kusur'a dönüştürdüğünü belirtti.

Genelge sonrası, 2012 Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testi yaptırılan araç sayısında ciddi bir düşüş gerçekleştiğine dikkati çeken Özkalender, bu şekilde halkın can ve mal güvenliğinin ciddi şekilde tehdit edilmeye başlandığı ifade etti. Özkalender, şunları kaydetti:

"Genelge sonrası yaratılan olumsuz tabloyu açıklamak için, Ankara'daki durumu özetlemek yeterli olacaktır. TÜİK verilerine göre 2014'te başkentte toplam otomobil sayısı 1 milyon 147 bin113 adet, LPG'li otomobil sayısı da 530 bin 561 adettir. Yani Ankara'daki otomobillerin neredeyse yüzde 50'si LPG'lidir. LPG'li ticari araçların yılda bir, özel araçlarında iki yılda bir gaz sızdırmazlık denetimini yaptırması gerekmektedir. Şubemizden 2013 yılında 54 bin 634 adet, 2014 yılsonu itibariyle ise 50 bin 136 adet LPG'li araç gaz sızdırmazlık raporu almıştır. Bu durumda iki yıl boyunca Ankara'da gaz sızdırmazlık denetiminden geçen araç sayısı 104 bin 770'dir. Bu verilerden de anlaşılacağı  üzere, 2014 yılında Ankara'daki LPG/CNG'li araçların sadece yüzde 20'si gaz sızdırmazlık testi yaptırmıştır. Bu oran genelge öncesi yüzde 70'lerde iken, şimdi yüzde 20 seviyelerine kadar gerilemiştir. Özetle şu anda yaklaşık 450 bin LPG'li araç, gaz sızdırmazlık raporu olmadan Başkent trafiğinde seyretmektedir"

-"Genelge geri çekilmeli"

Her gün binlerce insanın şehir içi taşımasını yapan LPG/CNG'li ticari araçların durumunun da düşündürücü olduğuna işaret eden Özkalender, "2011 yılında toplam 1004 ticari araç şubemizden gaz sızdırmazlık raporu alınmışken; genelge sonrası 2012 yılında bu rakam 382'ye, 2013'te 289 ve 2014'te ise 245'e kadar düşmüştür" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki yaklaşık 4 milyon LPG/CNG'li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas "LPG/CNG Gaz Sızdırmazlık Raporu" zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından vahim sonuçlar doğuracağını savunan Özkalender, "Yetkilileri bir kez daha, büyük kayıplara yol açan, üzücü kaza ve patlamalarla karşılaşmadan, söz konusu genelgeyi geri çekmeye davet ediyoruz" görüşüne yer verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Özkalender Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement