"Türkiye'yle Hem Siyasi Hem Ekonomik Hem de Tarihi Bağımız Var" - Son Dakika
Ekonomi

"Türkiye'yle Hem Siyasi Hem Ekonomik Hem de Tarihi Bağımız Var"

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türkiye'yle hem siyasi hem ekonomik hem de tarihi bağlarının olduğunu belirtti.

15.09.2014 21:49  Güncelleme: 22:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türkiye'yle hem siyasi hem ekonomik hem de tarihi bağlarının olduğunu belirterek, Makedonya'da çok sayıda Türk iş adamının başarılı çalışmalar yaptığını söyledi.

Devlet bakanları Bil Pavlevski ve Furkan Cako ile beraberindeki heyetle Kocaeli Sanayi Odası'nda (KSO) düzenlenen Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu'nda konuşan Gruevski, iki ülke arasındaki üst düzey işbirliğinin daha da geliştirilmesini istediklerini kaydetti.

Gruevski, Türkiye'yle son yıllarda hem siyasi hem ekonomik ilişkilerinin arttığına dikkat çekerek, Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden birisi olduğunu vurguladı.

Türkiye ile Makedonya arasında ekonomik, siyasi ve tarihi bağların çok iyi olduğunu, Makedonya'da çok sayıda yatırım yapan ve başarılı olan Türk iş adamının bulunduğunu anlatan Gruevski, "Türkiye gerçekten Avrupa'daki en hızlı büyüyen, özellikle ekonomide çok önemli adımlar atan bir ülke. Makedonya'da bu konuda ciddi adımlar atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla görüşmelerimiz devam ediyor, ekonomik ve siyasi ilişkilerimizi daha ilerletmek istiyoruz" diye konuştu.

Başbakan Gruevski, dünya ve Avrupa krizine rağmen Makedonya'nın ekonomisini düzelttiğini, krizden de başarılı bir şekilde çıktığını dile getirerek ülkesinde enflasyonun yüzde 2 civarında olduğunu, ayrıca Avrupa'daki en düşük borcu olan ülkeler arasında yer aldıklarına işaret etti.

- "Makedonya'da siyasi istikrar var"

Türk iş adamlarını ve müteşebbisleri Makedonya'da yatırım yapmaya davet eden Gruevski, şunları kaydetti:

"Ülkemde siyasi istikrar var. Makedonya'da iş adamlarına ve iş imkanları oluşturacak müteşebbislere yakın bir hükümet var. Hiçbir şekilde bir günden fazla beklemeden, talep edildiğinde müdür, bakan ve başbakanla randevular hemen kabul edilir. Biz bu konuda ciddi anlamda ilgileniyoruz. En büyük problemimiz işsizliktir ve yüksek orandadır. Ciddi anlamda azaldı ama yine de çok yüksek. Ancak o yatırımcılar için çok iyi bir şey. Kadrolarına almak için eleman bulmak için bir avantaj. Sizi davet ediyorum. Her gün uçak var Makedonya'ya. Bir saat yolculuktan sonra Üsküp'tesiniz. Makedonya hükumetimizde sadece yabancı yatırımcılarla ilgilenen 5 bakanımız var. Onlardan biri Türk asıllı olan Devlet Bakanı Furkan Cako'dur. Yatırım yapmayı düşünüyorsanız, özellikle Türkiye dışında yatırım yapacaksanız, Makedonya'nun Avrupa'a en iyi bölgesi olduğunu söyleyebilirim."

Makedonya'nın hem NATO'ya hemde AB'ye aday bir ülke olduğuna dikkati çeken Gruevski, "Biz NATO'ya ve AB'ye çoktan üye olacaktık fakat maalesef komşumuz Yunanistan veto ederek bunu engelledi. Onların isteği devletimizin adını değiştirmek, dilimizi değiştirmek. Bizim Yunanistan'la bunun dışında bir sorunumuz yok. Ticari ilişkilerimiz iyi. Ortak bir noktada buluşup, AB ve NATOya üye olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Daha sonra devlet bakanları Bil Pavlevski ve Furkan Cako, Makedonya'ya yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına, ekonomiyle ilgili sunum yaptı.

Konuşmaların ardından Başbakan Gruevski, bakanlar ve KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türk iş adamları ve firmaları kabul ederek, ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

"Türkiye\'yle Hem Siyasi Hem Ekonomik Hem de Tarihi Bağımız Var"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Türkiye'yle Hem Siyasi Hem Ekonomik Hem de Tarihi Bağımız Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor
    10:37 Ticaret Bakanı: Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak ile görüşmeler sürüyor

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemli bir geçiş güzergahını teşkil edecek Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılması için Irak hükümeti ile görüşmelerin sürdürüldüğünü bildirdi. Ovaköy Gümrük Kapısı'nın açılmasıyla birlikte Habur Gümrük Kapısı üzerindeki yükün hafifleyeceği ve dış ticaret hacminin artacağı değerlendirilmektedir.

  • CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı
    10:29 CarrefourSA ile Tez Koop İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı

    CarrefourSA Sabancı Ticaret Merkezi AŞ ile Tez Koop İş Sendikası arasında, yaklaşık 8 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamında tüm ücretlere birinci yıl için yüzde 58 artış yapıldı ve aylık çıplak ücretlere kıdeme göre 350 ila 1450 lira arasında kıdem zammı eklendi. Ayrıca, çalışanlara kıdemleri dikkate alınarak birinci yılda yapılan ücret zammı yüzde 61 ile yüzde 69 arasında oldu. Sözleşmenin ikinci ve üçüncü yıllarında ise çalışanlara yıllık enflasyon oranında ücret zammı uygulanacak. Sözleşmeyle birlikte çalışanların sosyal haklarında da önemli artışlar yapıldı, her ay 1000 lira gıda yardımı yapılacak ve diğer sosyal yardımlar da artırıldı.

  • İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi
    10:29 İzmit Belediyesi Filosuna 4 Yeni Çöp Kamyonu Ekledi

    İzmit Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesine 4 yeni çöp kamyonu ekledi. Araç filosunu güçlendiren belediye, toplam araç sayısını 222'ye çıkardı.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.


Advertisement