Maden Şehidi Annesinden 'Özlük Hak' Talebi - Son Dakika
Güncel

Maden Şehidi Annesinden 'Özlük Hak' Talebi

Zonguldak’ta, oğlunu maden ocağındaki patlamada kaybeden Havva Şeker, Zonguldak’taki maden şehidi ailelerin de özlük haklardan yararlanmasını istedi.

12.09.2014 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Madencilerin çalışma şartlarının düzenlenmesi ile ilgili kanun TBMM’den geçti. Kanuna göre, Soma’daki maden faciasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden biri olmak üzere toplam bir kişi kamuda istihdam edilecek.

7 Ocak 2013 günü Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında taşeron firmanın galeri açma sırasında meydana gelen patlamada 8 işçi yaşamını kaybetti. Yerin 630 metre altında meydana gelen maden faciasında cenazesine 6 gün sonra ulaşılan Ahmet Şeker’in annesi Havva Şeker, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.

Havva Şeker, Zonguldak başta olmak üzere Türkiye’nin diğer illerindeki maden şehitlerinin yakınlarının da aynı haklardan yararlanması gerektiğini ifade etti. Oğlunun kabri başına gelerek dua eden anne Şeker, şunları söyledi: “Oğlum degaj patlamasıyla hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Milletvekillerimiz ulusa sesleniyor ya ben de onlara sesleniyorum. Hepsine sesleniyorum. Komisyondaki bütün vekillere sesleniyorum. Soma’da hayatını kaybedenlere hak tanındı, Türkiye genelindeki diğer maden şehitleri yakınlarına da tanınsın. Bu acı büyük. Hepimizin acısı. En çok Kozlu’da yaşandı."

Kozlu'nun bir maden bölgesi olduğunu anlatan Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz madenci çocuğuyuz. Benim oğlum madenciydi. Birebir yakınlarımızı kaybettik. Oğlumun eşinin yakınları da vardı. Soma’da ölenlerin çoğu oğlum Ahmet’in arkadaşlarıydı. Onlar da benim çocuklarım. Karadon’da, Bursa Mustafa Kemalpaşa’da 19 işçi hayatını kaybetti. Türkiye genelindeki tüm maden şehidi yakınlarına, eşlerine özlük hakkını istiyorum. Bize para verin demiyoruz.”

“KAPIDAN KOVDULAR BACADAN GİRDİK”

Maden Araştırma Komisyonlarında yaşadıklarını da hatırlatan anne Havva Şeker, Zonguldak ve Bursa’daki maden şehitleri yakınlarının da özlük haklardan yararlanmasını istedi. Şeker, bazı ailelerin çocuğuna çanta alabilecek parası olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Bir simit alacak harçlığı yok. Öyle mağdur ailelerimiz var. Onların haklarını istiyoruz. Komisyona girdik. Bizi orada irdelediler. Kapıdan kovdular bacadan girdik. Bize o zaman sizi parantez içine alacağız dediler. Son çıkan Torba Yasasıyla ilgili olarak Zonguldak ve Bursa’daki maden şehitleri yer almıyor."

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, Soma’daki maden şehidi ailelerinin yararlanacağı haklardan Zonguldak’taki ailelerin de yararlanmasını istedi.

Soma’da maden şehidi ailelerine yapılan düzenlemeleri hatırlatan Alabaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle sivil şehitlerin yararlandığı bazı haklardan yararlanması ve ailedeki yakınlardan bir tanesinin kamuda işçi olarak ya da kamuda istihdam edilmesi gibi düzenleme vardı. 5 bine yakın maden şehidi ile uzun yıllar Türkiye sanayisine katkı vermiş Zonguldak insanının bu düzenlemenin dışında bırakılması beni ve bölgedeki maden şehidi ailelerini üzdü. GMİS olarak Zonguldak insanının da yasal düzenlemelerden faydalanması noktasında girişimleri yapmaya devam edeceğiz. Yasa Cumhurbaşkanının onayına sunuldu. Çalışma saatleri dışında Cumhurbaşkanının onayının ardından Resmi Gazete’de yürürlüğe girecek. Sadece çalışma saatleri 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Ekim ayındaki yapılacak düzenleme için girişimlerimizi yapmaya devam edeceğiz.” 

ONUR ALTINDAĞ - SERTAÇ ÖZDEMİR

Maden Şehidi Annesinden \'Özlük Hak\' Talebi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Maden Şehidi Annesinden 'Özlük Hak' Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement