Mahkemeden Aracının Camına Film Kaplatanları Rahat Ettirecek Karar - Son Dakika
Ekonomi

Mahkemeden Aracının Camına Film Kaplatanları Rahat Ettirecek Karar

Diyarbakır'da Erdal Yunay'a, otomobilinin camını filmle kaplattığı için kesilen 198 liralık para cezasını mahkeme "sürücünün dışarıyı görmesi yeterli" gerekçesi ile kaldırdı.

10.02.2016 12:07  Güncelleme: 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da yaşayan ilaç mümessili Erdal Yunay, 8 Eylül günü aracıyla seyir halindeyken polis tarafından durdurdu. Araç camlarında renkli film olduğu söylenen Yunay'a, egzama hastalığı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmak için renkli film taktırdığını söylemesine rağmen 198 lira para cezası kesildi.

CEZAYI MAHKEMEYE TAŞIDI

Bunun üzerine Erdal Yunay, avukatı İbrahim Halil Gökalp aracılığıyla Diyarbakır 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak cezanın iptalini istedi. Başvuruyu usulden kabul eden Hakim Veli Ünal, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden savunma istedi.

"ARACIN DIŞ GÖRÜNÜMÜNE BAKARAK CEZA KESİLMEZ"

Kararını açıklayan Hakim Veli Ünal, film kaplamanın sürücünün görüşünü etkileyip etkilemediğine bakılmadan ceza kesildiğini belirterek, 198 liralık cezanın kaldırılmasına hükmetti. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabileceği belirtilen kararda, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza öngörülmesinin suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği ancak yasa ile mümkün olabileceği kaydedildi. Kanunun koruduğu yararın trafik güvenliği olduğu belirtilen kararda, aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişeceği vurgulandı.

'ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYI GÖREBİLMESİ'

Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğini belirten Hakim Veli Ünal, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"FİLM KAPLATTI DİYE CEZA VERİLMEZ"

Yasak olmadıkça bireyin hak ve hürriyetlerini kullanmasına sınır getirilemeyeceği belirtilen kararda, bu sınırın Anayasa'nın 13'üncü maddesine uygun olması gerektiği kaydedildi. Cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olmayacağı belirtilen kararda, güvenlik nedeniyle aracın dışarıdan içinin görülmesi amaçlanıyorsa, buna uygun yasal değişikliğe ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Hakim Veli Ünal kararda, "Aracın camına film kaplaması yaptırmasından dolayı araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki; bu durum suçta ve cezada kanunilik ilkesine açıkça aykırılık oluşturur" ifadelerini kullandı.

'YASAK HUKUKA UYGUN KABUL EDİLEMEZ'

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin renkli film tabakalarını yasaklayan son bendine vurgu yapan Hakim Veli Ünal, "Düzenlemenin, kanun maddesinin trafik güvenliği için getirmiş olduğu görüşü engelleme kriteri dışına çıkarak, 'Görüntüyü değiştirecek şekilde' ibaresi ile aracın içinden dışarının görüşünü mü veya kanunun amacına aykırı olarak aracın dış görünüşünü mü yasakladığı belli olmayacak şekilde yasak getirmesi, hukuk devleti ve kanunilik ilkesine aykırılık teşkil eder ve hukuka uygun kabul edilemez" dedi.

"SÜRÜCÜNÜN GÖRÜŞÜNÜ KISITLAYAN BİR DELİL YOK"

Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerektiği belirtilen kararda, film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespitte bulunulmadığı belirtildi. Tutanak dışında idarenin işlemini doğrulayacak veya işlemin doğruluğunu denetlemeyi sağlayacak hiçbir delil bulunmadığı vurgulanan kararda, bu nedenle itirazın kabul edildiği belirtildi.

AVUKATLIK ÜCRETİNİ EMNİYET ÖDEYECEK

Trafik cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Hakim Veli Ünal, Avukat İbrahim Halil Gökalp'ın itirazının kabul edilmesine ve cezanın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararda itiraz eden Erdal Yunay'ın ödediği 300 lira avukatlık ücretinin de Emniyet Müdürlüğü'nden alınmasına hükmedildi. Tutanakta kararın Kabahatler Kanunu'na göre kesin olduğu belirtildi.

"TÜM CEZALAR İÇİN ÖRNEK KARAR"

Kararın cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları yönünden örnek teşkil ettiğini belirten avukat İbrahim Halil Gökalp, yönetmeliği uygulayan polis memurlarının olayı yanlış yorumlayıp, yanlış işlemlere neden olduklarını söyledi.


Mahkemeden Aracının Camına Film Kaplatanları Rahat Ettirecek Karar

Son Dakika Ekonomi Mahkemeden Aracının Camına Film Kaplatanları Rahat Ettirecek Karar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (28)

  • ÖMER: ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYA GÖREBİL MESİ SONUNDA BUNU ANLAYAN BİR KANUN ADAMI ÇIKMIŞ 4 15 Yanıtla
  • Dogrular: Mal bu devlet memurlari 7 11 Yanıtla
  • mert: ulan avrupada böyle bir yasak yok da bizde niye var! film serbest olsa sırf klima tasarrufundan dolayı milyar dolarla ülkede kalır. benim aracımın içini sen niye görmek istiyorsun eyy devlet!!!aracı kullanan dışarıyı görüyorsa bu trafikte sıkıntı ve tahlike yaratmaz. sen beni görmediğinde trafik tehlikeye mi giriyor sanki 6 10 Yanıtla
  • allll: Yalnış karar ne demek sürücünün dışarıyı görmesi yeterli,,bu karar danistayda bozulur 6 10 Yanıtla
  • Ruhun şad olsun ATAM: Sakıncalı film hertürlü pisliğe açıktır 9 4 Yanıtla
  • kara yılan: tc hukumetı milleti nerden soyacak onu deniyor 7 5 Yanıtla
  • x: hakim yasanın üzerinde mi.yasayı mi uygulayacak yoksa çiğneyerek mi. yasaklanmasında sürücünün görmesi önemli değil.birçok sebeb var yasaklanmasinsa. 5 7 Yanıtla
  • Hamza Oltu: POLİSTE HALA ARABA FİLMLİYLE UGRASIYOR... YAW SUÇLUYSA İHBAR VARSA DURDUR İNDİR DÖNDÜR YATIR KALDIR BAK NE VAR... FİLM BAIITIYOMU 10 2 Yanıtla
  • Bir Bilen diyor ki; : Haber eksik ve ben tamamlayayım. Emniyet bu karar için üst mahkemeye itirazda bulunur. Üst mahkemeden Emniyet lehine sonuç çıkar. Bu vatandaşta aldığı parayı ve avukatlık ücretini faizi ile öder ayrıca karşı tarafa avukatlık ücreti öder.. hep öyle olmuştur. 9 2 Yanıtla
  • Adalet doğruyu nasıl bulacak: Otomotiv markaları üretim yaparken Niçin Kalın Film kullanmıyor...Hakimlar Niçin BİLİRKİŞİ olarak otomotivde üretim sektörünü göz önüne almıyorda Kişisel beyanları göz önüne alıyor.....VERDİĞİNİZ KARAR DOĞRU OLSAYDI sıfır arabalarda Kalın FİLM olurdu...YANLIŞ VERİLMİŞ BİR KARAR DAHA.. 8 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement