Makedonya Başbakanı Gruevski'den Adanalı İşadamlarına Yatırım Çağrısı - Son Dakika
Ekonomi

Makedonya Başbakanı Gruevski'den Adanalı İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Makedonya Başbakanı Gruevski\'den Adanalı İşadamlarına Yatırım Çağrısı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, "İş Forumu"nda bir araya geldiği Adanalı yatırımcılara, düşük vergi sistemi ve bürokratik kolaylıklarıyla dikkat çeken Makedonya’ya yatırım çağrısı yaptı.

18.09.2014 13:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, "İş Forumu"nda bir araya geldiği Adanalı yatırımcılara, düşük vergi sistemi ve bürokratik kolaylıklarıyla dikkat çeken Makedonya'ya yatırım çağrısı yaptı.

Başbakan Nikola Gruevski, beraberindeki Devlet Bakanları Bil Pavlevski ve Türk uyruklu Furkan Cako ile birlikte, Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından düzenlenen "İş Forumu"na katıldı. Forumun açılış konuşmasını yapan ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç iki ülke arasındaki ticaret hacminin 375 milyon Dolar'a ulaştığını belirterek, Makedonya'da 100'ü aşkın Türkiye firması olduğunu söyledi. Kıvanç, TAV ve Şişecam gibi büyük çaplı şirketlerin yatırımları ile Makedonya'daki Türkiye yatırımının 500 milyon doları aşacağını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Vali Mustafa Büyük ise Makedonya ve Türkiye arasındaki tarihi ve beşeri yakınlıkları anlattı.

"AB'NİN 28 ÜYESİNİN 21'İNDEN DAHA İYİ KONUMDAYIZ"

Türkiye'nin, Makedonya'nın en büyük 9. ekonomik ortağı olduğunu belirten Başbakan Nikola Gruevski, ülkesinin aynı zamanda NATO ve AB adayı olduğunu anlattı. Makedonya'daki ekonomik istikrara dikkat çeken Gruevski, 2 yıl önce borçları bitirmek için hassas ve dikkatli bir politika izlediklerini kaydetti. Makedonya'nın son 8 yıl içerisinde tüm uluslararası mali listelerde üst sıralara çıktığını vurgulayan Gruevski, "Örneğin Dünya Bankası, 2006'da Makedonya'yı yıllık raporunda iş kurma şartları açısından 94. sıraya koymuştu, bugün biz 25. sıraya yükseldik aynı listede. Hatta ve hatta AB'nin 28 üyesinden 21'inden daha iyi bir konumdayız. Bu sadece DB listesinde değil, diğer uluslararası mali kurum ve kuruluşların listelerinde Makedonya artık öne çıkmaktadır. Çünkü, Makedonya'da çok hızlı gelişmeler oluyor. Rekabet açısından Makedonya, son 2 yılda 18 basamak öne çıktı. Yani oldukça önemli bir ilerleme. FOX Dergisi de böylesi bir araştırma değerlendirme yapıyor ve Makedonya o listeye göre 46 basamak öne çıktı" dedi.

"VERGİLERİ AZALTTIĞIMIZ YILDA BÜTÇEMİZİ YÜZDE 20 ARTIRDIK"

Uluslararası firmaların dışında küçük ve orta ölçekli şirketlerin de Makedonya'ya yatırım yaptığını dile getiren Başbakan Gruevski, "Çünkü Makedonya'da iş kurmak çok rahat ve kolay" diye konuştu. TAV, Halkbank, Acıbadem, Limak Holding, Şişecam gibi Türkiye firmalarının Makedonya'da yatırımları olduğunu ifade eden Gruevski, ülkelerindeki yatırım ve vergi kolaylıklarını şöyle anlattı:

"Makedonya'da iş yapmak, çok ucuz iş yapmak demek. Çünkü masraflar çok düşük. Avrupa'da böylesine düşük masraflı bir ortamda iş yapmak mümkün değil. Ülkeler ve bölgeler düşürüldü, gelir vergileri o kadar düşük ki, KDV yok. Düz vergi uygulamasını hayata geçirdik. Kişisel gelir vergisi, sadece yüzde 10 civarında. Gelir vergisi yüzde 10. Kazancını tekrar yatırıma kullanmış olan şirketler, vergiden tamamen muaf oluyorlar. Gümrük vergileri de yine bu şekilde çok düşük. Sağlık ve emeklilik katkı payları üçte bir oranında azaltıldı ve Avrupa'daki en düşük seviyeydi. Yüzde 18 olan KDV, bazı sektörlerde yüzde 5'e düştü. Bu vergiler çok düşürüldü hem şirketler, hem de vatandaşlar için önemli. Bize bunu nasıl yaptığımızı, bütçe sorunu olup olmadığını soruyorlar. Vergileri azalttığımız yılda, bütçemizi yüzde 20 artırdık. Yani tam tersi oldu. Vergi disiplinini uyguladık, vergileri düşürdük ama vergi disiplinini çok kararlı bir şekilde sürdürdük. Herkes vergisini ödüyor ama çok düşük seviyede ödüyor. Yüksek vergi oranları yok."

YENİ KURULAN ŞİRKETLER 10 YIL VERGİDEN MUAF

Makedonya'da masrafların çok düşük olduğunu belirten Gruevski, eğitime de büyük önem verdiklerini anlattı. Küçük piyasa handikapını aştıklarına vurgu yapan Gruevski, her yeni şirketin 10 yıl tamamen vergiden muaf tutulduklarını kaydetti. Devletin gerekli katkıları da yaptığını dile getiren Gruevski, şöyle devam etti: "Arazi o kadar ucuz ki, neredeyse ücretsiz hatta bedava denebiliyor. Yılda bin hektarlık bir araziyi bir 1 Euro'ya alabiliyorsunuz. Makedonya'dan gerçekten iyi ve kaliteli bir altyapı var. Ancak bu altyapının geliştirilmesi için çalışmalara devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl, Makedonya'ya tamamen doğalgaz getireceğiz."

"MAKEDONYA'DA BİR ŞİRKETİ 4 SAATTE KURABİLİRSİNİZ"

Ülkesinin ekonomisi hakkında detaylı bilgiler veren ve yatırımcıları Makedonya'ya davet eden Başbakan Nikola Gruevski, sözlerini şöyle tamamladı:

"2009'da yüzde 5-6 büyüme vardı, kriz döneminde yine iyiydik. Avrupa'da iki üç ülkeden biriyiz. Geçen yıl Avrupa'da üçüncüydük, 2014 yılının ilk 6 ayında yüzde 4.1'lik büyüme oranı ile Avrupa'da ilk sıradayız. Sadece konuştuklarımızla kalmıyor, bunları hayata geçiriyoruz. Son birkaç yıl içerisinde Avrupa'da ve dünyada kriz vardı. Evet, bu krizden biz de etkilendik ama bu bizi fazla etkilemedi. Makedonya yabancı yatırımcılar için önemli bir ülke. 12 yıl önce Makedonya Maliye Bakanı idim. O günden bu yana ülkemizin mali hareketlerini çok iyi biliyorum. Makedonya'da bir şirketi 4 saatte kurabilirsiniz. Her şey elektronik ortamda gerçekleşiyor. Her şey sadece bir bankada gerçekleşebiliyor. Makedonya'nın bu kadar hızlı ilerlemesi tesadüf değil. Gelin Makedonya'ya, Makedonya'yı ziyaret edin, tüm bu anlattıklarımızı kendiniz görün."

Konuşmanın ardından Başbakan Gruevski ve beraberindeki bakanlar, Adanalı iş adamlarının sorularını yanıtladı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Makedonya Başbakanı Gruevski'den Adanalı İşadamlarına Yatırım Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Harcamaları kontrol edeceğiz ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl düzenlemelerin çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu, bu yıl harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edeceklerini ve kesintiye gideceklerini ifade etti.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement