Macaristan Başbakanı: Erdoğan İçin Her Pazar Dua Etmeliyiz - Son Dakika
Güncel

Macaristan Başbakanı: Erdoğan İçin Her Pazar Dua Etmeliyiz

Avrupa'nın göçmen krizini çözmek için Erdoğan'ın yardımına ihtiyacı olduğunu ifade eden Macaristan Başbakanı Viktor Orban, "Erdoğan için her Pazar dua etmeliyiz" dedi.

02.10.2015 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BBC Türkçe'nin haberine göre Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'nın göçmen krizini çözmek için mutlaka Erdoğan'ın yardımına ihtiyacı olduğunu ifade etti.

"SEÇİMLER ÖNCESİ ERDOĞAN'A DESTEK VERMEKTEN ÇEKİNİYORLAR"

Haber özetle şöyle:

"Avrupa'yı saran göçmen krizinin çözümü için kilit aktörlerden birisi Türkiye haline geldi. Gelecek hafta Brüksel'e gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuyu görüşmesi bekleniyor. Ancak Türkiye'nin liderinin göçmen krizine karşı daha sıkı tedbirler almasını sağlayabilecek seçenekler hem çok az hem de karmaşık yollardan geçiyor. Her şeyin ötesinde Avrupa'daki hükümetlerin çoğu Türkiye'deki 1 Kasım seçimleri öncesinde Erdoğan'a desteklerini açıkça dile getirmekten kaçınıyor."

Bir AB yetkilisi "Türkiye istediği zaman insan kaçakçıları konusunda çok etkin tedbirler alabileceğini gösterdi. Ancak şu anda bu tedbirler için ne bir niyet ne de teşvik görüyoruz" diyor.

ORBAN: ERDOĞAN İÇİN DUA ETMELİYİZ

Ancak Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa'nın Erdoğan'la çalışmak zorunda olduğunu söylüyor. Orban, Wall Street Journal'a verdiği röportajda "Bence şu an Avrupalı liderlerin tek ümidi Erdoğan. Her Pazar ayininde Erdoğan için dua etmeliyiz" dedi.

BİRİNCİ SEÇENEK: DAHA FAZLA PARA

AB'nin gelecek hafta Erdoğan'ın önüne üç seçenek sunması bekleniyor. İlk seçeneğin Türkiye'nin mülteciler için ayırdığı bütçeye verilen katkının daha fazla artırılması. Avrupa Komisyonu göçmen kriziyle mücadele için Türkiye'ye 1 milyar euro ilave kaynak aktarılabileceğini zaten söylemişti.

Komisyon'un Genişleme ve Komşuluk politikasından sorumlu üyesi Johannes Hahn bu kaynakla Türkiye'nin güneybatısındaki mülteci kamplarında altyapının güçlendirilebileceğini söylemişti. Ancak Cumhurbaşkanı daha fazla maddi destek istemesi ve bu sefer finansal yardımın alışılagelmiş biçimde AB'nin belirlediği koşullara bağlanmamasını talep etmesi bekleniyor.

Türkiye mülteciler için 8 milyar dolara yakın harcama yaptığını, gelen uluslararası desteğin ise sadece 417 milyon dolar olduğunu söylüyor. AB yetkilileri ise bu yılbaşına kadar Ankara'ya ilettikleri yardım önerilerinin geri çevrildiğine vurgu yapıyor.

İKİNCİ SEÇENEK: TÜRKİYE'YE VİZE UYGULAMASININ KALDIRILMASI

Vize uygulamasının kaldırılması için sürecin hızlandırılması önerisi, başta Almanya olmak üzere Avrupalı liderlerin aklında soru işaretleri oluşmasına neden oluyor. Halihazırda büyük bir Türk nüfusunu barındıran Almanya'nın yanı sıra Fransa, Belçika ve Hollanda da bu fikre temkinli yaklaşıyor.

En önemli sıkıntı, Türkiye'nin AB'nin vize talep ettiği birçok ülkeyle karşılıklı vizelerin kaldırılmasına yönelik anlaşmalar yapmış olması. Çok sayıda kişiye Türkiye üzerinden Avrupa'ya gelmek üzere zemin hazırlanmasından çekiniyorlar.

Her ne kadar vizelerin kaldırılması Erdoğan'ın uzun süredir dile getirdiği bir talep olsa da, AB'nin Türkiye'deki seçimlerin öncersinde bu alanda verebileceği tavizler sınırlı gibi gözüküyor.

3'ÜNCÜ SEÇENEK: TÜRKİYE'YE GÜVENLİ ÜLKE STATÜSÜ VERİLMESİ

Eğer Türkiye'ye 'güvenli' statü verilirse, Avrupa'ya ulaşan ve mülteci statüsü verilmeyen göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesinin önü açılmış olur. Ancak konu hem AB ülkeleri için hem de AB'nin müktesebatı için oldukça karmaşık.

Avrupa Komisyonu, AB üyeliğine aday her ülkenin güvenli olarak kabul edilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak Fransa ve Almanya bu fikre karşı çıkıyor. İki ülke Türkiye'den kendilerine gelen ve büyük kısmı Kürtlerden oluşan iltica başvurularının yüzde 75'inin kabul edildiğini hatırlatıyorlar.

Bazı Avrupalı diplomatlar Türkiye'nin büyük resimde Suriye'de bir güvenli bölge oluşturulması fikri için Avrupa'nın desteğini aradığı görüşünde. Ancak böyle bir girişimin Birleşmiş Milletler'den de destek görmesi gerekiyor ve Rusya'nın vetosu bu fikri neredeyse imkansız hale getiriyor.

Macaristan Başbakanı: Erdoğan İçin Her Pazar Dua Etmeliyiz
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Macaristan Başbakanı: Erdoğan İçin Her Pazar Dua Etmeliyiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (62)

  • haydar: 2 milyon mülteciyi kendi ülkesine sokup kendi vatandaşlarına 2.sınıf vatandaş muamelesi yaptığı içinmi dua edelim 27 51 Yanıtla
  • besnilk: Erdogan sanki cebinden oduyor. 16 30 Yanıtla
  • Kürt Oğlu Kürt: Sen çok yaşa CUMHURBAŞKANIM.. 30 11 Yanıtla
  • Eskişehir gençlik devrimci: Nerde güvenli iç savaş var doğuda TC bitmiştir 12 28 Yanıtla
  • Aaa: Erdoğan ı düşünmüyor adam ülkesini düşünüyor 30 6 Yanıtla
  • BBP: BİRDE BİZİMKİLER ANLASA NE OLUR ERDOĞAN DÜNYA LİDERİDİR AMA DEĞERİNİ BİLEN AZ HER KESİMİ KUÇAKLAYAN AYIRIM YAPMAYAN BİR FATİH SULTAN GİBİDİR KİM GELİRSE GELSİN ONUN GİBİ OLAMAZ ALLAH GEÇİNDEN VERSİN AMA ÖLÜNCE DEĞERİ ANLAŞILACAK AMA FAYDA ETMEZ NE OLUR DESTEĞİNİZİ VERİN ÜLKEMİZ İÇİN İNSANLIK İÇİN ONUN BURALARA GELMESİ ALLAHIN YARDIMLARI İLE OLDU ÇÜNKÜ ALLAH HER KESİ BİLİR 30 6 Yanıtla
  • esasen: edin abicim siz dua biz burda etmiyoruz 9 25 Yanıtla
  • mert: Turkiye diyeceksin denyo. ?? 7 26 Yanıtla
  • sorsdo: Salak 11 21 Yanıtla
  • Subjektif: Türkiye bunu 5 yıl önce yapsaydı hem bu kadar masraf yapmazdık hemde suriye konusu çoktan çözülmüş olurdu.Avrupanın kuyruğuna basınca bağırmaya başladılar. Bence hepsini gönderelim.anlasınlar ne çektiğimizi... 30 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement