Maden İş Sendikası'ndan Teftiş Raporlarını Vermeyen Bakanlığa Tepki - Son Dakika
Güncel

Maden İş Sendikası'ndan Teftiş Raporlarını Vermeyen Bakanlığa Tepki

Maden İş Sendikası\'ndan Teftiş Raporlarını Vermeyen Bakanlığa Tepki

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Soma'daki maden ocağında yapılan teftiş raporlarının nüshasını, 'ticari sır ve gizlilik' gerekçesiyle vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na tepki gösterdi.

08.07.2014 12:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Soma'daki maden ocağında yapılan teftiş raporlarının nüshasını, 'ticari sır ve gizlilik' gerekçesiyle vermeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'na tepki gösterdi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şubesi'nden yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: "Sendikamız, bir yazı ile bütün iş yerlerini, dolayısıyla maden ocaklarını ve 301 maden emekçisinin şehit olduğu facianın meydana geldiği Soma kömürleri Eynez ocağını da denetleyen Çalışma ve Sosyal Güvenliği İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan örgütlü olduğumuz maden ocaklarının denetim raporlarının birer kopyasını istemiştir. Sendikamız, bunu örgütlü olduğu iş yerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği konusundaki durumlarını bilmek, ona göre üyelerini yönlendirmek, ilgili yerlere, iş verene uyarılarda bulunmak, gerekirse resmi şikayette bulunmak için istemiştir. Çünkü, sendikanın iş yerine girerek denetim yapma yetkisi kesinlikle yoktur. İş yerlerindeki iş güvenliği durumunu denetim raporları ile öğrenmek istemiştir. Ne yazık ki, sizlere dağıtacağımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın sendikamıza gönderdiği cevabı yazıda da görüldüğü gibi 'Bakanlık, ocaklara ilişkin iş güvenliği denetim raporlarını ticari sır olarak nitelendirmiş ve sendikamıza vermeyi reddetmiştir. Üstelik, denetlenen işletmenin ticari sırı olarak nitelendirdiği raporu işverenden istememizi önermiştir. Bu önergeyi yaparken, raporları ticari sır olarak nitelendirip işverenin de verme olasılığının önünü tamamen kapatmıştır."

Açıklamada, Bakanlığın bu yazıyla, "genel olarak sendikaları, özelde de Soma kömürleri ve diğer ocaklardan sendikayı iş güvenliğinden sorumlu bir taraf olarak görmediğini açık biçimde ilan ettiği" belirtildi.

Bakanlığın tavrı üzerine yapılan açıklamada şöyle denildi: "Peki, Soma faciasından sonra günlerdir sendikamızın bu faciada haksız bir biçimde sorumlu taraf ilan eden iktidara, sosyal kesimlere soruyoruz. Sendikaya bir denetim raporunun kopyası bile ticari sır diye verilmiyorsa sendika nasıl orada iş güvenliği konusunda bilgi sahibi olacak. Sendikayı hem iş güvenliğinde hiçbir şekilde taraf olarak görmeyeceksin, hiçbir bilgiyi vermeyeceksin, muhatap almayacaksın, iş güvenliği raporlarını işveren ve hükümet arasında bir ticari sır sayacaksın, sonra sendikayı da sorumlu taraf ilan edeceksin. Akla, mantığa, hukuk devleti anlayışına asla ve asla uymayan bir durumdur. Şunu açık biçimde belirtiyoruz. Bu belge, Soma kömürleri ve diğer kömür ocaklarında toplu iş katliamlarına yol açacak eksiklerin, ihmallerin ticari sır olarak nasıl saklandığını, sendikadan bile gizlendiğini dolayısıyla sendikanın ve tarafların facia konusunda uyarı yapmalarının, önlem alınmasını istemelerinin, demokratik tepkiyi ortaya koymalarının, gerekirse üretimi durdurmalarının nasıl önüne geçildiğini ortaya koymaktadır. Sorumluluk konusunda hedef saptırmaya çalışanların, asıl sorumluları, siyasi sorumluları gizlemeye çalışanların, bunların değirmenine bilerek ve bilmeyerek su taşıyanların bilgisine sunuyoruz." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Maden İş Sendikası'ndan Teftiş Raporlarını Vermeyen Bakanlığa Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi
    07:38 Erzincan'da jandarma ekipleri bilgilendirme faaliyeti gerçekleştirdi

    Erzincan'ın Üzümlü ve Çayırlı ilçelerinde jandarma ekipleri, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve çevre kirliliği konularında bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. Üzümlü'de 38 kadına KADES uygulaması hakkında bilgilendirme yapılırken, Çayırlı'da ise öğrencilere çevre kirliliği ve HAYDİ uygulaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

  • Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu
    07:37 Bayburt'ta Kurt Saldırısından Kaçan Büyükbaş Hayvanlar Drone İle Bulundu

    Bayburt'un Aşağı Pınarlı köyünde kurt saldırısından kaçan 60 büyükbaş hayvan, jandarmanın drone destekli arama çalışmasıyla bulundu. Köylülerin yardımıyla 57 hayvan ahırdan çok uzağa gitmeden bulunurken, 3 hayvanı bulamayan besiciler jandarmadan yardım istedi. Bayburt İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan drone ile arama çalışması sonucunda kayıp hayvanlar köyün dağlarında bulundu ve sahiplerine teslim edildi.

  • Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi
    07:36 Erzincan'da Güvenlik Kamerası Yaygınlaştırma Projesi

    Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt, ilgili birim müdürleri ve mesleki oda yöneticilerinin katılımlarıyla 'Gözümüz Olun Projesi' ile ilgili toplantı yapıldı. Proje kapsamında, hırsızlık başta olmak üzere asayiş, terör ve genel güvenliğe ilişkin tüm olayların tespit ve aydınlatılması, hiçbir suçun faili meçhul kalmaması amacıyla; Erzincan'da faaliyet gösteren esnaflar, odalar ve STK'lar ile yeni yapı ruhsatı alan inşaatlarda kapalı devre güvenlik kamerasının yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement