Madenciler Başka İşe Sıcak Bakmıyor" - Son Dakika
Yerel

Madenciler Başka İşe Sıcak Bakmıyor"

Türkiye tarihinin en büyük maden faciasının yaşandığı Soma'da işsiz kalan madencilerin başka işe sıcak bakmadığı ve madende çalışmayı tercih ettiği bildirildi.

13.05.2015 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TOLGA ALBAY - Türkiye tarihinin en büyük maden faciasının yaşandığı Soma'da işsiz kalan madencilerin başka işe sıcak bakmadığı ve madende çalışmayı tercih ettiği bildirildi.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, Soma'ya komşu olan Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde ikamet eden ve Eynez Maden Ocağı'nın kapanması sonrası işsiz kalan bir grup madenciyi kabulü sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen her gün ağırladığı madencilerin kendisinden iş talep ettiğini belirtti.

İşçilerle yaptığı görüşmelerde ilçedeki madenlerde iş olmadığını anlattığını, Eynez ocağının açılması için çalışmaların devam ettiğini söylediğini anlatan Atçı, " İstanbul'da bir inşaat şirketinin 3 bin lira aylık ücretle çalışana ihtiyaç duyduğunu belirttim. Ancak sadece bir işçi teklifle ilgilenebileceğini belirtti, diğerleri sadece madende çalışmak istediklerini söyleyerek ilgilenmedi" dedi.

Maden işçilerinin, yaşanan faciaya rağmen yine madende çalışmak istediğini belirten Atçı, şunları kaydetti:

"Madenciler başka iş alanlarına olumlu bakmıyor. Kaymakamlık olarak kaza sonrası istihdam açığı bulunan turizm ve inşaat gibi sektörlere yönelik eğitimler açtık. Ancak talep, beklediğimizin altında kaldı. Kurslara devam eden işçiler, bu sektörlerde çalışmaya başladı. Buna rağmen maden işçilerinin büyük bölümü yine madende çalışmak istiyor. Ancak şu an için ilçedeki madenler tamamen dolu. İlçede yeni bir şirketin madencilik faaliyetine başlamasını bekliyoruz. Bir de kurulması planlanan termik santralin ihtiyacı için kömür üretimi söz konusu olacak. Fakat bu yatırımlar hayata geçene kadar sıkıntı yaşanacak.

Eynez Maden Ocağı'nın kapanmasıyla işlerini kaybedenlere ödenen işsizlik maaşları, bu aylarda sona eriyor. Umudumuz ocağın maaşlar sona ermeden açılması. Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin uygun görmesi halinde ocak açılabilecek. Bazı düzenlemeler ve tamiratların yapılması gerekiyor. Umarız kısa zamanda bu işlemler tamamlanır ve maden açılır."

Bine yakın madenci işbaşı yaptı

Maden-İş Ege Bölge Şubesi Başkanı Recep Satır ise facia sonrası işsiz kalan işçilerden bine yakınının ilçedeki diğer madenlerde işe başladığını, işsiz sayısının bin civarında olduğunu söyledi.

"Faciaya rağmen hala madenlerde iş arayan insanlar ilçeye geliyor" diyen Satır, "Türkiye'nin 50 kentinden, madende çalışmak için ilçeye gelenler var" ifadelerini kullandı.

Satır, şunları söyledi:

"Kaza sonrası ilçedeki madenlerde işçi sağlığı ve iş güvenliği anlamında büyük değişimler yaşandı. Çalışma ortamının kökten değiştiğini söyleyebilirim. Örneğin facia öncesi 6 ayda bir olan denetlemeler artık her hafta var. Artık bir çok şey olması gerektiği gibi. İşçi ücretlerinde de önemli bir artış oldu. Kaza öncesi bin 350 lira aylık alan bir işçi şu anda 2 bin 50 lira ve üstünde alıyor."

İşsiz kalan madencilerin Eynez Maden Ocağı'nın bir an önce açılmasını istediğini belirten Satır, "Madende işçi sağlığı ve iş yeri güvenliği anlamında sorun yoksa, tedbirler alınmışsa açılabilir. Ancak kazanın nedeni henüz belli değil. TBMM Araştırma Komisyonu'nun yeniden bir rapor hazırlayacağı söyleniyor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Madenciler Başka İşe Sıcak Bakmıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement