Maden İşçileri İçin Yapılan Yeni Düzenlemeler - Son Dakika
Güncel

Maden İşçileri İçin Yapılan Yeni Düzenlemeler

Maden İşçileri İçin Yapılan Yeni Düzenlemeler

TBMM’de görüşülen son yasa tasarısı madenler, işçiler ve emeklilerle ilgili pek çok düzenlemeyi de beraberinde getiriyor.

04.04.2015 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM'de görüşülen son yasa tasarısı madenler, işçiler ve emeklilerle ilgili pek çok düzenlemeyi de beraberinde getiriyor.

AK Parti Manisa Milletvekili Çalışma Komisyonu Üyesi Dr. Muzaffer Yurttaş, ülkede çalışan sayısının 26 milyonu geçtiğini vurgulayarak, "Bu nedenle bir insanın evine ekmek götürmek için çalışırken çalıştığı iş ortamındaki bir ihmal, bir kusur nedeniyle zarar görmesi, sakat kalması ve hatta hayatını kaybetmesi kabul edilemez bir durumdur." dedi.

Yurttaş, Kanun ile getirilen düzenlemeleri de şu şekilde sıraladı:

"1. Soma Maden Kazası Hakları Ermenek'e de veriliyor: Bu tasarıda Ermenek'te hayatını kaybeden vatandaşların hak sahiplerinin sorunlarını çözen, onlara haklar veren düzenlemeler var. Soma maden kazası ile Ermenek Kazası arasında madenlerde vefat eden işçilerin yakınları da aynı haklardan yararlanabilecekler.

2.İş Güvenliği Uzmanı Tehlikeyi Haber Verecek: İşverene teknik rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirleyecek ve işverene yazılı olarak bildirecek. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri hayati tehlike arz etmesine rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması halinde, bu durum işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirilecek. Bildirim yapmadığı tespit edilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi 3 ay, tekrarında ise 6 ay süreyle askıya alınacak. Bu bildirimden dolayı işvereni tarafından işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı işten çıkarılamayacak.

3.Üretim Zorlaması Suç Sayılıyor: Çok tehlikeli' sınıfta yer alan ve kamudan ihale ile alınan işlerde; teknolojik gelişme, iş gücü kapasitesinin arttırılması, üretim metotlarında yenilik gibi bir kısım unsurlar sağlanmadan; üretim veya imalat planlarına, iş programlarına aykırı hareket edilerek üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalıştırma halinde 'iş durdurulacak. İş yerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

4.Ölümlü İş Kazası Olan İşverene İhale Yasağı: Ölümlü iş kazası meydana gelen maden işyerlerinde, işveren, 2 yıl süreyle kamu ihalelerinden yasaklanacak.

5. Cezalar Artırılıyor: İş sağlığı ve güvenliği eğitimi vermeyen işverene, her aykırılık için ayrı ayrı çalışan başına 500 lira, işin durdurulması nedeniyle işsiz kalanlara ücretlerini ödeme veya başka iş verme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene ihlale uğrayan her çalışan için aykırılığın devam ettiği her ay için 1000 lira, çalışanlarına standartlara uygun ve CE işaretli kişisel koruyucu donanım temin etmeyen işverenlere çalışan başına 500 lira, yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmayan işverenlere çalışan başına 500 lira para cezası verilecek.

6.Kaza Olmayan İşyerlerine Ödül: Çok tehlikeli sınıfta 10'dan fazla çalışanı bulunan ve 3 yıl içerisinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmeyen işyerlerinde çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, teşvik olarak bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere ve 3 yıl süreyle yüzde 1 olarak alınacak.

7.Madenlerde 5 gün çalışma sistemi: Çalışma süresinden sayılan haller dahil, yer altında çalışan maden işçilerinin günlük çalışma süresi en çok 7,5 saat, haftalık çalışma süresi ise en çok 37,5 saat olacak.

8.Mesleki Yeterlilik Belgesi: Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin çalışanımıza "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alma zorunluluğu getirilmesine karar verildi.

9.İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi: Meslek liseleri ile üniversitelerin ilgili fakültelerine Zorunlu İş Sağlığı ve Güvenliği dersi konulmasına karar verildi.

10.İşçinin bulunduğu yeri gösteren çipler geliyor: Yeraltı çalışmalarında hazırlanacak planların üç boyutlu olması zorunlu hale getirilecektir. Maden işçilerinin nerede bulunduğunu gösterecek çipler her işçide bulunacak ve madenlerde bu düzenleme 1 yıl içinde uygulamaya geçecek.

11.Teftişler Görüntülü Yapılacak: Maden ve inşaat sektöründe, İş Sağlığı Güvenliği teftişleri görüntülü ve fotoğraflı olarak yapılacaktır. Böylelikle denetimlerin ciddi bir şekilde yapılıp yapılmadığıyla ilgili hiçbir şüphe kalmayacaktır.

12. Yaşam Odaları Zorunlu Oluyor: Yeraltı madenlerinde kaza anında işçiler için sığınma odaları oluşturulacaktır. Bu odalar uluslararası standartlara uygun olarak yapılacaktır.

13.İşçilerin Kıdem Tazminatı Ödenecek: Ayrıca Soma Madenlerinden işten çıkartılan 2831 maden işçisinin ödenmeyen kıdem tazminatları Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından işçilere ödenecek ve işyeri sahibinden tahsil edilecek". - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Maden İşçileri İçin Yapılan Yeni Düzenlemeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne Valiliği öncülüğünde hazırlanacak
    22:11 Edirne Valiliği öncülüğünde hazırlanacak "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabıyla Osmanlı saray mutfak mirası canlanacak

    Edirne Valiliği öncülüğünde hazırlanacak olan 'Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri' kitabı, Osmanlı saray mutfak mirasını canlandıracak. Edirne Valisi Yunus Sezer'in eşi Canan Sezer'in himayesinde başlatılan çalışma, Edirneli şefler ve gastronomi yazarlarının kaleme alacağı kitap ile gastronomi turizmine katkı sağlayacak. Kitapta, Edirne'nin geçmişten bugüne geleneksel yemekleri ve tarifleri yer alacak. Ayrıca, Edirne'nin gastronomi kültürü hakkında derinlemesine bilgiler de sunulacak.

  • Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu
    22:10 Meral Akşener: Mansur Yavaş CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi oldu

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş hakkında sert açıklamalarda bulundu. Akşener, Yavaş'ın CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olduğunu söyledi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür
    22:07 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Bu milletin sezgileri güçlüdür

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP teşkilatının iftar programında yaptığı konuşmada, milletin muhakeme yaparak oy kullandığını ve projeleri olanlara yetki verdiğini belirtti. Ayrıca, Gazze'deki İsrail terörünü kınadı ve enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi hedefini paylaştı.

  • Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Silahla Vurularak Öldürüldü
    22:06 Muğla'da Boşanma Aşamasındaki Kadın Silahla Vurularak Öldürüldü

    Muğla'nın Ortaca ilçesinde 4 çocuk annesi kadın, boşanma aşamasındaki eşi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Eşine kurşun yağdıran şahıs gözaltına alındı. Olayda 6 mermi isabet eden kadın olay yerinde hayatını kaybetti.

  • Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti
    22:05 Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu 2023'te büyük başarılar elde etti

    Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu Başkan Vekili Abdurrahman Akyüz, 2023 yılını tarihi başarılarla kapattıklarını ve 2024'te ulusal ve uluslararası şampiyonalarda büyük madalyalar peşinde olacaklarını belirtti. Akyüz, federasyonun geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yaparak takım halinde Avrupa şampiyonu olduğunu ve Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası'nda da dünya takım şampiyonluğunu elde ettiklerini söyledi. Ayrıca, Çin'de yapılacak olan dünya şampiyonasına milli takımı göndereceklerini ve 2024 Avrupa Şampiyonası'na da takım oluşturduklarını belirtti.

  • Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok
    22:04 Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım: Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Turgut Altınok

    Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan adayının Turgut Altınok olduğunu açıkladı. Yıldırım, seçimlerin Türkiye'nin istikbali için hayati önemde olduğunu vurguladı ve Türk ve Türkiye düşmanlarının belediyelere sızma girişimlerine dikkat çekti.

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Avrupa Şampiyonası'na katılma hedefine ulaşmak için iyi bir oyun sergileyeceklerini belirtti. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak görüyor ve seyircinin desteğinin önemli olduğunu vurguluyor.


Advertisement